image

Britse gemeente krijgt 172.000 euro boete wegens datalek

dinsdag 30 mei 2017, 16:44 door Redactie, 7 reacties

De Britse gemeente Basildon heeft een boete van omgerekend ruim 172.000 euro gekregen wegens een datalek. De gemeente publiceerde per ongeluk de gevoelige persoonlijke gegevens van een gezin op de eigen website. De informatie stond in een ontwikkelingsplan dat de gemeenteraad online had gezet.

De privégegevens van het gezin waren echter niet verwijderd. Na zes weken werd de informatie ontdekt en offline gehaald. De gemeenteraad gaat mogelijk beroep tegen de boete aantekenen, aangezien die een gat in de begroting slaat. "Ik denk dat overheidsbezuinigingen mogelijk verantwoordelijk zijn dat de fout in de eerste plaats werd gemaakt en nu neemt de overheid ook nog eens 150.000 pond. Het is obsceen", zegt Kerry Smith, onafhankelijk raadslid en voormalig voorzitter van de Audit and Risk Commissie tegenover de Yellow Advertiser.

De boete werd opgelegd door het Information Commissioner’s Office, de Britse tegenhanger van de Autoriteit Persoonsgegevens. Van 1 januari 2016, toen in Nederland de meldplicht datalekken van kracht werd, tot 1 april 2017 ontving de Autoriteit Persoonsgegevens in totaal 8.000 meldingen van datalekken. De meeste meldingen zijn uit de sectoren gezondheid & welzijn, financiële dienstverlening en openbaar bestuur afkomstig. In Nederland werd er echter geen enkele keer een boete opgelegd.

Reacties (7)
30-05-2017, 17:11 door Anoniem
Da's fijn. Eerst worden je gegevens gelekt, vervolgens kun je ook nog eens extra gemeentelijke belastingen gaan betalen zodat zij de boete kunnen voldoen?

Tip: loon-freeze van beleidsmakers en geen kerstpakketten + gratificaties tot de schuld betaald is.
31-05-2017, 08:50 door Anoniem
hardstikke terecht,. moeten ze maar beter opletten.
31-05-2017, 08:54 door Anoniem
Door Anoniem: Da's fijn. Eerst worden je gegevens gelekt, vervolgens kun je ook nog eens extra gemeentelijke belastingen gaan betalen zodat zij de boete kunnen voldoen?

Tip: loon-freeze van beleidsmakers en geen kerstpakketten + gratificaties tot de schuld betaald is.
Ja en wat is het nut dan van een boete, de verantwoordelijke laten betalen.
31-05-2017, 09:06 door Anoniem
Dat is al de zoveelste boete die ze dit jaar uitdelen. Wanneer gaat de AP nou eens wat doen hier?
31-05-2017, 09:31 door Whacko
"Ik denk dat overheidsbezuinigingen mogelijk verantwoordelijk zijn dat de fout in de eerste plaats werd gemaakt en nu neemt de overheid ook nog eens 150.000 pond. Het is obsceen", zegt Kerry Smith
Dus overheidsbezuinigingen zijn de reden dat je je werk niet goed doet? Lekker makkelijk afschuiven zo. Je krijgt toch betaald voor je werk, dat is meestal het laatste waarop bezuinigd wordt.
31-05-2017, 10:04 door Jodelie
Een boete van de overheid aan de overheid. Wie zal dat nou gaan betalen? De overheid?
31-05-2017, 12:20 door Anoniem
Door Anoniem: Dat is al de zoveelste boete die ze dit jaar uitdelen. Wanneer gaat de AP nou eens wat doen hier?

Dat vraag ik mij ook sterk af.
De AP heeft vorig jaar uitbreiding van de boetebevoegdheid gekregen + de verplichting van een bindende aanwijzing voorafgaand aan het uitdelen van de boete. Dat er nog geen boetes zijn uitgedeeld kan ik mij voorstellen aangezien onderzoek doen tijd kost en je in een bindende aanwijzing tijd moet geven om het te herstellen.
Echter in het recentelijk gepubliceerde jaarverslag van de AP staat dat ze niet alleen geen boetes hebben uitgedeeld maar ook geen bindende aanwijzingen hebben uitgedeeld...........
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.