image

Apps met adware in Google Play miljoenen keren gedownload

vrijdag 26 mei 2017, 09:09 door Redactie, 0 reacties

Onderzoekers hebben in Google Play tientallen apps ontdekt die adware blijken te bevatten. Het gaat om 41 apps van een Koreaans bedrijf genaamd Kiniwini, dat ook als Enistudio bekendstaat, en verschillende apps die door andere ontwikkelaars zijn gemaakt, zo meldt securitybedrijf Check Point.

De adware in de apps laat toestellen op advertenties klikken, wat weer geld voor de ontwikkelaars oplevert, en toont grote hoeveelheden advertenties waardoor gebruikers in sommige gevallen geen andere keuze hebben dan zelf op de advertentie te klikken. De oudste app met de adware wordt al sinds april 2016 via Google Play aangeboden. Bij elkaar hebben alle besmette apps minimaal 8,5 miljoen downloads.

Om detectie te ontlopen wordt de adware pas na de installatie via Google Play geïnstalleerd. De app maakt hiervoor verbinding met een server die de uiteindelijke adware installeert. Volgens Check Point is het opmerkelijk dat een echt bedrijf achter de adware zit. "Meestal worden dit soort apps ontwikkeld door kwaadwillende actoren", aldus de onderzoekers. De adware zit onder andere in apps met als titel "Animal Judy", "Chef Judy" en "Fashion Judy". Op deze pagina is een volledig overzicht te vinden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.