image

Albert Heijn wil volgend jaar winkels zonder kassa's testen

donderdag 6 juli 2017, 11:26 door Redactie, 20 reacties

Albert Heijn wil volgend jaar winkels zonder kassa's gaan testen waarbij er automatisch wordt afgerekend. Klanten die hier gebruik van willen maken moeten wel over een smartphone beschikken, zo laat de supermarktketen tegenover de Telegraaf weten. Bij de kassaloze winkels gaan klanten een poortje door en moeten vervolgens de smartphone met een qr-code scannen.

Zodra klanten met hun boodschappen de winkel uitlopen wordt er automatisch afgerekend. Details over de gebruikte techniek zijn nog niet bekendgemaakt. Albert Heijn wil het systeem als eerste bij de To Go-winkels testen. Amazon introduceerde vorig jaar al een kassaloze winkel genaamd Amazon Go. Hierbij maken klanten gebruik van een speciale app. Deze app genereert een qr-code die klanten bij een toegangspoortje van de winkel laten scannen.

Ook het systeem van Amazon rekent automatisch af bij het verlaten van de winkel. Klanten krijgen vervolgens via de app een overzicht te zien van wat ze allemaal hebben gekocht. Amazon zegt dat het 'computer vision', 'deep learning algorithms' en 'sensor fusion' gebruikt om te zien wat klanten kopen. Er is nu één winkel in Seattle waar Amazon de techniek test. Wanneer andere winkels volgen is nog onbekend.

Image

Reacties (20)
06-07-2017, 11:36 door Anoniem
Langzaam kruipen we naar een samenleving waar het verplicht is om altijd een smartphone bij je te hebben.... Welkom in 1984!
06-07-2017, 13:34 door Anoniem
Iedere burger in zijn eigen digitale vierkant,wat past in het frame-work,het digitale vang-net,wat als een gaas gespannen is over het land,europa en uiteindelijk de wereld.

Gekoppeld aan digitale systemen,en aan verschillende systemen,profielen uitwisselen,meta-data,mogelijkheden genoeg,
uiteindelijk word je eigen dna hieraan gekoppeld,en word er gewerkt aan brain-technolog,die erop uit is onderscheid
te maken tussen goed en kwaad,en gezond en ongezond.

In dit vierkant,word je zelf gemonitord,door het bedrijfs-leven,overheid,belastingdienst,zorgverzekering,winkels,horeca,openbaar vervoer,
en nog veel meer.

Degene die protesteerd,of zich niet aanpast in deze digitale veranderende maatschappij is
een crimineel,terrorist,of een loner,want de overheid en de high tech bedrijven streven naar de Supermens.

Want degene die te zwak zijn kosten alleen maar geld.

Gezonder moet eten,gezonder moeten leven,moeten sporten,hoog opgeleid zijn,goed betaalde baan,
geen privacy of zo min mogelijk,geen gordijnen voor de ramen,sociaal moeten zijn etc.

Een wil maatschappij is en word minimaal,het is meer een Moeten,je moet wel meedoen maatschappij.

Een analoog leven willen leiden,is in de toekomst mogelijk strafbaar.

The Matrix
06-07-2017, 13:37 door Anoniem
Door Anoniem: Langzaam kruipen we naar een samenleving waar het verplicht is om altijd een smartphone bij je te hebben.... Welkom in 1984!

Hmmm, misschien moet de AP hier vast een vooronderzoek doen. Bovendien lijkt mij, dat we een wetgeving moeten krijgen, waarbij winkels verplicht worden, altijd een bemande kassa te hebben, waar ook met contant geld betaald kan worden, zodat iedereen in een winkel terecht kan. ik denk aan ouderen, kinderen, gehandicapten, buitenlanders, mensen die geen smartphone (willen) hebben, mensen die onder curatele staan i.v.m. problemen met omgaan met geld.....
06-07-2017, 13:57 door Anoniem
Door Anoniem: Langzaam kruipen we naar een samenleving waar het verplicht is om altijd een smartphone bij je te hebben.... Welkom in 1984!

