/dev/null - Overig

Rekenkamer: overheid heeft geen benul van (on)kunde eigen personeel

17-05-2017, 16:16 door Anoniem, 6 reacties
het HR-beleid van de ministeries is nog steeds een rommeltje. Eind 2012 constateerde de Rekenkamer dat het zogeheten strategisch personeelsbeleid 'onvoldoende ontwikkeld' was. Inmiddels heeft het Rijk wel op een rijtje hoeveel mensen er werken (165.000 fte) en wat dit allemaal aan salaris kost (€8,1 miljard). Maar weten we ook aan welke kwaliteiten het Vadertje Staat om toekomstbestendig te zijn? Kort antwoord: neuh.
http://daskapital.nl/2017/05/rekenkamer_overheid_heeft_geen.html
Voor sommigen hier al lang bekend en dus herkenbaar. Voor anderen hier wellicht nog nieuws.

Voor mijzelf, als de overheid nog wat wil, hoed in de hand en kom langs. Ben het hullie aan zullie jasje trekken een beetje moe. Niet dat ze hier meelezen, op de enkele verdwaalde ambtenaar na.
Reacties (6)
18-05-2017, 10:32 door Anoniem
Wat de rekenkamer constateert is ernstig genoeg, maar had je geen nieuwsbron kunnen vinden die in staat is te berichten zonder beledigend te worden? Een formulering als "een vergrijzend personeelsbestand voor wie patience de hoogst haalbare vorm van digitalisering is" maakt op mij de indruk dat ze meer bezig zijn met onwelriekende geursporen uitzetten dan met serieuze berichtgeving.

Vergelijk dat eens hiermee:
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/17/rapport-rekenkamer-personeel-overheid-is-oud-weet-weinig-van-ict-en-lijdt-onder-werkdruk-a1559188
18-05-2017, 10:46 door Anoniem
Het is natuurlijk wel hilarisch dat dit bericht doet geloven dat 165000 fte dus onvoldoende kennis heeft/had. Verbaasd me dan ook niks dat een 'rekenkamer' daar zulke uitspraken over doet. Het is zeer makkelijk gezegd en bovendien, hoe kan het dan dat de overheid nog steeds functioneert? Als ex-ambtenaar kan ik je zeggen dat dergelijke berichten altijd slecht weergeven waar de problemen zitten. Mocht je die vraag aan mij stellen, kan ik je zeggen dat er geen simpel antwoord mogelijk is. Oja, geloof niet alles wat er geschreven wordt.
18-05-2017, 11:42 door Anoniem
Door Anoniem: Het is natuurlijk wel hilarisch dat dit bericht doet geloven dat 165000 fte dus onvoldoende kennis heeft/had. Verbaasd me dan ook niks dat een 'rekenkamer' daar zulke uitspraken over doet.
Zeker niet de enige partij, ook niet het enige onderdeel van de overheid, vanuit wier richting regelmatig te horen is dat het er beter moet.

Het is zeer makkelijk gezegd en bovendien, hoe kan het dan dat de overheid nog steeds functioneert?
"Niet echt geweldig". Dat klopt: Het is er een zooitje waarvan het duidelijk is dat het beter moet, of ze dat nou zelf kan of niet. Dat maakt dit antwoord tot een goedkope dooddoener. Grote organisaties zijn altijd een zekere mate van inefficient maar dat is geen reden om daar niets aan te doen.

Als ex-ambtenaar kan ik je zeggen dat dergelijke berichten altijd slecht weergeven waar de problemen zitten.
Kennelijk zitten daar ook niet de juiste mensen.

Mocht je die vraag aan mij stellen, kan ik je zeggen dat er geen simpel antwoord mogelijk is.
Dat is natuurlijk wel een hele makkelijke uitvlucht, want door geen enkel antwoord te geven blokkeer je de mogelijk het beter te doen. Dus geef maar gewoon antwoord en blijf dat doen, en blijf ook hard werken aan verbetering, tot het probleem opgelost is. Hoe beter je antwoord geeft hoe korter de weg tot een goede oplossing kan zijn.

Oja, geloof niet alles wat er geschreven wordt.
"Niet alles", of toch liever "alles behalve de negatieve berichten"?
19-05-2017, 14:25 door Anoniem
'De overheid ' ... er werken zoveel mensen.... voor de rotte appels maar voordat de bom gaat en weer een nieuw beleidsblunder in IT zich naar de oppervlakte wurmt
19-05-2017, 15:47 door Anoniem
Succes met het vinden van een organisatie van 20 man waar niet minimaal 1 persoon onkundig, danwel niet kundig genoeg is om zijn/haar huidige functie te vervullen.

Vertaal dat naar een organisatie met 165.000 FTE (en hoeveel meer contractors en part timers?) en ik denk dat je wel een inschatting kan maken van hoeveel onkunde er binnen zo'n organisatie zit.

Ik denk dat het nieuws meer zou moeten zijn dat mensen hier verrast over zijn?
19-05-2017, 16:07 door Anoniem
Is de rekenkamer wel kundig ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.