image

Chipgiganten adviseren Europees keurmerk voor IoT-apparaten

dinsdag 23 mei 2017, 14:01 door Redactie, 2 reacties

Om de veiligheid van Internet of Things-apparaten te vergroten moet er onder andere naar de introductie van een keurmerk worden gekeken, zo adviseren chipgiganten Infineon, NXP en STMicroelectronics en het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) in een nieuw adviesrapport.

Het rapport richt zich op vier "grote uitdagingen", namelijk standaardisatie en certificering, beveiligingsprocessen en -diensten, beveiligingseisen en implementatie en als laatste de economische haalbaarheid. Zo moet de Europese Commissie met beleid komen waarin de minimale veiligheidseisen voor IoT-apparaten staan vermeld. Gebaseerd op deze eisen kan er naar een Europese certificering en de ontwikkeling van een keurmerk worden gekeken, aldus ENISA. In het rapport wordt zelfs gesteld dat het gebruik van een keurmerk idealiter verplicht wordt gesteld om vertrouwen te wekken.

Het adviesrapport (pdf) pleit ook voor het ontwikkelen van betrouwbare veiligheidsprocessen en -diensten om bedrijven te ondersteunen bij het implementeren van beveiligingsfeatures in hun producten. Verder wordt er gepleit voor verplichte vereisten voor security en privacy in het Internet of Things, waaronder enkele minimale vereisten. Dit kan dan later mogelijk voor nieuwe wetsvoorstellen worden gebruikt. Ook wordt de Europese Commissie opgeroepen om voor een gelijk speelveld voor cybersecurity te zorgen en te kijken naar manieren om het toepassen van goede 'security practices' te stimuleren.

Reacties (2)
23-05-2017, 15:41 door Anoniem
Jammer dat NXP een groot aandeel binnen de ECSO heeft/krijgt (bedoeld om de Europese Security standaarden te verbeteren met Europese partijen) maar wel overgenomen wordt door een Amerikaanse partij...
24-05-2017, 16:30 door Anoniem
Overal verschijnen deze iOT devices aan de zolderingen tot in examenzalen toe.

Alles wordt maar aan het Internet gehangen en centraal geadministreerd en verschillende luitjes die vroeger een jobbie hadden met het nalopen van thermostaten e.d. verliezen nu hun schamele baantjes. Dat is ook weer niet zo een ramp want het modaal inkomen levert soms minder op dan een werkloze kan verdienen (krijgen) gezien allerlei vrijstellingen. Dus de prikkel om nog wat te gaan doen, loopt in zulke gevallen al vrij snel terug, net als bij de loonontwikkeling.

Er is dus geen prikkel meer om het anders te doen. Mr. Cleverbot neemt ons stilletjes via iOT over, gesteund door de
managers die dit alles maar al te graag aanzwengelen.

Andere kant van de medaille is wel dat de plaatselijke iOT industrie, zoals in Rotterdam, er niet slechter van wordt.
Nieuwe tijden en een nieuw geluid. Als het maar veilig wordt gedaan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.