Gewoon boycotten, die Orwelliaanse troep.
06-07-2017, 15:19 door PietdeVries
Door Anoniem:
Door Anoniem: Langzaam kruipen we naar een samenleving waar het verplicht is om altijd een smartphone bij je te hebben.... Welkom in 1984!

Gewoon boycotten, die Orwelliaanse troep.

Haha - als ik Nederlanders zo hoor sputteren tegen een verandering (de prijs van de koffie gaat omhoog, of die van benzine) dan weet je eigenlijk al dat 't bij sputteren blijft - geen massa-demonstraties, geen opstand - alleen gesputter.

Over twee jaar proberen we 't eens een keertje. Over drie jaar blijkt het best handig en over vijf jaar weten we niet beter.
06-07-2017, 15:19 door Anoniem
Jumbo heeft al zoiets zonder smartphone, met een kastje wat je mee de winkel inneemt samen met je mandje ( niet overal ).
06-07-2017, 15:28 door Briolet
Klinkt bij mij wel ideaal. Ik haal mijn groente nu al bij een boer, die ook geen kassa heeft. Gewoon zelf optellen wat je pakt en dan het geld in een brievenbus gooien.

Ik hoop dat AH het ook op die manier implementeert. Dan heb je ook die smartphone niet nodig.
06-07-2017, 15:35 door Anoniem
Albert Heijn wil volgend jaar winkels zonder kassa's gaan testen waarbij er automatisch wordt afgerekend.

en

Klanten die hier gebruik van willen maken...

De tweede zin suggereert dat het optioneel is.
En de klanten die dat willen niet willen, hoe rekenen zij dan af?
Ik heb geen smartphone (meer) en die gaat er ook niet meer komen! Afgezien daarvan, wens ik niet met een smartphone te betalen.
06-07-2017, 16:02 door karma4 - Bijgewerkt: 07-07-2017, 10:24
Vroeger werd het opgeschreven (geen betaling) de werd met de loon uitbetaling in dat zakje eind van de week gedaan en afgehandeld.
06-07-2017, 17:49 door Maarten_Jan
Wellicht komt er gewoon een apart poortje voor de smartphone's. Als je dan 'ouderwets' wilt afrekenen kun je langs de kassa. Nu kun je ook nog vaak kiezen of je zelf wilt scannen of niet.
Ik vind dit soort zaken een prima vooruitgang. En als consument kun je altijd kiezen. Niemand verplicht je immers om naar de AH te gaan.
06-07-2017, 19:36 door Anoniem
Door Anoniem: Jumbo heeft al zoiets zonder smartphone, met een kastje wat je mee de winkel inneemt samen met je mandje ( niet overal ).
Je moet dat kastje nog steeds bij een kassa inleveren en dan reken je daar af wat je allemaal zelf gescand hebt. De plus doet (deed?) iets vergelijkbaars (ook niet overal). Dat afrekenen doe je overigens nog steeds bij een mens (en dat kan contant). Niet zoals bij de Albert Heijn waar je de waren door een security scanner in fel oranje moet halen en daar dan je pinpas in moet steken, geen andere optie.

Door karma4: Vroeger werd het opgeschreven (geen betaling) de werd met de loo uitbetaling eind van de week gedaan.
Ja, maar dan heb je ook niet jouw bank, en hun bank, en de betalingsverwerker, en daar dan weer verschillende tussenpartijen tussen, en zo verder, voor nodig. En dan blijft er ook niet overal transactiedata aan de strijkstok hangen, minstens zeven jaar opgeslagen door elk bedrijf waar het langs komt want financieel en de fiscus is niet zo snel. Die keten van tussenknutselaars wordt ook niet korter. Wou je al die tussenpersonen zomaar het brood uit de mond stoten?!?
06-07-2017, 19:58 door Anoniem
Albert Heijn wil volgend jaar winkels zonder kassa's testen

Winstmaximalisatie-tip voor Appie :

Strip alles tot je de essentie van je merk overhoudt . Eindconcept : "Kassa's zonder winkels"

Het gaat om de beleving.
Daar heb je geen winkels meer voor nodig.
Laat de klant alleen nog betalen voor de beleving.
Met het juiste verhaal maak je de klant immers alles wijs! Dat hebben jullie uitgevonden!
Of was dat Apple? Nouja, Appie of Apple, dat verschil zie je toch niet.
Claimen dat concept!.
06-07-2017, 20:03 door Briolet
Door Maarten_Jan: Wellicht komt er gewoon een apart poortje voor de smartphone's. Als je dan 'ouderwets' wilt afrekenen kun je langs de kassa. Nu kun je ook nog vaak kiezen of je zelf wilt scannen of niet.

