image

Inspectie haalt meldsysteem afvaltransporten offline na pentest

vrijdag 7 juli 2017, 16:32 door Redactie, 3 reacties

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft het meldsysteem dat bedrijven gebruiken om de in- en uitvoer van afval te melden na een pentest uit voorzorg offline gehaald, zo laat de organisatie tegenover Security.NL weten. Bedrijven zijn verplicht elk grensoverschrijdend afvaltransport te melden bij de ILT en betrokken buitenlandse autoriteiten. Dit kan via het digitale meldsysteem, maar ook via fax of e-mail.

Op de eigen website meldde ILT dat het systeem van internet was losgekoppeld omdat de informatiebeveiliging niet voldoende kan worden gegarandeerd. Navraag leert dat het offline halen van het systeem het gevolg is van de resultaten van een pentest. Na de pentest zijn in eerste instantie aanvullende technische en organisatorische maatregelen genomen. Deze bleken echter niet voldoende om de veiligheid van het systeem te garanderen. Wat er precies tijdens de pentest is aangetroffen en hoe is ontdekt dat de genomen technische en organisatorische maatregelen onvoldoende waren wil een woordvoerster niet zeggen.

De ILT werkt op dit moment aan een oplossing zodat bedrijven weer digitaal kunnen gaan melden. Van de ruim 400 bedrijven die afvaltransporten van en naar het buitenland uitvoeren melden er 60 dit digitaal via het meldsysteem. De overige bedrijven doen dit per fax of e-mail. De 60 bedrijven die van het systeem gebruikmaken kunnen hun meldingen voorlopig in hun bedrijfsadministratie opnemen zonder die naar de inspectie te sturen.

Reacties (3)
07-07-2017, 17:34 door Anoniem
Er is aardig wat lef voor nodig om dit te doen als een systeem in de lucht is: complimenten aan de managers die dit durfden. Wat iedereen daarna ook zegt over dat het nooit live had gemogen enzo... (terugkijken is altijd makkelijker dan vooruitzien).
07-07-2017, 19:18 door Anoniem
Waarom zou je een systeem in de lucht houden dat niet wordt gebruikt. Of bijna niet.
10-07-2017, 09:15 door PietdeVries
Door Anoniem: Waarom zou je een systeem in de lucht houden dat niet wordt gebruikt. Of bijna niet.

Kernwapens worden ook niet of nauwelijks gebruikt. Toch ben ik blij dat niet elke mafkees met een toupet er zomaar bij kan ;-)

't Gaat dus niet om hoe vaak een device gebruikt wordt, maar wat voor kwaad je er mee zou kunnen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.