image

Gemeenten en politie gaan big data inzetten tegen criminaliteit

woensdag 28 juni 2017, 11:39 door Redactie, 10 reacties

Gemeenten, politie, de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie gaan big data inzetten om "patronen en structuren van georganiseerde criminaliteit" in kaart te brengen. Hiertoe is vandaag op initiatief van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken de 'City Deal - Zicht op Ondermijning' ondertekend.

De City Deal is een samenwerking tussen de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Tilburg en Utrecht, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Nationale Politie, het OM en de ministeries van Binnenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie en Financiën/Belastingdienst. De deelnemende steden starten elk een eigen big data-project. Aan de basis hiervan ligt informatie die al aanwezig is bij het CBS, die vervolgens aangevuld wordt met data van overheden en andere betrokken partijen. Volgens het ministerie gebeurt dit binnen de wettelijke kaders voor privacybescherming.

"Deelname aan de City Deal creëert de juiste omstandigheden om binnen een experiment informatie te delen met andere partijen. Als hierdoor verdachte patronen zichtbaar worden die anders onopgemerkt zouden zijn gebleven, kan dit ook bijdragen aan het kansrijk door het parlement loodsen van de Kaderwet informatiedeling in samenwerkingsverbanden", zo blijkt uit een document van de gemeente Den Haag (pdf). De uitkomsten van de verschillende big data-projecten moeten leiden tot inzicht in bijvoorbeeld kansrijke zoekgebieden en modus operandi.

"De achterliggende gedachte is dat wij door zicht te krijgen op de modus operandi ook zicht krijgen op bij het proces betrokken facilitators, zoals in het geval van vastgoed en onverklaarbaar vermogen bijvoorbeeld advocatuur, notarissen, makelaardij en geldverstrekkers. De uitdaging is om die facilitators te bewegen om hun diensten bij dit soort transacties vrijwillig te staken of om dit zo nodig met bestuurlijke en/of strafrechtelijke maatregelen af te dwingen", zo laat het document verder weten.

Volgens minister Blok is een meer gerichte aanpak aan de hand van meer data en kennis van groot belang om de georganiseerde ondermijnende criminaliteit aan te pakken. In de eerdergenoemde vijf gemeenten worden projecten opgestart die aansluiten bij lokale of regionale problematiek. De gekozen thema's zijn drugscriminaliteit, integriteit financiële stromen en vastgoedfraude.

Reacties (10)
28-06-2017, 12:23 door Anoniem
"Oh we gooien bergen data in de vergaarbak en dan komt er vast wel wat interessants boven drijven." Zo werkt alleen big data niet. Jammer joh, tapsterk, alweer een faalplan voor in de trofeëenkast der faaldigitale faaltransformatie. Gaat lekker.

Ook leuk dat het nu nog even doorgedramd wordt. Heel subtiel.
28-06-2017, 13:02 door Anoniem
De aap is eindelijk uit de mouw : Nederland wordt een totalitaire staat met een parlementair gordijntje ervoor.

Wist je dat het CBS beschikking heeft over alle Nederlandse patientdata en deze pseudo geanonimiseerde data kan herleiden tot individuen door data te combineren.
Ze mag het niet maar heeft ooit toegegeven het wel te kunnen.

Wat denk je dat de politie gaat doen met de cbs data en de big data machine?
Combineren, combineren, combineren, combineren.
Er blijft 0% privacy over als straks ook de tapwet er nog door komt.
Dit heeft niets meer met een rechtsstaat te maken.
Lees voor criminaliteit, "burger", "Gemeenten en politie gaan big data inzetten tegen burgers". Dat is waar het op gaat uitdraaien, daar hoef je echt geen Einstein voor te zijn.

Zicht op ondermijning.
Toepasselijk geformuleerd, doet niet meer onder voor menig dictatuur qua taalgebruik.
Ooit zal de geschiedenis aantonen welke staatsrechtelijke breuk deze heren hebben voorbereid en hopelijk worden ze ooit ook ter verantwoording geroepen en er navenant voor veroordeeld en gestraft.

