De privégegevens van 14 miljoen Amerikaanse Verizon-klanten waren via een onbeveiligde Amazon-server voor iedereen te downloaden. Het ging om namen, adresgegevens, accountinformatie en persoonlijke pincodes van accounts. Onderzoeker Chris Vickery van securitybedrijf UpGuard ontdekte de gegevens op een onbeveiligde Amazon-cloudserver. De server, die was geconfigureerd om publiek bereikbaar te zijn, werd beheerd door databedrijf NICE Systems, dat diensten aan Verizon levert.
Alleen het weten van het adres van de server was voldoende om voor terabytes aan data te downloaden. Met name de aanwezigheid van pincodes is volgens Vickery zorgwekkend. Een aanvaller had zich met deze pincodes bij Verizon kunnen voordoen als een klant en zo toegang tot accounts kunnen krijgen. Op 13 juni waarschuwde Vickery Verizon, maar pas op 22 juni werd het datalek verholpen. De onderzoeker merkt op dat het datalek niet veroorzaakt is door het bedrijf dat in eerste instantie verantwoordelijk is voor de data, Verizon, maar door een derde partij die diensten aan het bedrijf levert.
Het delen van gegevens met een derde partij wil echter niet zeggen dat Verizon de verantwoordelijkheid kan afschuiven, aldus Vickery, die verder stelt dat maar weinig klanten zullen beseffen dat een leverancier van Verizon toegang tot hun gegevens heeft. "Het offshore loggen van Verizon-klantgegevens in een downloadbare repository moet alle gebruikers zorgen baren die hun privégegevens aan grote Amerikaanse bedrijven toevertrouwen, om vervolgens te zien dat het met onbekende partijen wordt gedeeld."
In een reactie aan de media laten NICE Systems en Verizon weten dat de gegevens van 6 miljoen gebruikers zijn gelekt, en niet 14 miljoen zoals UpGuard beweert.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Longread : Voor privacy enthousiasten en data vreters Recent was er in het nieuws dat er nogal wat verzekeraarwebsites data ...
Junior adviseur informatiebeveiliging / incidentcoördinator
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Als incidentcoördinator ben je lid van het securityteam van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je bent medeverantwoordelijk voor de bescherming van de informatievoorziening van BZ. Als junior adviseur informatiebeveiliging voer je impact-analyses uit en stel je adviezen op over operationele informatiebeveiligings-vraagstukken.
Information Security Officer ICT
Voor onze innovatieve kliniek en toon-aangevend onderzoeksinstituut zoeken wij een enthousiaste en zelfstandige informatiebeveiliger die ons management kan adviseren en ondersteunen op het gebied van informatieveiligheid en privacy. Ben jij in staat om nieuw beleid te vertalen naar inhoudelijke en passende technische en organisatorische maat-regelen? Solliciteer dan direct!
Wij zijn een kleine vereniging die zich wil voorbereiden op de AVG. Eén zorg is onze ledenadministratie, die we nu beheren in ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.