image

Wetsvoorstel elektronisch zaken doen met overheid naar RvS

vrijdag 30 juni 2017, 20:04 door Redactie, 5 reacties

De ministerraad is akkoord met een wetsvoorstel van minister Plasterk waardoor burgers het recht krijgen om elektronisch zaken te doen met de overheid en heeft ermee ingestemd het voorstel naar de Raad van State te sturen. Het gaat om het voorstel voor de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer.

De wet verplicht bestuursorganen om aanvragen, klachten en andere officiële berichten elektronisch in ontvangst te nemen. Niet iedere vorm van elektronische verzending wordt toegestaan. Ieder bestuursorgaan moet ten minste één kanaal aanwijzen, bijvoorbeeld een eenvoudig contactformulier op de website of een uitgebreid elektronisch aanvraagformulier. Burgers of bedrijven moeten dan een van die aangewezen kanalen gebruiken. Een groot deel van de producten die bij de overheid worden aangevraagd zijn al digitaal beschikbaar. Het gaat bijvoorbeeld om het aanvragen van huur- of zorgtoeslag en het regelen van studiefinanciering.

Dit wetsvoorstel vormt het sluitstuk van het kabinet om volledig elektronisch zaken te kunnen doen met de overheid. Burgers houden in beginsel het recht om de aanvragen en klachten op papier in te dienen. Het wetsvoorstel regelt niet dat de burger ook verplicht wordt elektronisch met de overheid te communiceren. Alleen in specifieke gevallen is elektronisch verkeer verplicht, zoals het doen van belastingaangifte.

Reacties (5)
30-06-2017, 20:14 door Anoniem
Nu kunnen er toch al met je digid al bij bepaalde instanties een aapassing doen of een aanvraag indien noodzakelijk?.
Je hoeft nu al voor een hoop niet meer naar het loket bij het gemeentehuis met de aanvraag voor bepaalde dingen.
30-06-2017, 20:22 door Anoniem
Klok, klepel. Lang leve de brakke websites als aangewezen "electronische" goudstandaarden.
30-06-2017, 22:15 door Anoniem
Zijn de ministers dusdanig deskundig dat zij dit goed kunnen beoordelen?
01-07-2017, 13:26 door Briolet
Door Anoniem: Zijn de ministers dusdanig deskundig dat zij dit goed kunnen beoordelen?

Ministers hoeven hiervoor niet deskundig te zijn. Dat zijn ze ook niet. Ze moeten alleen deskundig zijn in het beoordelen van de kwaliteit van hun deskundigen op elk vakgebied. (-:
01-07-2017, 14:51 door Anoniem
Misleidend

Burgers houden in beginsel het recht om de aanvragen en klachten op papier in te dienen. Het wetsvoorstel regelt niet dat de burger ook verplicht wordt elektronisch met de overheid te communiceren. Alleen in specifieke gevallen is elektronisch verkeer verplicht, zoals het doen van belastingaangifte.

Want in het land van de glijdende schaal en function creep weet je dat er eerst een excuusje wordt gezocht voor de eerste vinger tussen de deur.
Het is zal ook hier weer zijn dat het lange termijn doel wel degelijk de verplichting is maar dat daar naar tot gewerkt wordt in stapjes.

EiD, weet jij nog alle fasen en fratsen ervoor?
Men was niet voor oa aangaande deelname bedrijfsleven.
Het heeft geen goede privacy garanties.
Onderzoeksrapport bewust een verkeerde titel meegegeven en op basis daarvan en desondanks keihard doorgedrukt door Plassterk.

Met voorstellen van Surveillancedromer Plassterk wet je per definitie dat de burger er de dupe van wordt omdat de inzet is een totalitair controlerend systeem.
Die wetten staan niet op zichzelf maar vormen een net met andere wetten om dat te vervolmaken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.