image

Bedrijven achter malafide Microsoft pop-ups treffen schikking

donderdag 8 juni 2017, 14:47 door Redactie, 2 reacties

Verschillende bedrijven die internetgebruikers malafide pop-ups lieten zien die van Apple en Microsoft afkomstig leken en stelden dat de computer met een virus was besmet hebben met de Amerikaanse toezichthouder FTC een schikking getroffen. Volgens de FTC gaat het om bedrijven die zich met de beruchte "tech support scam" bezighielden.

De pop-ups lieten naast de virusmelding ook een telefoonnummer zien dat direct gebeld zou moeten worden. Zodra gebruikers dit nummer belden kwamen ze in contact met oplichters die stelden dat ze toegang tot de computer nodig hadden om het probleem vast te stellen. Nadat er toegang was verkregen lieten de oplichters allerlei schermen en mappen zien waaruit zou blijken dat er ernstige problemen waren die direct moesten worden opgelost.

Voor het verhelpen van deze problemen moest vervolgens worden betaald. De bedrijven die zich met de scam bezighielden zullen als onderdeel van de schikking middelen met een waarde van meer dan 1 miljoen dollar afstaan. Het geld zal worden gebruikt om de slachtoffers schadeloos te stellen. Daarnaast mogen de bedrijven zich in de toekomst niet meer als andere partijen voordoen.

Reacties (2)
08-06-2017, 16:04 door Anoniem
Ik vind dit, zeker voor Amerikaanse maatstaven, erg (te) coulant.

Het zijn oplichters die dit gedaan hebben. Het is naar mijn mening een misdrijf om anderen geld te otfutselen voor iets wat niet geleverd wordt of niet bestaat en dus horen de daders of opdrachtgevers gewoon een gevangenisstraf te krijgen.

Maar er zullen wel andere belangen een rol spelen. Misschien hebben de betreffende bedrijven (indirect) te maken met NSA of andere Amerikaanse overheidsinstellingen. En moeten ze daarom beschermd worden. Of misschien kan de US Overheid hun kennis goed gebruiken...

In andere situaties ga je in de US voor heel wat minder gedurende lange tijd de bak in!
09-06-2017, 10:50 door Anoniem
Waar zijn we nu helemaal mee bezig?

Misdaad loont. :(
Het lijkt mij beter om deze gasten goed te straffen en hun criminele gedrag niet lonend te laten zijn.

Of gaan ze binnenkort ook creditcard scammers een schikking voorstellen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.