image

Duitse politie waarschuwt voor malafide virusmeldingen

dinsdag 23 mei 2017, 11:33 door Redactie, 1 reacties

De Duitse politie waarschuwt internetgebruikers voor websites en pop-ups die claimen dat de computer met malware is besmet en het opgegeven telefoonnummer van "Microsoft" moet worden gebeld. Het gaat om een variant van de bekende telefoonscam waarbij oplichters mensen thuis bellen en zich voordoen als medewerker van Microsoft. Volgens de oplichters zijn er problemen met de computer die tegen betaling kunnen worden verholpen.

In plaats van mensen op te bellen laten de oplichters nu meldingen zien die van Microsoft afkomstig lijken. Het kan dan gaan om advertenties, kwaadaardige websites of pop-ups. Daarin staat dat de computer is besmet en Microsoft moet worden gebeld. Zodra mensen bellen wordt geprobeerd om het slachtoffer remote beheersoftware te laten downloaden waarmee de oplichters de computer kunnen overnemen. De Duitse politie adviseert het gesprek meteen te verbreken en de oplichters in geen geval toegang tot de computer te geven of voor hun "diensten" te betalen.

In het geval slachtoffers toch in de scam zijn getrapt wordt aangeraden de netwerkverbinding te verbreken en de bank te waarschuwen. Ook wordt geadviseerd om de bankpas te blokkeren en de lokale politie in te lichten. Verder kunnen slachtoffers informatie verzamelen, zoals het ip-adres van de remote computer en andere gegevens van de remote beheersoftware. Vorige week trok ook Microsoft nog aan de bel vanwege de problemen door de "tech support scam". De softwaregigant ontvangt elke maand 10.000 klachten over deze vorm van fraude.

Reacties (1)
23-05-2017, 18:28 door Anoniem
"Vorige week trok ook Microsoft nog aan de bel". Wiens bel? Heeft de pers het opgepikt, of leest iedereen, in het bijzonder de potentiële slachtoffers, Microsoft's blog?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.