Privacy - Wat niemand over je mag weten

LinkedIn bewaart contacten uit adresboek permanent, zelfs na legen van adresboek

25-05-2017, 23:29 door Anoniem, 5 reacties
In de begindagen van de smartphonerevolutie ben ik zo dom geweest om de LinkedIn app op m'n smartphone te installeren, de app heeft vanaf dat moment toegang gehad tot m'n adresboek.

Omdat het privacyvraagstuk me in de loop van de tijd steeds meer is gaan bezighouden, heb ik op een gegeven moment de app verwijderd en heb ik via de browser het door LinkedIn opgeslagen adresboek geleegd (let wel, het gaat hier om de kopie van "het adresboek" en niet om de LinkedIn Contacten).

Ik ben er vanuit gegaan dat LinkedIn vanaf dat moment het adresboek ook had verwijderd. Tot mijn stomme verbazing blijkt nu dat dat niet het geval is. Ondanks dat LinkedIn aangeeft dat hun opgeslagen adresboek leeg is, blijkt dat ze álle contacten nog steeds onder mijn account in hun database hebben.

Hier kwam ik achter nadat ik gebruik heb gemaakt van de "archieffunctie" (Ga binnen LinkedIn naar Account en kies voor "archief van uw gegevens downloaden"). Behalve dat ik versteld stond van de metadata die ze over me hebben verzameld (bijv. alle IP-adressen en op welke advertenties ik heb geklikt) komen in hetzelfde archief alle contacten voor die ik al lang had verwijderd.

Mag LinkedIn dit permanent opslaan?
Reacties (5)
26-05-2017, 12:53 door Anoniem
Als ik me niet vergis is het in de Nederlandse wet zo gesteld dat je van bedrijven kunt eisen dat ze gegevens van/over jou corrigeren en/of verwijderen, mits je hen daardtoe verzoekt. Doen ze dat niet dan overtreden ze de wet en heb je alle reden om naar de Autoriteit Persoonsgegevens te stappen.

Ik hoop trouwens dat ik niet in jouw contactenlijst sta, maar aan de andere kant sta ik vast wel in iemand anders' contactenlijst met een LinkedIn account.

Dit is overigens precies 1 van de redenen waarom ik geen LinkedIn account heb; jouw gegevens (en jouw van contacten kennelijk) zijn waar zij geld mee verdienen. Geen dank.
26-05-2017, 15:38 door Anoniem
gewoon een of ander foto met water merk plaatsen en over en uit met de geit.??????????
26-05-2017, 16:21 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 26-05-2017, 16:23
[Verwijderd]
27-05-2017, 10:09 door Anoniem
Mag LinkedIn dit permanent opslaan?
Het lijkt me twijfelachtig, aangezien een e-mailadres van een ander geen persoonsgegeven van jou is maar van die ander, en die heeft nergens toestemming voor gegeven. LinkedIn is helaas een Amerikaans bedrijf, en daar kijkt men anders tegen privacy aan dan in Europa. Ik heb regelmatig (niet specifiek met LinkedIn maar in het algemeen) de indruk gekregen dat essentiéle muntjes over waar ze in Europa mee te maken hebben bij Amerikaanse bedrijven niet of maar heel moeizaam lijken te vallen.

De privacyvoorwaarden van LinkedIn bevatten in ieder geval nuttige informatie, vooral paragrafen 2.1 en 3.1 lijken me relevant voor wat je vraagt.
https://www.linkedin.com/legal/privacy-policy
Het lijkt erop dat het een en ander (maar ik weet niet of het adresboek eronder valt) via instellingen kan regelen. Maar in ieder geval verwijderen ze al je gegevens als je je account sluit en dan duurt het nog 30 dagen voor identificeerbare gegevens uit logbestanden en backups zijn verwijderd.

Het staat er niet, maar het zou zo kunnen zijn dat backups maar 30 dagen bewaard worden en dat na 30 dagen gewiste entries ook uit de backups zijn verdwenen. Hoeveel tijd zat er bij jou tussen?

Hoe dan ook, je account sluiten lijkt qua privacy het beste te zijn wat je met LinkedIn kan doen.
27-05-2017, 12:23 door Anoniem
Antwoord op anoniem 10:09 (van originele poster):

M'n adresboem heb ik meer dan een jaar geleden geleegd. Er lijkt dus niet een retentie van 30 dagen o.i.d. op van toepassing te zijn
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.