image

Fabrikant slimme stofzuiger overweegt verkoop van huisdata

dinsdag 25 juli 2017, 12:30 door Redactie, 30 reacties
Laatst bijgewerkt: 31-07-2017, 17:19

Als het aan de directeur van iRobot ligt, fabrikant van de slimme stofzuiger Roomba, gaat zijn bedrijf straks allerlei gegevens over woningen verkopen die de apparaten hebben verzameld. Dit moet de ontwikkeling van slimme huistechnologie stimuleren, aldus iRobot-ceo Colin Angle.

De Roomba kan huizen automatisch stofzuigen en brengt ook de layout van een woning in kaart. Het apparaat beschikt over een camera, sensoren en beeldverwerkingssoftware. Op deze manier weet de stofzuiger hoe die zich door de woning moet bewegen, of er voorwerpen zijn verplaatst en welke gebieden het vaakst moeten worden schoongemaakt. Angle wil deze informatie nu aan andere partijen verkopen, omdat die er ook gebruik van zouden kunnen maken. "Er is een compleet ecosysteem van dingen en diensten die het smart home kan leveren zodra je een gedetailleerde map van de woning hebt die de gebruiker toestaat om te delen", aldus Angle tegenover persbureau Reuters.

De directeur benadrukt dat de informatie niet zonder toestemming zal worden verkocht. Hij verwacht echter dat de meeste gebruikers dit zullen toestaan, om zo van de functionaliteit van het smart home gebruik te kunnen maken. Angle hoopt de informatie en kaarten aan Amazon, Apple of Google te verkopen. Deze bedrijven kunnen de gegevens voor hun slimme speakers of digitale assistenten gebruiken. Gizmodo bekeek de privacyvoorwaarden van de Roomba en stelt dat iRobot, ook al geeft de directeur aan dat het gebruikers om toestemming zal vragen, dit mogelijk niet hoeft te doen om de huisgegevens te verkopen.

Update

Reuters laat weten dat het een fout in het artikel heeft gemaakt. Angle heeft het namelijk niet over de mogelijke verkoop van gegevens gehad, maar over het delen van gegevens met toestemming van de gebruiker.

Reacties (30)
25-07-2017, 12:44 door Anoniem
Als het niet zo in en in triest was zou ik er om gaan lachen... "de meeste gebruikers zullen dit toestaan" hint op "we zorgen gewoon dat je er niet onderuit kunt" en "hoopt de informatie aan Amazon, Apple of Google te verkopen" - de optimale datagraaiers.
25-07-2017, 12:49 door Anoniem
De slimme stofzuiger maakt een kaart van het huis zodat de inbreker precies weet hoe het huis er van binnen uit ziet en hoe hij er dus het snelste doorheen kan rennen.
Hij weet dan ook wanneer die moet inbreken want dat heeft de slimme thermostaat hem al doorgegeven dat je op vakantie bent.

Vanwege het slimme camera systeem weet hij ook waar alle waardevolle spullen liggen.
En met de slimme deur opener heeft hij ook geen gereedschap meer nodig buiten zijn laptop.
Omdat hij op het interne netwerk zit vanwege het lek in de software van de slimme vissenkom.
25-07-2017, 12:55 door Anoniem
Als het aan de directeur van iRobot ligt, fabrikant van de slimme stofzuiger Roomba, gaat zijn bedrijf straks allerlei gegevens over woningen verkopen die zijn apparaten hebben verzameld.
Datalek.
25-07-2017, 13:02 door Anoniem
Goed nieuws voor het inbrekersgilde: maak een deal om die stofzuigerdata te laten hacken en de wereld ligt open. Manipuleer de stofzuigersoftware opdat via de straling van bewakingscamera's hun posities onthuld raken, en na insluipklussen worden risicoloze routineklussen voor voor te progammeren robots.
25-07-2017, 13:08 door Anoniem
Lekker slim...
25-07-2017, 13:12 door Anoniem
Tja, ieder 'smart' apparaat heeft mede tot doel om informatie te vergaren, welke commercieel kan worden ingezet. De privacy van de klant is hieraan ondergeschikt.....
25-07-2017, 13:13 door Anoniem
Gizmodo bekeek de privacyvoorwaarden van de Roomba en stelt dat iRobot, ook al geeft de directeur aan dat het gebruikers om toestemming zal vragen, dit mogelijk niet hoeft te doen om de huisgegevens te verkopen.

