image

Grote internationale operatie tegen creditcardfraudeurs - update

woensdag 21 juni 2017, 11:18 door Redactie, 0 reacties
Laatst bijgewerkt: 21-06-2017, 15:27

Tijdens een grote internationale actie tegen creditcardfraudeurs, waar ook de Nederlandse autoriteiten aan deelnamen, zijn 76 mensen aangehouden. De operatie vond van 6 tot 16 juni in 26 landen plaats en was gericht tegen professionele fraudeurs en leden van cybercrimenetwerken, zo meldt Europol.

De aangehouden personen worden verdacht van het uitvoeren van meer dan 20.000 frauduleuze transacties met gestolen creditcardgegevens met een geschatte waarde van meer dan 5 miljoen euro. Tijdens de operatie werden honderden pakketjes van webwinkels onderschept en meer dan honderd locaties doorzocht. De huiszoekingen leidden tot in beslag names van waardevolle goederen, waaronder elektronische apparaten, smartphones, tablets, horloges en kleding.

Verder onderzoek wees uit dat sommige van de verdachten ook betrokken zijn bij andere vormen van misdaad, zoals identiteitsfraude, phishing, cyberaanvallen, datingfraude, het illegaal gebruik van gestolen paspoorten, illegale immigratie, online kindermisbruik, drugshandel en witwassen. De criminelen bleken zo'n 200 websites en socialmedia-accounts te gebruiken om de gekochte elektronische goederen door te verkopen.

Update

De politie laat weten dat in Nederland 12 verdachten zijn aangehouden. Alle verdachten waren betrokken bij het bestellen van online goederen met gestolen creditcardgegevens. Volgens de politie was het opvallend dat een groot aantal creditcards uit Slowakije werd gebruikt voor aankopen in Nederland. Ook is een medewerker van een bezorgdienst aangehouden die vermoedelijk betrokken was bij de fraude.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.