Dit land is niet meer te redden, bescherming en herstel van werkelijke rechtsorde zal vermoedelijk van buiten moeten komen.
28-06-2017, 14:08 door Anoniem
Door Anoniem: Dit land is niet meer te redden, bescherming en herstel van werkelijke rechtsorde zal vermoedelijk van buiten moeten komen.

Dan wordt het tijd voor je om te emigreren.
Ik weet echter niet of er nog een land is waar je je wel thuis zult voelen. (De VS misschien, of Canada?)
28-06-2017, 14:54 door karma4
Lees de pdf en je ziet dat het om criminele oplichting en witwassen gaat. Het opgenomen voorbeeld van een abc transactie is een gangbare truc daarbij.
Dat aanpakken heeft niets met een totalitaire staat te maken. Dat beeld zal door de criminelen wel geschept worden.
Als je dat wel een probleem vindt zeg je dat de graaiers die SNS (vastgoed oplichting) naar de knoppen geholpen hebben nette jongens waren.

Het is raar zoiets als per gemeente als big data project op te pakken. De benodigde kennis voor zoiets iets scaars en de benodigde computercapaciteit is slecht te doen in een ieder voor zich benadering. Fiod en Icov zijn al twee pootjes binnen de belastingdienst met beperkte mogelijkheden.
Het kadaster verwerkt al alle notariële gegevens. Deze zijn openbaar en beschikbaar voor analyse. Iets mist in de huidige technische mogelijkheden. Tip: zoek eens op imkad.
Plasterk has beter moeten weten her mGBA BRP project is onder zijn beleid nu niet bepaald een succes. Zeg maar dat het een technische en financieel debacle is.
28-06-2017, 16:13 door Anoniem
Door karma4: Lees de pdf en je ziet dat het om criminele oplichting en witwassen gaat. Het opgenomen voorbeeld van een abc transactie is een gangbare truc daarbij.
Dat aanpakken heeft niets met een totalitaire staat te maken. Dat beeld zal door de criminelen wel geschept worden.



Als je niet weet wat function creep is en ook heilig plechtig kortzichtig gelooft in de argumenten kp en terrorisme en gelooft dat men echt heus altijd de waarheid vertelt en echt niet van plan is zaken op te rekken en geen idee heeft waar men het nog meer voor kan gebruiken,...
ja dan is het een heeeeel integer verhaal.

Het voorland is een maatschappij waar je een tweedeling krijgt:
- de niet verdachte burger die nooit (administratief aantoonbare) fouten maakt (omdat ze het kunnen betalen een ander dat te laten doen)
- de digitaal gestigmatiseerde burger die door oncontroleerbare computer algoritmes tot levenslang verdacht is gebombardeerd bij administratieve onvolmaaktheid (we zijn g*vrdmm mensen en geen computers!!)

Computer say's no, or, computer says yesss.
Ambtenaar zegt ik moet volgen wat de computer zegt.

Het werkelijke doel is de boel eronder houden, dat zijn natuurlijk alle ondermodaal verdieners en er wordt begonnen met iedereen door te lichten op alles die ooit een subsidie of een uitkering heeft gehad.
'Wat, op je kleinkinderen gepast en te laat opgegeven (omdat het systeem niet werkte of niet paste op jouw situatie) 500% boete en 20 jaar lang een zwarte stip achter je naam.
Dat soort werk.

Dit is ordinair en alleen bedoeld om te kijken waar men nog centen kan vinden met het uitdelen van boetes, want dat is een verdienmodel op zich geworden dat gewoon in verwachtingen wordt begroot.

