image

Kwaadaardige apps in Google Play dreigen met lekken privégegevens

zondag 9 juli 2017, 10:00 door Redactie, 1 reacties

In Google Play zijn twee kwaadaardige apps aangetroffen die claimen dat de persoonlijke gegevens van gebruikers zijn gestolen en openbaar worden gemaakt, tenzij er losgeld wordt betaald. Het gaat om de apps Wallpaper Blur HD en Booster & Cleaner Pro, die respectievelijk tussen de 5.000 en 10.000 en tussen de 1.000 en 5.000 keer zijn gedownload. Dat laat securitybedrijf McAfee weten.

Beide apps vragen om allerlei permissies, zoals toegang tot sms-berichten, contacten en telefoongesprekken. Eenmaal actief vergrendelen ze het startscherm en benaderen allerlei privégegevens waar ze dankzij de permissies toegang toe hebben. Het gaat dan om e-mailadressen, contactgegevens, surfgeschiedenis, sms-berichten en gesprekken en foto's. Informatie die de apps aan de gebruiker laten zien om hem of haar te laten geloven dat er allerlei privégegevens zijn gestolen.

Volgens de waarschuwing van de beide apps is er een back-up van de data gemaakt en zal die naar alle contacten worden verstuurd, tenzij er een bedrag van 50 dollar wordt betaald. De apps blijken de privégegevens helemaal niet te stelen of door te sturen. Na te zijn ingelicht heeft Google beide apps verwijderd.

Image

Reacties (1)
09-07-2017, 13:45 door Anoniem
niet helemaal gerelateerd, maar dit:
https://hackernoon.com/android-gives-apps-full-access-to-your-network-activity-f0fd92ee1824
(oftewel, ook als ze geen expliciete access krijgen, hebbe ze toegang tot te veel informatie)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.