image

Zweden trekt arrestatiebevel tegen Julian Assange in

vrijdag 19 mei 2017, 11:56 door Redactie, 17 reacties

De Zweedse openbare aanklager heeft besloten het arrestatiebevel tegen Julian Assange in te trekken, zo is vandaag bekendgemaakt. De WikiLeaks-oprichter werd in Zweden verdacht van verkrachting, hoewel hij zelf altijd heeft ontkend. In 2010 vaardigde het land een arrestatiebevel tegen hem uit.

Eind 2010 gaf Assange zichzelf aan bij de politie in Londen, waar hij werd gearresteerd. Tien dagen later werd hij op borgtocht vrijgelaten. Een jaar later bepaalde het Britse Hooggerechtshof dat Assange aan Zweden mocht worden uitgeleverd, waar hij tegen in beroep ging. Volgens Assange zou Zweden hem willen uitleveren aan de Verenigde Staten, dat hem zou willen berechten wegens de WikiLeaks-onthullingen.

Assange verloor het beroep, want op 30 mei 2012 oordeelde het Hooggerechtshof dat hij inderdaad mocht worden uitgeleverd. De WikiLeaks-oprichter verblijft sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. De Zweedse openbare aanklager zal later vandaag meer details vrijgeven. De Metropolitan police in Londen laat in een verklaring weten dat het Britse arrestatiebevel tegen Assange nog steeds van kracht is, aangezien hij zich op 29 juni 2012 niet bij het hof heeft gemeld.

In april bestempelde CIA-directeur Mike Pompeo WikiLeaks nog als een vijandige inlichtingendienst. "Het is de hoogste tijd om WikiLeaks te benoemen wat het werkelijk is, een niet-statelijke vijandige inlichtingendienst die vaak door landen zoals Rusland wordt geholpen", aldus directeur Pompeo vorige maand. Volgens CNN zouden de Amerikaanse autoriteiten voorbereidingen treffen om Assange aan te klagen.

Reacties (17)
19-05-2017, 12:28 door Anoniem
Ach gelukkig is de NSA geen vijandige inlichtingendienst met het moedwillig stilhouden van wel zeer effectieve lekken...
En de instanties die wat dat betreft met dat soort dubbele maten elkaars rug dekken dienen juist hun land te voorzien van veiligheid? De gotspe...
19-05-2017, 12:33 door Anoniem
Oh, en dan moeten we de NSA zeker als een bevriende veiligheidsdienst zien? Tja, van je 'vrienden' moet je het maar hebben. Misschien wordt het eens tijd om de Amerikanen eens te bestempelen als wat ze zijn, en oorlogszuchtig en naar absolute macht strevende massamoordenaars.
19-05-2017, 12:50 door sabofx
Op zich wel een positief bericht. Al vraag ik mij af of iemand ooit in de aanklacht van verkrachting heeft geloofd?

Ik schaam mij als wereldburger werkelijk kapot, hoe wij onze volkshelden behandelen!
Hoe kan het toch zijn dat we de waakhonden van onze democratie (zoals Assange en Snowden) laten opsluiten en opjagen?

Beide verdienen wat mij betreft alle steun in hun strijd tegen corruptie. Dat de NL overheid hen geen veilige haven kan/wil bieden geeft wel aan hoe ver de macht reikt van de mensen en bedrijven die veel te verbergen hebben.
19-05-2017, 12:55 door Ron625
Door sabofx:
Ik schaam mij als wereldburger werkelijk kapot, hoe wij onze volkshelden behandelen!
Een Nobel prijs hebben ze wel verdient, denk ik..........
19-05-2017, 13:26 door Anoniem
Door Anoniem: Oh, en dan moeten we de NSA zeker als een bevriende veiligheidsdienst zien? Tja, van je 'vrienden' moet je het maar hebben. Misschien wordt het eens tijd om de Amerikanen eens te bestempelen als wat ze zijn, en oorlogszuchtig en naar absolute macht strevende massamoordenaars.
En hoe komt het dat zij nooit zijn veroordeeld voor genocide op de indianen.
19-05-2017, 13:42 door Anoniem
Met de NSA en CIA als vriend heb je geen vijanden meer nodig.
19-05-2017, 14:10 door Anoniem
Als ie vrij is kunnen ze echt op hem jagen. In zijn 'spaceshuttle' zat ie nog veilig.
19-05-2017, 14:12 door Anoniem
Een politiek spel, Zweden maakt de ruimte vrij voor de VS om Assange direct uitgeleverd te krijgen. Als Zweden door was gegaan had er een getouwtrek plaatsgevonden. Dat was allemaal lastig geweest voor Zweden omdat een verkrachter nu eenmaal berecht moet worden.
19-05-2017, 15:21 door Anoniem
Helaas hebben Assange en Snowden beiden meer naar buiten gebracht dan zou moeten.

