image

Datahandelaren laten regioscore in kredietbeoordeling zitten

maandag 15 mei 2017, 16:39 door Redactie, 0 reacties

Kredietinformatiebureaus die bij de Nederlandse Vereniging van Handelsinformatiebureaus (NVH) zijn aangesloten zijn niet van plan om in hun kredietbeoordelingen de regioscore van iemand te schrappen. Bij een regioscore wordt iemand op basis van zijn postcode beoordeeld.

De NVH vertegenwoordigt kredietinformatiebureaus zoals EDR, Experian en Focum. Deze bureaus verzamelen informatie over particulieren en maken op basis van die informatie een kredietscore. Energieleveranciers en telecomproviders gebruiken die kredietscores bijvoorbeeld om potentiële klanten te beoordelen. Een lage kredietscore kan betekenen dat particulieren een hoge waarborgsom moeten betalen, voordat zij de dienst kunnen afnemen, of geweigerd worden als klant.

Bij dergelijke kredietbeoordelingen kan ook de postcode van iemand een rol spelen. De Consumentenbond had de NVH gevraagd deze score te schrappen, omdat die niets zegt over individuele particulieren, maar daar geeft de branchevereniging geen gehoor aan. Ook weigert het de bewaartermijn van acht jaar voor data die de bureaus verzamelen, te verkorten.

Wel komt de NVH met een stappenplan om particulieren te helpen bij het opvragen en corrigeren van de gegevens die kredietinformatiebureaus over hen verzamelen. Zo komt er een "voorbeeldbrief" die particulieren kunnen gebruiken om bij een aanbieder een afwijzing op basis van een onterechte kredietscore recht te zetten. "Wij zijn blij dat de branchevereniging stappen zet, maar het is wat ons betreft nog niet voldoende", zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond. "De bewaartermijn moet korter en daar is wat ons betreft het laatste woord nog niet over gezegd."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.