image

Privégegevens 14 miljoen Amerikaanse Verizon-klanten gelekt

woensdag 12 juli 2017, 16:53 door Redactie, 6 reacties
Laatst bijgewerkt: 13-07-2017, 09:34

De privégegevens van 14 miljoen Amerikaanse Verizon-klanten waren via een onbeveiligde Amazon-server voor iedereen te downloaden. Het ging om namen, adresgegevens, accountinformatie en persoonlijke pincodes van accounts. Onderzoeker Chris Vickery van securitybedrijf UpGuard ontdekte de gegevens op een onbeveiligde Amazon-cloudserver. De server, die was geconfigureerd om publiek bereikbaar te zijn, werd beheerd door databedrijf NICE Systems, dat diensten aan Verizon levert.

Alleen het weten van het adres van de server was voldoende om voor terabytes aan data te downloaden. Met name de aanwezigheid van pincodes is volgens Vickery zorgwekkend. Een aanvaller had zich met deze pincodes bij Verizon kunnen voordoen als een klant en zo toegang tot accounts kunnen krijgen. Op 13 juni waarschuwde Vickery Verizon, maar pas op 22 juni werd het datalek verholpen. De onderzoeker merkt op dat het datalek niet veroorzaakt is door het bedrijf dat in eerste instantie verantwoordelijk is voor de data, Verizon, maar door een derde partij die diensten aan het bedrijf levert.

Het delen van gegevens met een derde partij wil echter niet zeggen dat Verizon de verantwoordelijkheid kan afschuiven, aldus Vickery, die verder stelt dat maar weinig klanten zullen beseffen dat een leverancier van Verizon toegang tot hun gegevens heeft. "Het offshore loggen van Verizon-klantgegevens in een downloadbare repository moet alle gebruikers zorgen baren die hun privégegevens aan grote Amerikaanse bedrijven toevertrouwen, om vervolgens te zien dat het met onbekende partijen wordt gedeeld."

Update

In een reactie aan de media laten NICE Systems en Verizon weten dat de gegevens van 6 miljoen gebruikers zijn gelekt, en niet 14 miljoen zoals UpGuard beweert.

Reacties (6)
12-07-2017, 17:43 door Anoniem
De vraag is niet meer óf je gegevens op straat komen te liggen maar wanneer.
12-07-2017, 17:44 door Planeten Paultje
Not Nice! Wat was de functie van die server trouwens.....
12-07-2017, 18:49 door karma4
Nice systems is een wereldwijd operend dienstveleningsbedrijf. Een van de opties is het uitvoeren van big data analyse voor klanten. Gokje met grote waarschijnlijkheid.
- Verizon heeft analyses aan nice uitbesteed.
- nice heeft met tools oa een MongoDB gebruikt en die stond open. Het moest zo goedkoop mogelijk en werkt toch...
Geen idee hoe de aansprakelijkheid in de VS zit. Zou zo maar een risico van de klanten kunnen zijn. Toestemming verleend om te analyseren in de kleine letters.
12-07-2017, 20:51 door Anoniem
Hebben ze hun eigen breach report niet goed gelezen?
13-07-2017, 00:31 door Anoniem
Door Anoniem: De vraag is niet meer óf je gegevens op straat komen te liggen maar wanneer.

Zoals de NLse overheid die je gegevens door Oracle (VS) in het VK laat beheren en als zijnde Oracle vragen van burgers beantwoordt. Intussen zijn al je gegevens buiten het land in een vage cloud opgeslagen.

Rijksoverheid.nl doet niets, de Autoriteit Persoonsgegevens doet niets, het NCSC doet niets, d.w.z. ze hebben geen enkele reactie gegeven na een melding hierover.
13-07-2017, 10:27 door Anoniem
Verizon responds to report: Confirms no loss or theft of customer information:

http://www.verizon.com/about/news/verizon-responds-report-confirms-no-loss-or-theft-customer-information
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.