image

EFF: Apple beschermt privacy, Google beschermt trackers

donderdag 8 juni 2017, 12:08 door Redactie, 7 reacties

Zowel Apple als Google hebben plannen aangekondigd hoe ze in de toekomst met online advertenties zullen omgaan, waaruit blijkt dat Apple de privacy van internetgebruikers beschermt, terwijl Google trackers beschermt, zo stelt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF.

Google kondigde aan dat het vanaf volgend jaar advertenties in Chrome gaat blokkeren die niet aan de Better Ads-standaarden van de Coalition for Better Ads (CBA) voldoen. Dit moet opdringerige en vervelende advertenties voorkomen en zo het gebruik van adblockers tegengaan. Volgens de EFF negeren de standaarden echter een belangrijke reden waarom mensen adblockers gebruiken, namelijk het beschermen van hun privacy tegen tracking en surveillance die wijdverbreid is in het advertentie-ecosysteem van de CBA.

Apple komt daarentegen met een nieuwe "intelligente" methode voor Safari om tracking door derde partijen tegen te gaan. Zo worden websites die zelden opzettelijk worden bezocht maar wel voor advertentiedoeleinden op websites worden aangeroepen geblokkeerd. Safari zal daarnaast machine learning binnen de browser toepassen om te bepalen welke cookies een trackingdreiging vormen en die vervolgens neutraliseren.

De EFF zegt dat het begrijpt dat advertenties nodig zijn om websites in de lucht te houden, maar de burgerrechtenbeweging is ook van mening dat gebruikers het recht hebben om zichzelf tegen tracking te beschermen. "Adverteren is gebouwd rondom een surveillance-architectuur en dat moet veranderen. Tot dan blijven gebruikers extensies tegen tracking installeren", aldus Alan Toner van de EFF. Volgens Toner negeren Google en de CBA het privacyprobleem dat advertenties vormen en kunnen ze in dit geval een voorbeeld aan Apple nemen.

Reacties (7)
08-06-2017, 15:03 door Anoniem
Niet dat het helemaal systeemwijd vanzelf gaat … dat privacy beschermen

Je moet het wel netjes zelf instellen
Iets wat de meeste mensen niet doen omdat ze het niet weten.

Handreikingen
- https://www.macrumors.com/guide/safari-privacy-os-x/
- https://lifehacker.com/how-to-configure-os-x-to-protect-your-privacy-1716352334
- https://github.com/drduh/macOS-Security-and-Privacy-Guide

En een firewall natuurlijk die in en uitgaand verkeer kan monitoren en waar je desgewenst met black en white listing kan werken.
Lastigheidje daarbij is dat Apple het je vrij onmogelijk maakt met standaard ip-lijsten te werken.
Alleen al voor het updaten van je Mac wijzigen die ip adressen voortdurend.

Maar Geo locatie tracking, 1 van de laatste hardnekkige processen die niet geheel wordt opgeheven voor apps waar dat echt niet nodig is, kan je natuurlijk wel blokkeren.
Apple heeft het aantal processen de laatste jaren flink verminderd (na het relletje rondom Yosemite *) maar nog niet alles is weg, waaronder de geo tracking en vergeet Bing niet in een kooi te stoppen natuurlijk.

Bedenk dat de browser op de Mac Safari niet in de eerste plaats is ontworpen voor privacy en het dus ook gelimiteerd biedt.
Als je dat wel wil, kies dan voor een browser erbij die dat wel biedt, standaard of op momenten dat je dat graag wil hebben.
Torbrowser bijvoorbeeld werkt prima op Mac's (vanaf OS X 10.9 tegenwoordig).
- https://www.torproject.org/

Kijk er naar en stel het goed in : minimaal doorlopen "Systeemvoorkeuren" en "browservoorkeuren".

Succes


* De Yosemite tracking ophef

https://www.wired.com/2014/10/how-to-fix-os-x-yosemite-search/

Oplossing via een script voor destijds Yosemite
https://fix-macosx.com/
https://github.com/fix-macosx/yosemite-phone-home
08-06-2017, 16:51 door karma4 - Bijgewerkt: 08-06-2017, 18:35
Eft raakt echt van het padje af. Dat is in de geschiedenis eerder bij ze gebeurd. Een commercieel bedrijf waar de verdiensten voorop staan en waar in de voorwaarden staat dat ze met de persoonsgegevens aan derden mogen doorverkopen zou de privacy beschermen?
08-06-2017, 17:18 door Anoniem
@karma4,

Dat is de USA voor je en hoe het daar werkt. Er bestaat niets buiten commercie. We zullen er nog veel meer ellende van gaan beleven, meer dan jou en mij en de globe lief is. Fingerprinting, widget tracking, font tracking, extensie tracking, document tracking, cloudtracking, web beacon tracking, geo-locatie tracking, obfuscated script tracking.

Wat is er eigenlijk nog aan retrograde bewegingen te melden tegen het tracking geweld van Silicon Valley in?

Breng me eens op een idee, dat niet blijft steken in een beetje gerommel in de marge.

Van Mac weten we inmiddels dat je handen daarbij letterlijk allebei bijna op je rug gebonden blijken te zijn.

Nog een paar decennia en we zijn klaargestoomd als scampi's voor de singulariteit. Sambal sausje erbij?
08-06-2017, 18:34 door karma4
Door Anoniem: @karma4,
...
Nog een paar decennia en we zijn klaargestoomd als scampi's voor de singulariteit. Sambal sausje erbij?
Sorry. Ik zie het de zelfde kant op gaan als jij. Er is al een big Mac index om de welvaart te meten. Alles en iedereen moeten wereldspelers in een globale Village worden. De Nederlandse VOC handelsgeest verkoopt alles ook de eigen waarde.
08-06-2017, 21:59 door Anoniem
Wat iedereen ff leuk vergeet. GOOGLE is een Advertentie provider/platform.

APPLE IS DAT NIET. Dus deze 2 weer vergelijkt gaat niet op.
09-06-2017, 09:04 door Anoniem
Door karma4: Eft raakt echt van het padje af. Dat is in de geschiedenis eerder bij ze gebeurd. Een commercieel bedrijf waar de verdiensten voorop staan en waar in de voorwaarden staat dat ze met de persoonsgegevens aan derden mogen doorverkopen zou de privacy beschermen?
Misschien moet je niet op de kop afgaan die security.nl erboven zet maar op de kop die EFF erboven zet: "With New Browser Tech, Apple Preserves Privacy and Google Preserves Trackers". Het gaat niet over Apple in het algemeen maar over een heel specifieke context.
11-06-2017, 15:30 door Anoniem
Wel van die nieuwe mono-cultuur browsercultuur is Google de grote propagator en Mozilla heeft zich al laten opeten -
niet met huid en haar, maar .... met engine en api engine, wat op hetzelfde neerkomt.

En alles gaat hier in mee, dat heet globaal surveillance kapitalisme. Ook uw Telco, die alles van u trackt, ja letterlijk alles waar ze bij kunnen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.