image

Politie: Storing niets te maken met wereldwijde cyberaanval

donderdag 29 juni 2017, 09:44 door Redactie, 6 reacties

De storing in de systemen van de politie die dinsdagochtend ontstond is inmiddels verholpen en is niet het gevolg geweest van de wereldwijde aanval door de Petya-ransomware. Door de storing kon de politie verschillende smartphone-apps die worden gebruikt om boetes uit te schrijven, persoonsgegevens op te vragen of kentekens te controleren niet worden gebruikt. Daardoor moesten agenten op papier terugvallen.

"Zodra de internetstoring is verholpen, betekent dit concreet dat de diensten van de politie die op internet draaien weer gaan werken. Dat doen we stap voor stap. Als eerste zullen Telewerken, Securehub en Youforce weer werken. De rest volgt als dat kan", aldus de politie in een verklaring op de eigen website. Vanwege de Petya-uitbraak werd besloten bepaalde functionaliteiten op politie.nl uit te schakelen. Ook werden externe e-mail en webformulieren op politie.nl dichtgezet.

"De mails die van buiten verzonden zijn, staan in de wachtrij bij de provider waar vanaf de mail is verzonden. Op het moment dat de emailvoorziening van de politie hersteld is, zullen deze e-mails in principe allemaal alsnog afgeleverd worden. We zeggen 'in principe', omdat het aan de provider van de afzender is om dit te doen. In de meeste gevallen gebeurt dit automatisch, maar in theorie is het mogelijk dat providers opgeslagen e-mails voor een te korte tijd opslaan. Deze kans achten wij niet groot", zo laat de politie in een FAQ weten (pdf).

De politie stelt verder dat het dichtzetten van de webformulieren op politie.nl effect heeft gehad op het binnenkomen van online aangiften en meldingen, maar er geen moment sprake is geweest dat er aangiften of meldingen verloren zouden gaan. "Een internetstoring levert altijd hinder op in onze werkzaamheden. Doordat deze internetstoring tegelijkertijd ontstond met een wereldwijde cyberaanval werd deze hinder complexer."

Reacties (6)
29-06-2017, 10:29 door Anoniem
Om vervolgens niet te melden wat dan wel het probleem geweest is. Tja "een internetstoring ....." , dat kan werkelijk van alles zijn.
29-06-2017, 10:40 door Anoniem
Storing? Internetstoring? De politie had toch uit voorzorg systemen uitgeschakeld? Door maar heel vaak "storing" en "internetstoring" te zeggen is de onbereikbaarheid van de politie niet hun probleem?
29-06-2017, 11:20 door Anoniem
Altijd een beetje jammer als een FAQ wordt samengesteld als een soort communicatiememo, dwz niet bestaat uit
daadwerkelijk gestelde vragen met de antwoorden daarop.

Ik zou nog wel een vraag willen toevoegen: wat was dit voor storing? hardware? iets met een verbinding? configuratie
probleem al dan niet als gevolg van het nemen van reactieve of preventieve maatregelen rond de cyberaanval?

Ook wel interessant om te weten: hoe kan het dat alle internetfuncties van het politienetwerk door een enkele
storing buiten werking gesteld worden en daarna met moeite en gefaseerd weer terug gezet moeten worden?

Maar dit soort vragen stelt men kennelijk niet, of vind de opsteller van een FAQ niet interessant om te beantwoorden.
29-06-2017, 11:30 door Anoniem
NotPetya wipeware. Als je geen enkele link naar de versleutelde items hebt, is een 'ransom' niet aan de orde.
30-06-2017, 00:02 door Anoniem
Het offline halen van eigen systemen wordt dus een storing genoemd?
30-06-2017, 11:16 door Anoniem
Ik hoop dat ze de downtime gebruikt hebben om de systemen te patchen ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.