image

Interpol doet onderzoek naar uitbraak WannaCry-ransomware

vrijdag 9 juni 2017, 09:39 door Redactie, 3 reacties

Interpol doet onderzoek naar de uitbraak van de WannaCry-ransomware, zo heeft de politiedienst bekendgemaakt. Op verzoek van de Britse autoriteiten heeft het een onderzoek ingesteld naar hoeveel landen door de ransomware zijn getroffen en wat de impact was.

Ook het volgen van de criminelen via blockchain-analyse staat op de agenda. WannaCry vroeg slachtoffers om een bedrag van omgerekend 300 dollar in bitcoin te betalen. Eerder werd bekend dat ook de Nederlandse politie onderzoek doet naar WannaCry. Onderzoekers van beveiligingsbedrijf McAfee vragen zich echter af of het hier wel om ransomware gaat. Traditionele ransomwaremakers willen namelijk zoveel mogelijk geld verdienen en zullen daarom de bestanden van betalende slachtoffers ontsleutelen. In het geval van WannaCry lijkt het erop dat de aanvallers niet kunnen bepalen welke gebruikers hebben betaald en kunnen ze bestanden niet per gebruiker ontsleutelen.

Reacties (3)
09-06-2017, 10:25 door Anoniem
Interessante gedachte van McAfee, maar ben je ineens geen gijzelaar meer als de overdracht van het losgeld mislukt?
09-06-2017, 16:12 door Anoniem
Het lijkt dan dus meer te gaan om een vorm van online ransomeware terreur. Dus het gaat niet meer om direct geld te innen, maar om de boel te ontregelen met weet voor wat agenda op de achtergrond. Destabiliseren van het openbare Internet misschien? WannaCry een doel tot een ander doel?

luntrus
09-06-2017, 22:00 door Anoniem
Het wekt de indruk dat de autoriteiten slachtoffers met extreem slechte beveiliging graag belonen omdat er veel nieuws en sociale aandacht voor de ransomware is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.