image

AP wijst bedrijven op functionaris gegevensbescherming

woensdag 24 mei 2017, 15:18 door Redactie, 0 reacties

Over een jaar wordt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van kracht die in bepaalde gevallen verplicht dat bedrijven over een functionaris voor de gegevensbescherming (FG) beschikken. Dit is iemand die binnen de organisatie toezicht houdt op de toepassing en naleving van de AVG.

Het is een onderwerp waar de Autoriteit Persoonsgegevens regelmatig vragen over krijgt, aldus Aleid Wolfsen, voorzitter van de toezichthouder. Om bedrijven en organisaties te helpen bij het voorbereiden op de nieuwe privacywet organiseert de Autoriteit Persoonsgegevens onder meer telefonische spreekuren. "Ik heb de bedrijven die belden voor meer informatie gewezen op ons dossier Functionaris voor de gegevensbescherming. Ook heb ik ze op het hart gedrukt om tijdig uit te zoeken of zij een FG moeten hebben én om diegene op tijd op te leiden. Zodat de FG er op 25 mei 2018 stáát", aldus Wolfsen.

Overheidsinstanties en publieke organisaties zijn altijd verplicht om een FG aan te stellen, ongeacht het type gegevens dat ze verwerken. Het kan gaan om de rijksoverheid, gemeenten en provincies, maar ook om bijvoorbeeld zorg- en onderwijsinstellingen. Ten tweede geldt de verplichting om een FG aan te stellen voor organisaties die vanuit hun kernactiviteiten op grote schaal individuen volgen. Als laatste geldt de verplichting voor organisaties die op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerken en dit een kernactiviteit is. EU-lidstaten kunnen ook andere situaties benoemen waarin een FG verplicht is. Het is nog niet bekend of dit in Nederland gaat gebeuren.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.