image

Rapport over haalbaarheid stemprinter binnenkort verwacht

woensdag 7 juni 2017, 16:55 door Redactie, 5 reacties

Het rapport over de haalbaarheid van stemmen via een stemprinter wordt binnenkort verwacht, waarna het kabinet zich er over zal buigen, zo heeft demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken op vragen van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken laten weten.

De commissie had minister Plasterk gevraagd of het besluit over elektronisch stemmen in het stemlokaal aan een volgend kabinet wordt overgelaten. De minister stelt dat het kabinet nog een besluit moet nemen over de haalbaarheid van elektronisch stemmen en tellen in het stemlokaal via een stemprinter en stemmenteller. De commissie Van Beek die het plan voor de invoering van een stemprinter opperde heeft geraamd dat de investering om de stemprinters en stemmentellers in te voeren tussen 150 miljoen en 250 miljoen euro zal bedragen.

Daarboven zullen volgens de commissie de aanvullende kosten per verkiezing tussen de 6 a 10 miljoen euro bedragen. Om een besluit te kunnen nemen over de haalbaarheid heeft een deskundigengroep specificaties opgesteld voor de stemprinter en de stemmenteller. Vervolgens is in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken door Atos een marktuitvraag uitgevoerd. "De eindrapportage over de uitkomsten van de marktuitvraag wordt binnenkort opgeleverd, waarna de beoordeling van de haalbaarheid zal worden afgerond en aan het kabinet zal worden voorgelegd", aldus Plasterk (pdf).

Reacties (5)
07-06-2017, 16:59 door Anoniem
Met of zonder gele stippeltjes?
07-06-2017, 18:19 door Anoniem
Hoe vaak hebben we precies verkiezingen? En welk percentage van de tijd staat die hardware-investering op de plank stof te vangen? En wie garandeert er dat er al die tijd niet mee geklooid wordt?

Het is een dure oplossing voor een non-probleem, terwijl het de waarborgen van fatsoenlijke, niet-te-manipuleren verkiezingen zeker niet versterkt, en mogelijkerwijs wel verzwakt.

WAAROM houden we het niet bij potlood en papier? Goedkoop, en door iedereen met een lagere schoolopleiding is te controleren dat het eerlijk verloopt.
07-06-2017, 23:39 door Anoniem
Door Anoniem:
Met of zonder gele stippeltjes?
Met stippeltjes natuurlijk.
Anders kunnen ze niet controleren of een stembiljet origineel is, of nagemaakt is met een andere printer die andere gele stippeltjes meeprint, zodat ze daaraan meteen kunnen zien wie het valse stembiljet heeft gemaakt. ;-)
08-06-2017, 18:06 door Anoniem
Door Anoniem: WAAROM houden we het niet bij potlood en papier? Goedkoop, en door iedereen met een lagere schoolopleiding is te controleren dat het eerlijk verloopt.
Korte antwoord? NEDAP.
09-06-2017, 10:54 door Anoniem
De eindrapportage over de uitkomsten van de marktuitvraag wordt binnenkort opgeleverd, waarna de beoordeling van de haalbaarheid zal worden afgerond en aan het kabinet zal worden voorgelegd", aldus Plasterk

Gezien de kosten die ermee gemoeid zijn, zowel eenmalig als structureel, lijkt me de conclusie simpel: "Doe het niet".

Dit geld kan beter aan andere zaken besteed worden.
[sarcasme aan] bv uitbreiding van veiligheidsdiensten en politie, monitoring van burgers, declaraties van ministers, Trump's Navo [sarcasme uit]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.