Geef je de toestemming niet inherent, door het apparaat te gebruiken ? Omdat in de gebruikersvoorwaarden staat dat je bij gebruik akkoord gaat met het vergaren en doorverkopen van data ? Of kan je het apparaat gebruiken, zonder toestemming te geven ? ;)
25-07-2017, 13:16 door Anoniem
wow gelukkig doe ik het met de hand

wtf en dan ook nog eens aan andere pff privacy bedrijven door willen verkopen.
25-07-2017, 13:19 door Anoniem
Geen vraag wie de eigenaar is van deze gegevens?
25-07-2017, 13:44 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 25-07-2017, 13:54
Feitelijk gaat het de richting uit dat je dom bent als je nog slimme apparaten koopt.
Het motto zou dus moeten zijn:
Stay dumb, buy smart!....en de koopzondagmassa slikt het als zoete koek.
Verder valt er niets zinnigs aan toe te voegen - is mijn idee - maar ja 'de consument' blijft graag dom want dan heb je aanspraak/wederspraak tijdens de barbecue op vrijdag-avond. Slimmeriken spugen altijd tegen de wind in.
25-07-2017, 13:55 door Anoniem
Ik blij liever zelf Smart door dit soort dingen niet aan te schaffen
25-07-2017, 13:59 door Anoniem
Bij de WOT interim eigenaar en Finse durf kapitalist maakte men van de verkoop van alle userdata nog een groot kabaal en schandaal. Het betrof een app waarvan de reputatie voorgoed een finale knauw had gekregen. Daar helpt geen reputatie management meer.

Als we dit bij IoT data zien gebeuren en het lek een echt privacy en veiligheidsrisico inhoudt, wordt er niets aan/mee gedaan.

Als Google en consorten het dagelijks ontelbare manieren doen en waar we later nog in hoge mate als eindgebruikers grote ellende mee (kunnen) krijgen als de data in "verkeerde" handen valt en dat is nu soms al het geval, dan beweegt er zels geen wenkbrouwhaartje. Neen, sterker nog we steken er de loftrompet over uit en maken ons er compleet afhankelijk en nog steeds meer afhankelijk van.

Hoe lang blijven we met zijn allen nog onder zo'n steen slapen? Holland, land van 'Rip van Winkles' en hij hoefde er geen eens voor naar de VS!

Kunnen we nog een eigen standpunt innemen? Zijn we nog in staat zelfstandig te denken?

IT-bankhangers, denk eens na over waar het heengaat?

Je wordt verkocht en verloot als een "konijn" en later komen ze nog met je "velletje" langs de deur. Hou er toch over op, man! Hoe cru moeten we het nog gaan stellen, eer u het in de gaten begint te krijgen wat er ongezien gebeurt.
Sluit je ogen er maar voor tot het gelammenteer gaat beginnen. "Het geween ende de knersing der tanden!".

Spring, spring dan toch kikkers, het badje wordt steeds heter.

Of gaat heen, beveilig u terdege en installeer geen rotzooi meer! (sarcasme en ironische modus: UIT).
25-07-2017, 14:00 door Anoniem
It sucks....
25-07-2017, 14:26 door Anoniem
En we leveren beetje bij beetje steeds meer in,op weg naar de gecontroleerde wereld,waar alleen de
super-mens nog recht van spreken heeft,alles wat zwak is doet niet meer mee,alles wat tegen deze technologie is doet niet meer mee.

