image

Eerste Kamer akkoord met meldplicht vitale infrastructuur

woensdag 12 juli 2017, 15:11 door Redactie, 4 reacties

De Eerste Kamer is gisteren akkoord gegaan met het wetsvoorstel Wet gegevensverwerking en meldplicht cybersecurity die aanbieders van vitale infrastructuur verplicht om digitale veiligheidsincidenten en datalekken bij de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie te melden.

Bij aanbieders van vitale infrastructuur moet worden gedacht aan energienetwerkbeheerders, drinkwaterbedrijven, telecombedrijven, banken en Rijkswaterstaat. De melding aan de staatssecretaris wordt in behandeling genomen door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Het NCSC kan zo de getroffen aanbieder helpen en andere aanbieders waarschuwen en daarmee de schade beperken.

"Het is belangrijk dat het Nationaal Cyber Security Centrum goed zicht heeft op grote digitale veiligheidsincidenten. Dit geldt met name voor incidenten bij de Rijksoverheid en vitale aanbieders, aangezien deze incidenten grote consequenties voor onze samenleving en economie kunnen hebben", zo laat het NCSC weten. Het is onbekend wanneer de wet in werking zal treden, maar het NCSC verwacht dat het later dit jaar zal zijn.

Reacties (4)
12-07-2017, 15:34 door Anoniem
Overheid en ICT, de geschiendenis heeft dat al genoeg keer op keer bewezen.
12-07-2017, 16:03 door Anoniem
Door Anoniem: Overheid en ICT, de geschiendenis heeft dat al genoeg keer op keer bewezen.
Vitale infrastructuur = energie, water, stroom, ziekenhuizen, vliegvelden etc... wat heeft dat met de overheid te maken?
12-07-2017, 19:16 door Anoniem

Vitale infrastructuur = energie, water, stroom, ziekenhuizen, vliegvelden etc... wat heeft dat met de overheid te maken?
-> Dit geldt met name voor incidenten bij de Rijksoverheid en vitale aanbieders <-

Maar het is toch al verplicht om dit soort incidenten te melden ?
Nog een extra wet er bovenop om duidelijk te maken dat het serieus is ?
Of een politiek verhaal zodat er iemand weer punten heeft gescoord ?
13-07-2017, 09:29 door Anoniem
Bij aanbieders van vitale infrastructuur moet worden gedacht aan energienetwerkbeheerders, drinkwaterbedrijven, telecombedrijven, banken en Rijkswaterstaat.

Datalekken moeten worden gemeld, security incidenten nu ook.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.