image

Mozilla ontwikkelt opensouce-stemherkenningssysteem

woensdag 19 juli 2017, 11:59 door Redactie, 3 reacties

Mozilla is een project gestart om een opensource-stemherkenningssysteem te ontwikkelen en vraagt internetgebruikers om 10.000 uur aan audio te doneren. De stemmen zullen in een grote database worden opgeslagen en uiteindelijk voor ontwikkelaars beschikbaar gemaakt.

Volgens de opensource-ontwikkelaar kan stemherkenningstechnologie voor een revolutie zorgen in de manier waarop mensen met machines omgaan. Het is echter kostbaar en vaak gesloten, proprietary technologie. Via het Common Voice-project wil Mozilla stemherkenningstechnologie voor iedereen eenvoudig toegankelijk maken. Door de stemmen van mensen in een grote database op te slaan wordt het mogelijk om apps met stemherkenning te trainen.

Om deel te nemen moeten internetgebruikers zinnen voorlezen en naar gesproken zinnen luisteren, zodat het systeem leert hoe echte mensen praten. Voor het trainen van het productiesysteem is er ongeveer 10.000 uur aan audio nodig. De stemmen die nu worden verzameld wil Mozilla later dit jaar voor ontwikkelaars beschikbaar maken. Daarnaast zal het de stemherkenningstechnologie mogelijk ook aan de eigen producten, zoals Firefox, toevoegen.

Reacties (3)
19-07-2017, 13:24 door Anoniem
Mooi dat er een alternatief ontwikkeld wordt voor de closed-source 24/7 afluister-spyware zoals Siri.
19-07-2017, 14:22 door Anoniem
Wat zijden we weer over privacy.
19-07-2017, 14:50 door ArjanVanHessen - Bijgewerkt: 19-07-2017, 15:17
Wat-is-nu-wat

Vanochtend kreeg ik via Telecats-collega Evas een link naar een Nederlands stukje over Stemherkenning. Mozilla vraagt aan “de Internetgemeenschap” om gezamenlijk 10.00- uur spraak te doneren zodat er een opensource stemherkenner gemaakt kan worden”.

Om deel te nemen moeten internetgebruikers zinnen voorlezen en naar gesproken zinnen luisteren, zodat het systeem leert hoe echte mensen praten. Aldus het (bovenstaande) artikel.

Vreemd, want om stemherkenning te doen heb je dit soort data niet nodig. Zouden ze weer de boel door elkaar halen?

Terug naar de bron
In het Nederlandse stuk stond geen bronvermelding dus dat werd even Googlen en als snel kwam het Mozilla-bericht naar boven: Common Voice: Mozilla Is Creating An Open Source Speech Recognition System (https://voice.mozilla.org/)

Dus helemaal niks stemherkenning maar gewoon Spraakherkenning . Om de een of andere reden lukt het maar niet om de Nederlandse goegemeente te leren dat die twee geheel verschillend zijn.

Stemherkenning is het herkennen van de stem dus WIE spreekt er en
Spraakherkenning is het herkennen van de spraak dus WAT wordt er gezegd.

Zo moeilijk is dat toch niet?

Arjan van Hessen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.