image

Gelekt NSA-document beschrijft Russische phishingcampagne

dinsdag 6 juni 2017, 12:32 door Redactie, 7 reacties

Een gelekt document van de Amerikaanse geheime dienst NSA omschrijft verschillende aanvallen die door de Russische militaire inlichtingendienst zouden zijn uitgevoerd. Het gaat om aanvallen tegen een Amerikaanse leverancier van verkiezingssoftware en lokale verkiezingsfunctionarissen. Dat meldt de website The Intercept die het document in handen kreeg.

De eerste aanval was gericht tegen medewerkers van een bedrijf dat verkiezingssoftware ontwikkelt. De aanvallers verstuurden e-mails die zogenaamd van Google afkomstig waren en linkten naar een phishingsite. Op deze phishingsite heeft waarschijnlijk één medewerker zijn gegevens ingevuld, aldus het rapport. Het is echter onduidelijk hoe succesvol de phishingaanval was en wat voor gegevens er mogelijk zijn buitgemaakt.

Twee maanden later maakten de aanvallers een Gmail-account aan dat van een medewerker van softwarebedrijf VR Systems leek. Vervolgens werden eerder buitgemaakte documenten gebruikt om lokale overheidsmedewerkers aan te vallen. De documenten waren van kwaadaardige Powershell-code voorzien. The Intercept maakt niet duidelijk hoe deze code vervolgens werd uitgevoerd, of dit via een beveiligingslek, een macro of een andere methode gebeurde. In totaal werden er naar 122 e-mailadressen gerichte phishingmails gestuurd. Ook in dit geval weet de NSA niet hoe succesvol de aanval was en of er gegevens zijn buitgemaakt.

De vermeende lekker van het document is inmiddels door de FBI opgepakt en aangeklaagd, zo laat het ministerie van Justitie weten. Het gaat om een medewerkster van de Pluribus International Corporation die bij de Amerikaanse overheid was gedetacheerd en over een "Top Secret clearance" beschikte. Volgens het ministerie printte de medewerkster de vertrouwelijke informatie en deelde die vervolgens met een online nieuwsmagazine.

Reacties (7)
06-06-2017, 13:18 door Anoniem
Dat die documenten überhaupt geprint of verstuurd mogen worden. Uitzetten by default. Slechte zaak weer
06-06-2017, 13:26 door [Account Verwijderd]
"Fake news". You know it, I know it,everyone knows it !
06-06-2017, 14:18 door Anoniem
zouden zijn
zogenaamd
waarschijnlijk
onduidelijk
niet duidelijk
weet de NSA niet hoe
vermeende


Conclusie van anoniem:
Leeg, niets, lucht, vacuum,
Dit is geen fake news meer dit is gewoon helemaal niets. Waarom wordt hier aandacht aan besteed?
06-06-2017, 14:28 door Anoniem
Onbewust of bewust gelekt? Je kunt ook fake news lekken in de hoop dat dit als waarheid zal worden aangenomen. Hoe weet je dat de NSA liegt? Zodra ze de lippen bewegen. Maar dat geldt ook voor de meeste politici.
07-06-2017, 06:50 door Anoniem
Fake news bestaat niet, dat is fake.
07-06-2017, 12:42 door Anoniem
Het is opvallend hoe vaak er onder een nieuwbericht dat de Russen in een kwaad daglicht plaats allerlei berichten gepost worden die het genoemde in twijfel trekken. Dit is daarentegen voor het eerst dat ik het in het Nederlands heb zien gebeuren.
07-06-2017, 21:41 door Anoniem
Door Anoniem: Het is opvallend hoe vaak er onder een nieuwbericht dat de Russen in een kwaad daglicht plaats allerlei berichten gepost worden die het genoemde in twijfel trekken. Dit is daarentegen voor het eerst dat ik het in het Nederlands heb zien gebeuren.

Nou wellicht komt dat omdat er steeds meer mensen het gevoel hebben in een bananenrepubliek te wonen waarbij de ons altijd gepretendeerde vijand eigenlijk helemaal geen vijand is en onze vrienden ons meer kwaad doen dan onze gepretendeerde vijanden ooit hebben gedaan, zouden willen doen, kunnen...

En wanneer deze vrienden dan weer met geruchten, bullshit enzovoorts via de propaganda kanalen (want nieuws kanalen kun je ze echt niet meer noemen) gewoon 1:1 overgenomen worden, dan zijn er mensen die hierop willen ageren, in de hoop dat de mensen met het IQ van de gemiddelde nederlander wakker worden en in de hoop dat er meer mensen zijn die het op begint te vallen hoe vaak we hier belogen en bedrogen worden door instanties die ons zouden moeten beschermen en helpen.
Maar er in feite alleen zijn voor hun eigen boterham en hun bestaansrecht te continueren... Is er niets, dan maken ze wel redenen... In zulke tijden moet er iets gebeuren zoals in de film V for Vendetta voordat de gewone bevolking weer even kortstondig een handrem trekt aan deze golf na golf van corruptie, onderdrukking en oorlogvoering in naam van ons maar in feite alleen voor het nog meer macht naar zichzelf toe kunnen trekken en nog meer geld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.