Een variant daarop is dit bijvoorbeeld.
http://www.volkskrant.nl/economie/een-dag-bij-de-kantonrechter-hoe-bescheiden-schulden-oplopen-tot-duizenden-euro-s~a4502661/#

Uwv te laat, geen uitkering? Niets mee te maken en geen probleem, krijg jij een 200% boete, telt u volgende week even 500 euro griffiekosten neer mevrouwtje?

Dit ging er (o.a.) aan vooraf
https://www.nrc.nl/nieuws/2015/04/07/waarom-mensen-niet-betalen-daar-kijkt-niemand-naa-1482242-a1249171

Teken maar uit wat er nog aan ellende gaat komen met die zogenaamde slimme big data.
De ene helft van de maatschappij zal worden klem gezet door de andere (heersende) kant van de maatschappij.

Elk voorstel kent een aansprekend voorbeeld, kp, terrorisme, makelaarfraude.
De realiteit leert helaas dat dat slechts de smoezen zijn om de plannen erdoor te krijgen.
Vaste prik, test, daarna wegens groot (zelfbenoemd) succes ingevoerd.

Begin onderhand inderdaad te geloven dat een deel van de reacties hier door Al dan niet human bots wordt bevolkt (om de publieke opinie te paaien? Wat schuift dat nou?).

een maatschappij waarin mensen volledig door computers en door de staat worden gecontroleerd en ook worden ingedeeld heeft alles met een totalitaire staat te maken.

Kan iemand zich nog voorstellen dat sommigen pim fortuijn eng of zelfs gevaarlijk vonden?
Zou er zo wel vijf voor terug willen inruilen.

Dat kan niet, stigmatisering, profilering en maatschappelijke computerindeling zijn ons voorland.
Een natte droom van elke dictator en elke politicus die graag aan de macht wil blijven of belang heeft bij een onderklasse (die het vuile werk zullen moeten opknappen, de grenzen gaan immers dicht).
28-06-2017, 19:00 door karma4 - Bijgewerkt: 29-06-2017, 15:23
Door Anoniem: .....
Als je niet weet wat function creep is en ....
Computer say's no, or, computer says yesss.
Ambtenaar zegt ik moet volgen wat de computer zegt.

Het werkelijke doel is de boel eronder houden, dat zijn natuurlijk alle ondermodaal verdieners en er wordt begonnen met iedereen door te lichten op alles die ooit een subsidie of een uitkering heeft gehad.
.......

Dit is ordinair en alleen bedoeld om te kijken waar men nog centen kan vinden met het uitdelen van boetes, want dat is een verdienmodel op zich geworden dat gewoon in verwachtingen wordt begroot.
.....
De ene helft van de maatschappij zal worden klem gezet door de andere (heersende) kant van de maatschappij.
...
een maatschappij waarin mensen volledig door computers en door de staat worden gecontroleerd en ook worden ingedeeld heeft alles met een totalitaire staat te maken.
....
.
Dus jij vind die tweedeling door oplichting fraude zoals bij SNS vastgoed ok. Of het herinvesteren van losgeld in vastgoed zoals bij holleede naar boven kwam. Dan heb je nog de huisjesmelkers en verbouwereerd met onder de maat woningen die met de veiligheid een loopje nemen. Dat is volgens jou ok en er hoeft niets aan gedaan te worden.
Je mist de problematiek volledig.

Dan het big data gebeuren. Je hebt duidelijk geen idee hoe zoiets werkt. Als je de verbanden en risico''s met een maat hebt kunnen aangeven dan kunnen de controleurs daar mee aan de slag. Betere effectiviteit van hun werk levert de winst op.
Niets bijzonders, de tip was al genoemd. Snelheidscontrole alcoholcontrole doe je ook bij voorkeur op plekken met risico en een behoorlijke pakkans. Je zoekt het veel te moeilijk en veel te negatief.

