image

Belgische Privacycommissie krijgt geen extra bevoegdheden

zondag 28 mei 2017, 09:48 door Redactie, 9 reacties

De Belgische Privacycommissie krijgt geen extra bevoegdheden om bedrijven en organisaties te onderzoeken waarvan wordt vermoed dat ze de privacy schenden, zo heeft de Belgische staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer laten weten.

De Privacycommissie maakte deze week bekend dat het extra bevoegdheden nodig heeft om effectief te werken, aldus De Morgen. Zo wil de commissie zonder toestemming van de eigenaars of verantwoordelijken computersystemen kunnen inkijken. Daarnaast moet er onderzoek naar de veiligheid van apparatuur kunnen worden uitgevoerd en moeten er boetes kunnen worden opgelegd als de Privacycommissie tijdens onderzoeken wordt belemmerd. Ook wil de commissie anoniem op internet kunnen patrouilleren.

"De commissie geeft de valse indruk dat ze machteloos is. Ik stel ook vast dat ze om bevoegdheden vraagt waarover ze voor de andere inspectiediensten een ongunstig advies afleverde", aldus de De Backer. Hij vindt dat de Privacycommissie zich moet richten op het helpen van bedrijven met de nieuwe Europese regels voor databescherming die volgend jaar van kracht worden. "De focus ligt op preventie, niet op het uitschrijven van boetes achteraf."

Reacties (9)
28-05-2017, 09:58 door Anoniem
Dat zijn nogal wat "bevoegdheden" die zij willen. Leeloo Dallas multipass
28-05-2017, 10:49 door karma4
Door Anoniem: Dat zijn nogal wat "bevoegdheden" die zij willen. Leeloo Dallas multipass
Ik krijg ook zo'n newspeak associatie met al die bevoegdheden. Ongelimiteerd ongecontroleerd iedereen willen controleren metanoniem terughacken ris een anti-privacy actie.
28-05-2017, 10:58 door Anoniem
Dus De Pricacycommisie Kan Ongelimiteert De Privacy Schenden Om Zo Mogelijk
Kleinere Privacyschenders Te Pakken.
De Kuur Is Erger Dan De Kwaal.
Omgekeerde Wereld!
Nog Meer Aantasting Van Onze Privacy
28-05-2017, 11:13 door Ron625
Bij een mogelijke / vermoedelijke overtreding dan gewoon aangifte doen bij de politie, dan mogen die dat uitzoeken.
Echter hebben die de mensen en de kennis niet, dus komt ICT onbenul Philippe De Backer vanzelf tot andere inzichten.
28-05-2017, 13:16 door Anoniem
Preventie zonder boetes? (mag ik even) HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
28-05-2017, 13:34 door Anoniem
Klinkt een beetje zoals politie die inbreken in huizen om er een briefje 'onveilig' achter te laten. Maar goed dat ze geen speciale rechten krijgen. Het lijkt er wel op dat ze meer (willen) doen dan de privacy autoriteit in Nederland. Statistieken is leuk maar zonder rechtzaken tegen lekkende instellingen is zo'n orgaan slechts een kostenpost.
28-05-2017, 18:59 door Anoniem
De minister stelt dat het komende jaar geen extra bevoegdheden nodig zijn. In die tijd moet de commissie haar best doen om alle Belgische organisaties te wijzen op de strenge Europese richtlijnen die in aantocht zijn. Een goede tegen zet, veel doet de commissie nog niet aan preventie en bewustwording. Ze kan overigens al administratieve boetes opleggen, maar ook daar is het niet sterk in. Om meer te vragen als je met wat je hebt niets doet gaat niet om privacy maar om meer aandacht en geld.
28-05-2017, 19:03 door Anoniem
Door Anoniem: Klinkt een beetje zoals politie die inbreken in huizen om er een briefje 'onveilig' achter te laten. Maar goed dat ze geen speciale rechten krijgen. Het lijkt er wel op dat ze meer (willen) doen dan de privacy autoriteit in Nederland. Statistieken is leuk maar zonder rechtzaken tegen lekkende instellingen is zo'n orgaan slechts een kostenpost.

De politie gooide alleen zulke dingen door de kieren van open ramen, ze zette(n) geen voet in je huis.
Zoveel aannames altijd hier, erg jammer, want andere mensen lezen zulke comments en krijgen daardoor een verkeerd beeld bij onze politie.
Ik hoop dat jij dit ook leest.
29-05-2017, 08:57 door Anoniem
De Belgische Privacycommissie krijgt geen extra bevoegdheden om bedrijven en organisaties te onderzoeken waarvan wordt vermoed dat ze de privacy schenden

Wel bijzonder dat burgers minder privacy hebben door verschillende nieuwe bevoegdheden van inlichtingendiensten etc. maar op het moment dat het privacyorgaan een bevoegdheid wil gaat het ineens om de 'privacy' van organisaties... en mag het niet. Wat een onzin!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.