image

Let wegens verspreiding scareware aan VS uitgeleverd

dinsdag 13 juni 2017, 10:05 door Redactie, 0 reacties

De Poolse autoriteiten hebben een 28-jarige Letse man die wordt verdacht van het verspreiden van scareware via besmette advertenties aan de Verenigde Staten uitgeleverd. Volgens de aanklacht richtte de Let en zijn handlangers een zogenaamd advertentiebureau op. Dit advertentiebureau claimde een Amerikaanse hotelketen te vertegenwoordigen die op de website van de Minneapolis Star Tribune wilde adverteren.

Het ging echter om kwaadaardige advertenties die ongepatchte bezoekers met malware infecteerden. De malware liet de computer vastlopen en toonde allerlei pop-ups waarin werd gesteld dat gebruikers een anti-virusprogramma moesten aanschaffen om het probleem om te lossen. Het ging hier om scareware, kwaadaardige software die zich als legitieme beveiligingssoftware voordoet, zo laat het Amerikaanse ministerie van Justitie weten.

Als slachtoffers de scareware aanschaften kregen ze weer toegang tot het systeem en hun gegevens. De malware bleef echter verborgen op de computer. Slachtoffers die niet betaalden hadden geen toegang tot hun gegevens. De bende achter de scareware wist zo meer dan 2 miljoen dollar te genereren, aldus de aanklacht. De Let werd in 2011 aangehouden, maar door een Letse rechter op vrije voeten gesteld en vluchtte vervolgens. Vorig jaar november werd de man in Polen aangehouden en deze week aan de VS uitgeleverd.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.