image

WikiLeaks publiceert 21.000 e-mails campagneteam Macron

maandag 31 juli 2017, 13:15 door Redactie, 16 reacties

Klokkenluiderssite WikiLeaks heeft 21.000 e-mails van het campagneteam van de Franse president Emmanual Macron openbaar gemaakt. Twee dagen voor de Franse presidentsverkiezingen verschenen al allerlei bij het campagneteam gestolen e-mails en documenten online.

WikiLeaks beschikte toen ook al over de e-mails, maar liet weten dat het de content nog aan het onderzoeken was. Nu is de klokkenluiderssite alsnog tot publicatie overgegaan. Het gaat in totaal om 21.075 unieke, geverifieerde e-mails die tussen 20 maart 2009 en 24 april 2017 werden verstuurd. In totaal heeft WikiLeaks bijna 72.000 e-mails met 26.500 bijlagen in bezit. Volgens de klokkenluiderssite is het overgrote deel van deze berichten authentiek, maar in het geval van de 21.075 openbaar gemaakte berichten is dat ook geverifieerd via DKIM. Domain Keys Identified Mail (DKIM) maakt het mogelijk om de afzender en inhoud van een bericht te authenticeren.

Beveiligingsbedrijf Trend Micro kwam eind april met een rapport (pdf) waarin een aanval op het campagneteam werd beschreven. Aanvallers hadden verschillende domeinen geregistreerd die de naam van Macron zijn partij bevatten. Mogelijk hebben de aanvallers phishingmails naar campagnemedewerkers gestuurd en die vervolgens naar de phishingsites gelokt, waar ze hun wachtwoorden invulden.

Reacties (16)
31-07-2017, 13:18 door Anoniem
Dumping voor dumpings sake ? Of is er ook nog een reden waarom dit materiaal gelekt zou moeten worden, en kan je spreken van klokkenluiden ?
31-07-2017, 13:34 door Anoniem
[Verwijderd door moderator]
31-07-2017, 14:08 door [Account Verwijderd]
Om met Sjef van Oekel te spreken: "waar heb dat nou voor nodig"

Wikileaks is een vervelende club van om aandacht zeurende adolescenten. Verwende kleuters tonen nog meer zelfstandigheid.
31-07-2017, 14:15 door abj61
Af en toe vraag ik me ook wel eens af wat hier het nut van is.
In de tijd dat Bradley Manning de misdaden van de vs bekend maakte had ik meer respect voor ze, idem met Edward Snowden.
Kan natuurlijk ook zijn dat ik de big picture mis
31-07-2017, 14:29 door Anoniem
Het nut is heel simpel inzicht geven in anders gesloten communicatie van politici, hun partij, organisatie en hun 'goede' bedoelingen. Heel de politiek zou openbaar moeten zijn, geldstromen, communicatie alles. De burger bevolking betaald voor het hele circus dan zou je verwachten dat er een open keuken is maar dat is niet het geval.

Er zal ongetwijfeld wat te vinden zijn in deze e-mails. Macron is niet voor niets naar voren geschoven als president.
31-07-2017, 15:44 door Anoniem
Er zal ongetwijfeld wat te vinden zijn in deze e-mails.

Zoek daar dan naar, en maak dat publiek als WL in samenwerking met journalisten. Geen enkel probleem mee, wanneer er daadwerkelijk misstanden te melden zijn. Dat is een wat meer proportionele werkwijze.
31-07-2017, 15:45 door Anoniem
Wanneer gaat WikiLeaks emails van Vladimir Poetin, of andere Russische politici, publiceren ? Nooit ? ;)
31-07-2017, 18:27 door Anoniem
Onbegrijpelijk dat het campagne team niet middels beveiligde email met elkaar corresponderen.
Ik heb enige tijd geleden al het onderwerp over het gebruik van certificaten hier behandelt, en dat is bij uitstek het middel voor bepaalde groepen, en in een dergelijk geval als een campagneteam om zich hiertegen te beveiligen. Ook als de e-mails van de servers wordt gestolen, kunnen ze niet gelezen worden. Immers de private sleutel (certificaat) bevind zich op de computer van de ontvanger.
31-07-2017, 21:11 door Anoniem
Door Anoniem: Onbegrijpelijk dat het campagne team niet middels beveiligde email met elkaar corresponderen.

Omdat ze dan als 'slachtoffer' kunnen spinnen ipv 'digibeet'...

Heel veel fransozen hebben op hem gestemd omdat ze zichzelf als underdog profileerden en daarna als slachtoffer van hackers.
01-08-2017, 09:24 door Anoniem
Voorheen vond ik dat ze goed bezig waren... nu zijn ze gewoon een criminele organisatie aan het worden.
01-08-2017, 09:39 door Anoniem
Heel veel fransozen hebben op hem gestemd omdat ze zichzelf als underdog profileerden en daarna als slachtoffer van hackers.

