image

Onderzoek: Nederland moet meer in cybersecurity investeren

maandag 15 mei 2017, 16:59 door Redactie, 7 reacties

Nederland moet meer in cybersecurity investeren, zo stellen onderzoekers van het Amerikaanse Potomac Institute for Policy Studies in de Cyber Readiness Index (CRI) die deze week tijdens de One Conferentie 2017 in Den Haag zal worden gepresenteerd.

De CRI is gemaakt in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Uit het rapport blijkt dat Nederland op de goede weg is bij het verder versterken van de digitale veiligheid, maar dat er meer (financiële) middelen moeten worden uitgetrokken om bij te blijven op het gebied van cybersecurity. Verder zien de onderzoekers het als een aandachtspunt dat centrale besturing ontbreekt. Ook mag de informatiedeling vanuit de private sector meer worden gestimuleerd.

Nederland doet het wel goed op het gebied van onderzoek en innovatie. Het budget dat beschikbaar is, wordt effectief en efficiënt ingezet. "Uit het rapport blijkt duidelijk dat Nederland een mooie prestatie heeft neergezet door met bescheiden middelen stevige resultaten te boeken in het digitaal veilig houden van Nederland", Patricia Zorko, Directeur Cybersecurity van de NCTV over het rapport. "Het rapport benadrukt ook hoe belangrijk goede samenwerking tussen overheid en bedrijven is om digitale veiligheid op orde te houden. De grootschalige ransomware-campagne die wereldwijd plaatsvond benadrukt dat belang eens te meer."

Reacties (7)
15-05-2017, 17:31 door Anoniem
Hoe staat dit investeren in verhouding tot andere westerse landen? Het budget van het Verenigd Koningkrijk was groter, maar toch lijkt de beveiliging daar slechter dan in nederland.
15-05-2017, 19:38 door Ron625
Wanneer we nu eens stoppen als overheid met alles uit te besteden en meer zelf gaan doen, dan bouw je kennis op, nu heeft de overheid geen (onvoldoende) kennis.
Een minister van ICT met daaronder vallend o.a. Logius en ForumStandaardisatie zou al wonderen kunnen verrichten.
Wel graag iemand die het e.e.a. weet van ICT en daar ook beleidsmatig ervaring in heeft.
Waarom niet de huidige DigiCommissaris dit laten doen?
Mogelijk dat de diverse overheden dan ook eindelijk eens afleren, om steeds opnieuw het wiel uit te vinden.
15-05-2017, 21:19 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 15-05-2017, 21:20
[Verwijderd]
16-05-2017, 10:34 door karma4
Een minister van ICT zoals die van mijnbouw scheepsbouw os spoorwegen (fyra), het is geen goed idee.
Een overheid dient regulerend en controlerend te zijn en geen onderdeel van de markt met als enige uitzonderingen daar waar een monopolie vereist is of voor de hand liggend.
Met vereist denk dan aan een financieel stelsel of generiek infrastructuur.
16-05-2017, 14:52 door Anoniem
Ach weet je, je hebt kundige mensen nodig. En die lopen er niet rond in Den Haag. Overigens ook niet in ongeveer alle bedrijven die hiervoor aan hun jasje getrokken worden. s'kiddies, allemaal, wat ze zelf ook mogen beweren.
16-05-2017, 17:16 door Ron625 - Bijgewerkt: 16-05-2017, 17:17
Door karma4:
Een overheid dient regulerend en controlerend te zijn en geen onderdeel van de markt met als enige uitzonderingen daar waar een monopolie vereist is of voor de hand liggend.
Daarover verschillen wij dan van mening.
Nu wordt alles uitbesteed, wordt er geen kennis opgebouwd en door de huidige markt, is de overheid ook niet de eigenaar van de in hun opdracht ontwikkelde software.
De overheden moeten juist zorgen dat ze de eigenaar zijn, dan kunnen en mogen ze met het pakket gewoon naar een ander toestappen voor service en uitbreiding (of alles/meer OpenSource, dan mag en kan er ook meer).
22-05-2017, 14:11 door Anoniem
Minder investeren in Microsoft ellende, en overstappen naar Linux. Miljarden goedkoper en beter bestand.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.