image

Politie haalde meeste doelen bestrijding cybercrime in 2016

woensdag 17 mei 2017, 11:38 door Redactie, 1 reacties
Laatst bijgewerkt: 17-05-2017, 14:52

De politie heeft vorig jaar de meeste doelen gehaald die voor de bestrijding van cybercrime waren gesteld, alleen het aantal reguliere cybercrime-onderzoeken bleef achter. Dat blijkt uit de Jaarverantwoording 2016 (pdf). Het Team High Tech Crime (THTC) van de Dienst Landelijke Recherche (Landelijke Eenheid) bestrijdt de meest ondermijnende, nieuwe en complexe vormen van cybercriminaliteit.

In 2016 rondde het THTC 21 opsporingsonderzoeken af. Daarmee is de doelstelling van twintig hightechcrimezaken behaald. Vorig jaar zette de politie verdere stappen om de aanpak van high tech crime door de Landelijke Eenheid te verruimen naar bestrijding van cybercriminaliteit door alle eenheden. Dit moet voor een dekkend systeem in de aanpak van alle cybercrimevormen zorgen. Eind 2016 beschikte het korps - naast het Team High Tech Crime - al over drie cyberteams in regionale eenheden. Andere eenheden stelden een plan op voor een cyberteam of gaan hiermee in 2017 aan de slag.

De cyberteams dragen de kennis over aan de rest van hun eenheid. Ondanks de verdere uitbreiding van de aanpak naar de regionale eenheden is de doelstelling nog niet volledig gehaald. De regionale eenheden voerden in totaal 171 reguliere en dertien complexe cybercriminaliteitsonderzoeken uit. In totaal behaalde het korps de doelstelling van dertig complexe onderzoeken. Het aantal reguliere onderzoeken blijft wel achter: de norm hiervoor bedroeg 190. Volgens de politie komt dit deels door de extra aandacht en tijd voor complexe onderzoeken en deels door het onvoldoende prioriteren en vrijmaken van capaciteit voor reguliere onderzoeken.

Personeel

De politie nam vorig jaar ook verdere maatregelen op organisatorisch, personeel en technisch vlak om de digitale opsporing in alle eenheden uit te breiden. Voor de bestrijding van cybercrime wil de politie tot en met 2018 elk jaar honderd medewerkers in dienst nemen. In 2016 is deze doelstelling met 96 medewerkers nagenoeg gehaald. Daarnaast is het kennisniveau van politiemedewerkers verhoogd door onder meer trainingen en thema­ en netwerkdagen.

Image

Reacties (1)
17-05-2017, 13:13 door Anoniem
Dikke vette pluim voor THTC .... als jullie maar van mijn shit afblijven :p

Best interessant trouwens die embedded systems vacature. Jammer dat het weer zo ver weg is.

Kunnen jullie nog een hobbyist gebruiken die zich parttime wil verdiepen in embedded debunking in het zuiden?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.