Profileren als ? Waar denk je dat deze dump van WikiLeaks vandaan komt. Hoe jij het brengt, is het net alsof ze de hack uit hun duim hebben gezogen. Verder stond Macron ver voor op Le Pen, onafhankelijk van dit hacking incident. De 2e ronde Le Pen vs Macron was wat dat betreft niet erg spannend. En Macron was niet de underdog.
01-08-2017, 12:03 door Anoniem
Door Anoniem: Voorheen vond ik dat ze goed bezig waren... nu zijn ze gewoon een criminele organisatie aan het worden.
Waarom? Het idee van Wikileaks is altijd geweest dat openbaar bestuur etc. ook echt transparant moet zijn. Wat mij betreft wordt alles bekend wat men op dat nivo uit vreet. Ze bepalen namelijk onze levens en zijn door de burgers gekozen.
02-08-2017, 11:35 door Anoniem
Leaks en dumps... wat een niveau.... Het kon wel de inlichtingendienst zelf zijn.

Dat ze zich gaan bezighouden met het analyseren van scriptjes, tooltjes of zich anders verdienstig maken.

Of iets dat de veiligheid van onze samenleving ten goede komt.

Dit waren dus de leaks uit de hacks waarvan Macron's team wist dat ze plaatsgevonden hadden. Dezelfde die fakenews zender CNN nog even op de Russen wou plakken, maar Macron zei zelf dat het een andere partij betrof. Ik vind het jammer dat Wikileaks nu zo rogue begint te worden. Het is namelijk zo dat het team van Macron opzettelijk disinfo heeft laten rondgaan. Ik doe zelf ook niets anders, al 10 jaar... want het mensheid-hatende Google imperium :)))

Daar moet dus ook rekening mee gehouden worden bij het lezen van zo'n dump. De Frambozen zijn m.i. erg goed bezig geweest. Aan dat analoge strategisch denkwerk zouden ze in fakenieuwsland-transatlantique nog wat kunnen leren.
03-08-2017, 22:26 door Anoniem
Zou het bij iemand weleens zijn opgekomen, dat veel van dit materiaal "gecontroleerd" gelekt zou kunnen zijn?
U gelooft toch zeker niet dat er echt dingen "toevallig" gebeuren. Zal wel een doel dienen, maar welk is de vraag.

Een analyse van op welke manier dan gecontroleerd is gelekt, zal interessant kunnen zijn en de rol van de MassaMedia daarbij.

Wat ik nog steeds mis is een diepgravende analyse van wat er allemaal van de burgers gedeeld wordt door overheid hand in hand met de grote zakelijke data schuivers.

Als Google al meer van je meent te weten als je partner, weet zeker de Amerikaanse en ook de gelieerde westerse diensten dat allemaal ook. Het mooist zou een analyse zijn van de technieken die hierbij worden gebruikt - algoritmen en profilerings en fingerprinting technieken en de breedte van de referentiekaders (ik bedoel de omvang van wat gekoppeld nog meer privacy en vrijheid uitholt). Repressieve regimes konder hier vroeger slechts van dromen zo een volledige beheersing van het publieke domein. Hoe bang kan een klein clubje machtigen zijn voor de massa.

Ik denk dat de meeste gewone burgers nog flink zouden schrikken als ze beseffen hoe ver ze al helemaal doorzichtig zijn gemaakt.
04-08-2017, 10:40 door Anoniem
Door Anoniem: Het nut is heel simpel inzicht geven in anders gesloten communicatie van politici, hun partij, organisatie en hun 'goede' bedoelingen. Heel de politiek zou openbaar moeten zijn, geldstromen, communicatie alles. De burger bevolking betaald voor het hele circus dan zou je verwachten dat er een open keuken is maar dat is niet het geval.

Er zal ongetwijfeld wat te vinden zijn in deze e-mails. Macron is niet voor niets naar voren geschoven als president.

Ik betaal ook mee aan het levensonderhoud van mensen met een uitkering, en dat van ambtenaren. Ook al hun activiteiten en communicatie wil ik dus kunnen volgen, want ik betaal dus daar heb ik recht op. Wie niks verkeerd doet, heeft immers niks te verbergen?
04-08-2017, 10:43 door Anoniem
Door abj61: Af en toe vraag ik me ook wel eens af wat hier het nut van is.
In de tijd dat Bradley Manning de misdaden van de vs bekend maakte had ik meer respect voor ze, idem met Edward Snowden.
Kan natuurlijk ook zijn dat ik de big picture mis

Het invloed uitoefenen in verkiezingen (dus alleen van één van de partijen de interne communicatie openbaar maken, en dan weet je ook nog niet of dat alle communicatie is en of het klopt) vind ik best dubieus aan WikiLeaks. Ze prijzen zichzelf er wel een beetje mee uit de markt en dat lijkt me nog het schadelijkste eigenlijk... dat speelt machthebbers nog het meest in de kaart, dat je steeds minder weet wie je kan geloven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.