Hiermee hebben ze mensenlevens in gevaar gebracht die er juist voor strijden om ons te beschermen daar bereid voor zijn hun leven te geven(en dus is het "verlaat de gevangenis" kaartje hiermee verspeeld).

Er is namelijk een groot verschil met wat duistere praktijken naar buiten lekken ter bescherming van burgers (als je het positief zou zien) en het plegen van verraad door je land ernstig in diskrediet te brengen en geen oog hebben voor de veiligheid van je collega's en landgenoten.

-ID-
19-05-2017, 15:51 door Ron625
Door Anoniem: Er is namelijk een groot verschil met wat duistere praktijken naar buiten lekken ter bescherming van burgers en het plegen van verraad door je land ernstig in diskrediet te brengen en geen oog hebben voor de veiligheid van je collega's en landgenoten.
Het is diskrediet brengen is niets anders geweest, dan openheid.
De veiligheid van de wereld is belangrijker dan de veiligheid van een (relatief) paar mensen.
19-05-2017, 17:09 door Anoniem
Door Anoniem: Helaas hebben Assange en Snowden beiden meer naar buiten gebracht dan zou moeten.
Op Wikileaks (Assange) zijn belangrijke zaken gepubliceerd maar ook zaken die mensen in gevaar konden brengen zonder dat ze nieuwswaarde hadden. Snowden heeft naar journalisten gelekt en een internationaal team van topjournalisten heeft daar, gespreid over een periode, artikelen over gepubliceerd en daarbij afgewogen wat verantwoord was om te publiceren en wat niet.

Dat is nogal een verschil. Ik vind niet dat je Assange en Snowden over een kam moet scheren, ze zijn wezenlijk anders te werk gegaan.
19-05-2017, 20:36 door GerBNL
Door Anoniem:Hiermee hebben ze mensenlevens in gevaar gebracht die er juist voor strijden om ons te beschermen daar bereid voor zijn hun leven te geven(en dus is het "verlaat de gevangenis" kaartje hiermee verspeeld).
-ID-

Het trieste is vooral dat je die onzin waarschijnlijk ook nog oprecht gelooft ook...
19-05-2017, 23:20 door Anoniem
In 2010 vaardigde het land een arrestatiebevel tegen hem uit.

Technisch heeft zweden nooit een arrestatiebevel uitgeschreven. Ze hebben een europeesch opsporingsbevel uitgeschreven en NOOIT hem aangeklaagd voor wat dan ook in Zweden...
Dat is juist het kromme.
19-05-2017, 23:22 door Anoniem
Ja dat krijgt men als het alternatieve geluid verstomt en het lijkt er veel op dat men dit toch echt via een alternatief gecensureerd Internet2 zal willen bereiken. In de U.K. wordt dit al aangekondigd dat men wil komen tot een overheidsgereguleerd Internet.

Dan wordt het hele Internet dus een kanaal puur voor de commercie en massa media propaganda, een prachtig iets ter bevordering van de neo-fascistische globale machtclusters van multinationals, ngo's en de elitaire aansturing.

Wat al werd gezien voor de toekomst, namelijk een Internet dat veel wegheeft van TV met een beperkte zoekfunctie en gecontroleerde interactiviteit is dan ons voorland. Dan is alle kritiek op de spooks van morgen ondergraven en wordt niet meer gehoord.
20-05-2017, 11:58 door johanw
Door Anoniem:Hiermee hebben ze mensenlevens in gevaar gebracht die er juist voor strijden om ons te beschermen daar bereid voor zijn hun leven te geven(en dus is het "verlaat de gevangenis" kaartje hiermee verspeeld).
Vooral mensen die bereid zijn om ons te bespioneren in opdracht van de Amerikanen. Dat soort verraders wil ik graag kennen zodat we die hier uit overheidsfuncties kunnen weren.
en het plegen van verraad door je land ernstig in diskrediet te brengen en geen oog hebben voor de veiligheid van je collega's en landgenoten.
Assange is Australier, NSA en CIA spionnen zijn niet zijn landgenoten.
20-05-2017, 14:51 door Anoniem
NSA-USA-VS-CIA-FBI

Laten we eens kijken naar ons lokaal beleid in nederland,vergeet niet dat we nog alles doen voor amerika.

Samenwerking op ict gebied,en data-centers (google-Microsoft)die in nederland gebouwd zijn en nog verder worden door ontwikkeld,meer data en data en data.

Kritische mensen en klokkenluiders helpen laten berechten in amerika etc etc.
wij lopen hier op afstand wel te klagen en te schreeuwen,maar intussen zitten wij op hun schoot,nog steeds.

Te lui om te stemmen op partijen die er wel werk van willen maken.
20-05-2017, 15:42 door Ron625
Door Anoniem: Te lui om te stemmen op partijen die er wel werk van willen maken.
Er waren een aantal partijen, die privacy hoog hadden staan.
Jouw zin zou ik willen veranderen in:
Te dom om te stemmen op partijen die er wel werk van willen maken.
Maar ja, ook domheid is weer relatief..........
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.