Als ik dit zo lees is dit toch behoorlijk anders dan zelf scannen. Daar moet nog iemand controleren of je wel echt alles scant. Hier gooi je alles gewoon in de tas en loopt door het poortje naar buiten. Je zult alleen af en toe moeten controleren of er geen geprepareerde tassen gebruikt worden. Maar de scanner zal vast wel zien dat een deel van de tas ondoorzichtig is voor hun scanner.

Het kan dus niet anders dat elk artikel een rfid stikker heeft waarbij alles simultaan gescanned wordt als je door het poortje loopt. Met dat systeem lijkt het me toch een simpele aanvulling om er één kassa zonder band bij te zetten, waar je afrekent.Dat zal er zeker zijn in de testfase.
06-07-2017, 21:33 door Anoniem
Door Briolet:

Het kan dus niet anders dat elk artikel een rfid stikker heeft waarbij alles simultaan gescanned wordt als je door het poortje loopt.

Betekent dat je bankpassen, je rijbewijs en je paspoort dan ook gescanned en uitgelezen worden door het poortje?
Heb je geen ah pas, betaal je contant, heb je wifi en blueteeth uitstaan en weet ah nog wie je bent en er ongevraagd persoonsstatistiek mee op te bouwen.

Kijken wat AP daar van vindt.
06-07-2017, 21:44 door Anoniem
Door Anoniem: Het gaat om de beleving.
Daar heb je geen winkels meer voor nodig.
Laat de klant alleen nog betalen voor de beleving.
En als ik nou alleen maar gewoon wat boodschappen wil zodat ik kan eten? Krijg ik die dan gratis?
06-07-2017, 23:16 door Briolet - Bijgewerkt: 06-07-2017, 23:17
Door Anoniem: Betekent dat je bankpassen, je rijbewijs en je paspoort dan ook gescanned en uitgelezen worden door het poortje?

Ik verwacht dat de software dit niet herkent. Als ik zo kijk zijn er minimaal 3 frequentiespectra die gebruikt worden voor rfid:
LF met 125-134 kHz, HF met 13,56 MHz en UHF met 865-869 MHz.
Gezien het verschil in frequentie zullen heel verschillende afmetingen van antennes nodig zijn, en ik verwacht dat je voor dit soort werk naar de kleinste maat toe wilt, die kleiner is dan je bankpas.

Zoek maar eens op "rfid etiketten" en je vind al veel kant en klare oplossingen. De kunst is hier om etiketten te maken die niet meer dan een paar cent per stuk kosten. Op aliexpress zag ik al rollen met 2000 rfid etiketten voor $125.- Dat is 5,5 eurocent per etiket. En AH kan het vast nog goedkoper krijgen.
07-07-2017, 00:30 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Betekent dat je bankpassen, je rijbewijs en je paspoort dan ook gescanned en uitgelezen worden door het poortje?
Ik verwacht dat de software dit niet herkent.
Dat is het probleem: Je moet uiteindelijk een belofte gaan geloven dat software (en hardware) iets niet doet wat hij heel goed wel zou kunnen, en waar de opdrachtgever makkelijk belang bij heeft om het te doen ook. Want zulke bewegingsdata zijn gewoon geld waard. En als je er maar genoeg om zeurt en/of excuses voor weet te verzinnen lukt het uiteindelijk toch wel om de regels op te rekken dat je het nog mag ook.

Oh, en er zit nog een aspect aan: Moederlief koopt schoenen voor haar zoon (wellicht niet de AH, maar wel bv. de aldi), die later om een pak melk komt met dezelfde schoenen met de tag er nog in (want die zit in de zool ofzo, weet jij veel) maar met z'n eigen betaalpas. De winkel kan het precies zien, want alle items zijn nu uniek en dus uniek te volgen.