De jonge generatie mensen die geboren worden en opgroeien in de huidige tijd,zijn zich wel bewust van privacy,
maar ze kunnen er niet tegen zijn,omdat ze ervan afhankelijk zijn het is hun brood en verdiensten.

De midden generatie 35-55 plus weet de gevaren en de risico's en proberen zolang mogelijk
een analoog leven er op na te houden,wat in de toekomst uiteindelijk strafbaar word gesteld,omdat je dan tegen
de maatschappij bent,en je je altijd moet identificeren op de digitale manier op wat voor manier dan ook.

De oudere generatie ach ik heb toch nog maar een paar jaar te leven,en niets te verbergen,
dus geen vecht-lust tegen de digitalisering.

Uiteindelijk sterven de oude generatie en de midden generatie uit,en wie strijd dan nog tegen
de in opbouw zijnde digitale privacy loze matrix wereld.

Uiteindelijk streven we naar de supermens,die volledig te controleren valt,op wat hij of zij doet
en waar hij of zij zich bevind en hoe hij of zij leeft.

Leef je wel gezond,ben jij wel gezond,sport je wel genoeg eet je wel gezond,ben je goed opgeleid,en waarom
dan wel niet,wij denken en beslissen voor jou.

Wij weten wat jij bent en wat jij doet,en uiteindelijk belanden ze in jou eigen brein,waar kan worden vastgesteld
of je wel normaal bent,of juist niet.

The Matrix
25-07-2017, 14:50 door Anoniem
Geen vraag wie de eigenaar is van deze gegevens?

Zie de gebruikersovereenkomst, waarmee je impliciet akkoord gaat, zodra je het apparaat gebruikt. Dergelijke zaken worden door slimme bedrijfsjuristen behoorlijk dichtgetimmerd (waarbij ze moreel gezien nimmer eigenaar zouden moeten zijn van deze data, maar dat terzijde)....
25-07-2017, 14:56 door Anoniem
Zo'n stofzuiger is voor Jan met de Pet een te hoog gegrepen luxe.
De potentiële inbreker heeft dus ook nog de zekerheid dat er ook echt wat te halen valt.

En dan kijken ze mij verwonderd aan als ik zeg dat ik niet eens iets als een facebook of twitteraccount heb.

Ik heb mijzelf al eens nagetrokken op internet en er was niets te vinden.
"Slimme spullen" komen er ook niet in bij mij, deze zegeningen van de moderne tijd laat ik aan mij voorbij gaan.

De mobiele telefoon is al erg genoeg.
25-07-2017, 15:17 door Anoniem
Door Anoniem: Geef je de toestemming niet inherent, door het apparaat te gebruiken ? Omdat in de gebruikersvoorwaarden staat dat je bij gebruik akkoord gaat met het vergaren en doorverkopen van data ? Of kan je het apparaat gebruiken, zonder toestemming te geven ? ;)
In de VS vermoedelijk wel, maar in de EU moet hiervoor specifiek toestemming worden gegeven en volstaat het niet dat het in gebruikersvoorwaarden genoemd wordt. Je moet echt een apart vinkje voor dit gebruik hebben gezet, anders geldt de toestemming niet. Impliciete toestemming bestaat wel, maar dan gaat het om dingen als het doorgeven van je adresgegevens aan de pakketbezorger bij het versturen van een bestelling, simpelweg omdat die anders niet bezorgd kan worden. Zo heb ik het althans begrepen.
25-07-2017, 15:35 door Anoniem
Een veel betere benadering zou zijn om met andere fabrikanten communicatieprotocollen en berichtformaten af te spreken zodat, als de gebruiker van dergelijke apparaten daarvoor kiest, de "smart" apparaten in een huis dergelijke gegevens onderling uit kunnen wisselen. Er is geen enkele reden waarom die uitwisseling via de fabrikant moet en bij partijen terecht moet komen waar je misschien helemaal niets van in huis hebt.

