image

No More Ransom-project politie viert éénjarig bestaan

dinsdag 25 juli 2017, 14:56 door Redactie, 1 reacties

Het No More Ransom-project dat de Nederlandse politie, Europol en securitybedrijven Kaspersky Lab en McAfee vorig jaar juli lanceerden bestaat vandaag precies één jaar. Het initiatief biedt informatie over ransomware en allerlei decryptietools om versleutelde bestanden kosteloos te ontsleutelen.

Inmiddels heeft No More Ransom 109 partners en is de website in 26 talen beschikbaar. Er worden nu 54 gratis decryptietools aangeboden die 104 ransomware-families omvatten. Hoeveel slachtoffers hiermee zijn geholpen is onbekend. Europol spreekt in de aankondiging over "meer dan 28.000 ontsleutelde apparaten", maar de Nederlandse politie liet in maart van dit jaar weten dat er via de website al meer dan 75.000 mensen waren geholpen. Anti-virusbedrijf Avast meldt dat de 20 decryptietools die het via de website aanbiedt meer dan 130.000 keer zijn gedownload. We hebben Europol dan ook om opheldering gevraagd.

Verder meldt de opsporingsdienst dat NoMoreRansom.org de 1,3 miljoen unieke bezoekers is gepasseerd. Op 14 mei, tijdens de WannaCry-uitbraak, werd de website door 150.000 mensen bezocht. Afsluitend stelt Europol dat voorkomen nog altijd beter is dan genezen en adviseert internetgebruikers dan ook om software up-to-date te houden, back-ups te maken, het weergeven van bestandsextensies in Windows in te schakelen en 'niemand te vertrouwen'.

Reacties (1)
26-07-2017, 09:04 door spatieman
goh, waren ze daarom offline naar een oei oei actie van haxers..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.