image

Rechtszaak in VS over gebruik pc-winkelpersoneel als informant

donderdag 1 juni 2017, 14:22 door Redactie, 5 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft een rechtszaak tegen het Amerikaanse ministerie van Justitie aangespannen wegens het gebruik van personeel in computerwinkels als informant. Uit documenten blijkt dat de FBI personeel van Best Buy Geek Squad naar informatie op de computers van klanten liet zoeken om zo strafbare zaken te vinden.

De werkwijze van de FBI kwam aan het licht in een zaak van een arts wiens harde schijf door een medewerker als verdacht was aangemerkt. De FBI zou de afgelopen vier jaar acht werknemers van Best Buy als informant hebben gebruikt om naar kinderporno te zoeken en hen hier ook voor hebben betaald. De EFF vroeg de opsporingsdienst via een beroep op de Amerikaanse versie van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om meer informatie, maar de FBI weigerde mee te werken. Daarop is de EFF nu naar de rechter gestapt.

De burgerrechtenbeweging maakt zich zorgen over de praktijk, omdat hierdoor de grondrechten van mensen worden geschonden. Het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet moet Amerikanen namelijk tegen onredelijke doorzoekingen door de overheid beschermen. "Informanten die worden getraind, aangestuurd en betaald door de FBI om doorzoekingen voor de dienst uit te voeren gedragen zich als overheidsagenten", zegt David Greene van de EFF. "De FBI kan de wettelijke vereisten voor het verkrijgen van een gerechtelijk bevel niet omzeilen door informanten op bevel computers te laten doorzoeken."

Reacties (5)
01-06-2017, 20:07 door Anoniem
Dit zou een procedure moeten zijn voor elk bedrijf dat computer repairs doet. Ze hadden helden status gekregen is het niet dat ze ervoor betaalt worden. Gelukkig ken ik bedrijven die het in hun voorwaarden hebben staan.
02-06-2017, 08:49 door Anoniem
Door Anoniem: Dit zou een procedure moeten zijn voor elk bedrijf dat computer repairs doet. Ze hadden helden status gekregen is het niet dat ze ervoor betaalt worden. Gelukkig ken ik bedrijven die het in hun voorwaarden hebben staan.
Ook wanneer het in de voorwaarden staat, het doorzoeken van een opslag medium, anders dan voor het herstellen van het systeem, is een schending van de privacy. De klant bied iets aan ter herstelling, dan is dat het enige dat mag. Wanneer je tijdens je reguliere werkzaamheden op (gegevens van) een strafbaar feit stoot, ben je wel verplicht hiervan aangifte te doen. Maar het gericht zoeken naar bewijs van strafbare feiten is alleen weggelegd voor hiertoe opgeleide en bevoegde personen.

Een klant kan altijd aanvoeren, dat de bewijzen opzettelijk op het systeem zijn gezet en doordat niet op de juridisch juiste wijze is gehandeld, hier best nog wel eens een punt mee kunnen maken.
02-06-2017, 11:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-06-2017, 14:50 door Anoniem
Door Computer Jan: Ik schroef me harde schijf dr altijd effe uit voor dat ik me computer naar reparatie breng!

De meeste mensen gebruiken een externe reparateur omdat ze er zelf niet zo veel verstand van hebben en dus niet "ff hun hardeschijf eruit" kunnen schroeven.

Verder bestaat nogal wat "reparatiewerk" feitelijk uit het fixen van OS/driver problemen , en dat gaat lastig als er geen harddisk meer inzit .
03-06-2017, 10:05 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.