Voor huisjesmelkers zou ik wel een nieuwe wet willen zien dat verhuurders aangeven hoeveel aan wie betaald is aan een verhuurder. Het zijn inkomsten die je daar zou willen controleren of het echt allemaal.opgegeven is.
28-06-2017, 23:18 door Anoniem
De titel van dit verhaal betekent dat ze dus eigenlijk niet weten waar ze het zoeken moeten.
29-06-2017, 09:16 door karma4 - Bijgewerkt: 29-06-2017, 15:22
Door Anoniem: De titel van dit verhaal betekent dat ze dus eigenlijk niet weten waar ze het zoeken moeten.
Je voelt hem. En zoals eerder gepost, dat niet weten waar te zoeken hoeft niet omdat alle gegevens (nou het meeste dan) al in openbare overheidsregisters staan.
30-06-2017, 08:48 door Jodelie
Jaha... eerst Big Data en daarna inzetten tegen de rest van de wereld.

Niets te verbergen?
01-07-2017, 11:22 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: De aap is eindelijk uit de mouw : Nederland wordt een totalitaire staat met een parlementair gordijntje ervoor.

Wist je dat het CBS beschikking heeft over alle Nederlandse patientdata en deze pseudo geanonimiseerde data kan herleiden tot individuen door data te combineren.
Ze mag het niet maar heeft ooit toegegeven het wel te kunnen.

Wat denk je dat de politie gaat doen met de cbs data en de big data machine?
Combineren, combineren, combineren, combineren.
Er blijft 0% privacy over als straks ook de tapwet er nog door komt.
Dit heeft niets meer met een rechtsstaat te maken.
Lees voor criminaliteit, "burger", "Gemeenten en politie gaan big data inzetten tegen burgers". Dat is waar het op gaat uitdraaien, daar hoef je echt geen Einstein voor te zijn.

Zicht op ondermijning.
Toepasselijk geformuleerd, doet niet meer onder voor menig dictatuur qua taalgebruik.
Ooit zal de geschiedenis aantonen welke staatsrechtelijke breuk deze heren hebben voorbereid en hopelijk worden ze ooit ook ter verantwoording geroepen en er navenant voor veroordeeld en gestraft.

Dit land is niet meer te redden, bescherming en herstel van werkelijke rechtsorde zal vermoedelijk van buiten moeten komen.

Het feit dat jij in de parlementair democratische rechtstaat Nederland leeft gunt je zonder repercussie de mogelijkheid deze onzin die zelfs culmineert in een suggestieve oproep gericht aan buiten de landgrenzen tot landverrraad, te fulmineren.

Realiseer jij je wel (neen, neen, neen!) dat deze praatjes tot zo'n 170 jaar geleden in - wat toen nog geen Nederland heette - hoogstwaarschijnlijk zou leiden tot terdoodveroordeling vanwege zelfs maar een poging tot (hoog)verraad?

Realiseer jij je wel dat er op dit moment aan de grens van Europa een land is waar de roep tot herinvoering van de doodstraf tegen mensen die er een andere politieke mening op na houden weer eminent is en waar inmiddels wel 100.000 mensen als staatsgevaarlijk zijn gekenmerkt en daarom zijn onslagen uit overheidsfuncties; zijn ontslagen als leerkracht?

Realiseer jij je wel dat er op dit moment behoorlijk wat landen zijn op deze aardbol waar mensen 'verdwijnen' omdat zij er slechts een andere mening dan de algemeen getolereerde op na houden?

Ja hoor onze politici zijn hier ook allemaal onverdeeld (hoe zou je het ook maar kúnnen verzinnen: 'onverdeeld') ervan overtuigd dat Nederland moet ontaarden in een dictauur van de staat!

Godallemachtig man..... Lees je geschiedenis - gebruik dat als referentiekader en combineer dat tesamen met de huidige Nederlandse staatkundige kennis én de politieke agenda van alle partijen om een gegronde mening te vormen over Nederland.
De lulkoek die je hierboven verkoopt is optimaal volstrekt stompzinnig!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.