Privacyprobleem, maar ook, je moet de winkel dus ook maar vertrouwen om je precies één keer aan te slaan voor een item, en niet "per ongeluk" vaker. Wat je niet direct ziet want je kan oh-zo-gemakkelijk "gewoon" doorlopen en onzichtbaar van je geld ontdaan worden. Dus alweer, dit doen ze niet om jou gemak te bieden, dat is slechts bijzaak, maar om jouw geld makkelijk te laten rollen. Subtiel verschil.

Als ik zo kijk zijn er minimaal 3 frequentiespectra die gebruikt worden voor rfid:
LF met 125-134 kHz, HF met 13,56 MHz en UHF met 865-869 MHz.
De lage frequentie vindt je bij keyfobs, dierimplantaten, en zo verder.

Paspoorten, bankkaarten, ov-faalkaart, en zo verder zitten op de 13,56 MHz. Aangezien er draadloos betaald moet worden zullen ze bankkaarten moeten kunnen lezen, en dan krijg je de rest van de privacygevoelige meuk erbij.

Wellicht dat er voor de af te rekenen waar op de UHF ingezet gaat worden, maar het bereik is daarbij weer dusdanig groot dat je wellicht door vlak achter iemand anders aan te lopen op zijn betaalchip kan meeliften. En anders toch maar weer lekker op de HF want die moet toch al uitelezen worden voor de poen, waar het toch om ging.

Gezien het verschil in frequentie zullen heel verschillende afmetingen van antennes nodig zijn, en ik verwacht dat je voor dit soort werk naar de kleinste maat toe wilt, die kleiner is dan je bankpas.
Mwa, die graankorrel in je kat zit op de LF, terwijl dat de langste golflengte is en dus de grootste antenne zou moeten zijn. Een redelijke uitleesantenne voor LF is zeg een draadcircel van een cm of 20. Buiten dat, er kunnen verbazend grote antennes in apparaten zoals de "anti-diefstal poortjes" die je om de 80cm oid tegenkomt bij sommige winkels. Waar dus ook hele gerichte golfstralen mee uitgestuurd kunnen worden, van ettelijke Watts, dus ruim genoeg om een passieve chip ook op afstand eens flink wakker te schudden.

En de kosten van de lezer zijn niet het grootste probleem. Zeker als je bedenkt dat zo'n ding in plaats van een complete kassa komt, die zijn ook niet goedkoop, en dan komen daar nog de operationele kosten bij, bv. onderhoud, schoonmaken, salaris van de lieftallige caissière. Of je nou een apparaat van honderd of van duizend euro neerzet, met een of met tien antennes erin, een halve cent verschil per etiket is uiteindelijk veel belangrijker.

Zoek maar eens op "rfid etiketten" en je vind al veel kant en klare oplossingen. De kunst is hier om etiketten te maken die niet meer dan een paar cent per stuk kosten. Op aliexpress zag ik al rollen met 2000 rfid etiketten voor $125.- Dat is 5,5 eurocent per etiket. En AH kan het vast nog goedkoper krijgen.
En TLS blijft daar maar 7,5 euro voor vragen. (Okee, daar zit nog een stukje plastic omheen, van wel een hele cent ofzo, zeker als je ze per miljoen koopt. Zelfs al kost het hele ding 50 cent dan is 7,5 euro nog steeds 15 keer over de kop.)
07-07-2017, 06:18 door Anoniem
Als het zo verder gaat hebben wij niet veel meer hersens nodig dan een kip.
Volgens Darwin evalueren onze hersen naar chips.
07-07-2017, 11:19 door Jodelie
The chip is coming!

#Openbaringen13
07-07-2017, 20:57 door Anoniem
Albert de (on)Gein heeft wel vaker dit soort interessante ideeën. Ik krijg niet de indruk dat die in de branche nu zo enorm aanslaan, gezien ideetjes die al een paar jaar oud zijn. Vooralsnog zijn er dus voor AH tien anderen. Ze doen maar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.