Dit is waarom ik de "cloud" zo onbehaaglijk vind, trouwens. Niet omdat er geen mooie en nuttige kanten aan zitten, maar omdat het wel lijkt alsof de hele wereld aan het vergeten is dat gegevensuitwisseling tussen twee nabije apparaten ook gewoon tussen die twee apparaten kan. En dat is genoeg om die apparaten informatie te laten delen, het is daarvoor niet nodig dat gegevens over een huis buiten dat huis verwerkt worden.
25-07-2017, 15:54 door Anoniem
Overweegt ....
Met andere woorden, hij laat dit persbericht los en kijkt wat de reacties zijn.
Weinig reactie : we kunnen verkopen.
25-07-2017, 16:24 door Anoniem
Wat ik mij afvraag is, hoe kan je als bezitter van deze apparaten zelf toegang krijgen tot de informatie op het apparaat.
Leg die mogelijkheid eens eenvoudig uit, en misschien kan je dan iik als eigenaar één en ander manipuleren.
25-07-2017, 17:09 door Anoniem
Slimmeriken spugen altijd tegen de wind in.
Zijn deze het niet die voor dom worden aangezien, ook op deze side als je bepaalde reacties leest.
25-07-2017, 19:15 door Anoniem
Door Anoniem: De slimme stofzuiger maakt een kaart van het huis zodat de inbreker precies weet hoe het huis er van binnen uit ziet en hoe hij er dus het snelste doorheen kan rennen.
Hij weet dan ook wanneer die moet inbreken want dat heeft de slimme thermostaat hem al doorgegeven dat je op vakantie bent.

Vanwege het slimme camera systeem weet hij ook waar alle waardevolle spullen liggen.
En met de slimme deur opener heeft hij ook geen gereedschap meer nodig buiten zijn laptop.
Omdat hij op het interne netwerk zit vanwege het lek in de software van de slimme vissenkom.

Als al je bezittingen in je smartphone zijn opgeslagen heb je toch niks te vrezen!
25-07-2017, 19:27 door Anoniem
Wanneer kunnen we ons eerste stofzuiger-en-vloerwisser-security-festival (of conferentie) beleven?
25-07-2017, 20:03 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 25-07-2017, 20:04
[Verwijderd]
25-07-2017, 20:52 door Remmilou
Als het 1 april was geweest had ik hier wel om kunnen lachen...
Is dit serieus?
Als je schoonmaak(st)er je woning in kaart brengt en fotografeert en de gegevens vervolgens verkoopt, noem je dat dan ook een slimme schoonmaak(st)er? Ja, vanuit zijn of haar standpunt gezien wel ja. Maar ik vind het een reden voor ontslag.
26-07-2017, 00:50 door Anoniem
Het lijkt er wel op dat alles wat ¨smart¨ is alleen maar gemaakt is om je te volgen.
26-07-2017, 08:56 door spatieman
Roomba heeft een facebook status gedeeld: uw huis is weer schoon !!
AEG heeft een facebook status update gedeeld: oei ! de ijskast is a 2 dagen niet open geweest.
Samsung heeft een facebook status gedeeld: oei, mijn eigenaar heeft al 3 dagen geen TV gekeken.
26-07-2017, 10:13 door Anoniem
Ik vond die stofzuigers toch al erg duur. Goed dat ik er nooit een gekocht heb...
26-07-2017, 17:25 door Anoniem
Alles met WIFI waarmee ik zelf niet wil internetten komt er bij mij niet in.
Gelukkig moeten ze duidelijk in de handleiding zetten als dat er in zit.
27-07-2017, 14:53 door Anoniem
Dat die robotjes die kaart van je huis kunnen maken, dat geloof ik wel.
Maar hoe willen ze die data bij de leverancier krijgen? Via je vaste netwerk. Wifi, gprs?
Dan zal je als gebruiker toch echt een actie moeten uitvoeren. tenzij je je netwerk gapend open hebt liggen.

Of gaat dat station zelf met een (militaire) satelliet communiceren?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.