image

Russische overheid verbiedt vpn-diensten en anonymizers

maandag 31 juli 2017, 09:48 door Redactie, 14 reacties
Laatst bijgewerkt: 31-07-2017, 15:58

De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet getekend die vanaf 1 november technologie verbiedt waarmee het mogelijk is om door de overheid verboden websites te bezoeken. Het gaat dan om technologie zoals vpn-diensten en anonymizers, zo meldt persbureau Reuters.

Eerder keurde de Russische Doema het wetsvoorstel al goed. Via vpn-diensten is het onder andere mogelijk om overheidscensuur te omzeilen. Het nieuws volgt op de beslissing van Apple om sommige vpn-apps in de Chinese App Store te verbieden. Ook de Chinese overheid is bezig met een campagne tegen vpn-diensten en wil alleen door de overheid goedgekeurde vpn-aanbieders toestaan.

Update

Klokkenluider Edward Snowden, die in Rusland asiel heeft, stelt dat het verbieden van het 'ongeautoriseerd' gebruik van basale internetbeveiligingstools Rusland minder veilig en vrij maakt.

Reacties (14)
31-07-2017, 11:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
31-07-2017, 11:57 door Anoniem
Over 5 tot 10 jaar ook in NL als het aan de Roverheid ligt...
31-07-2017, 12:09 door Anoniem
Indien men het niet kan detecteren met DPI, dan detecteert men het toch op basis van de bekende TOR nodes waarmee mensen communiceren. Daar helpt PT helemaal niet tegen. DPI is niet perse nodig om TOR te kunnen detecteren/blokkeren. Het maakt het enkel gemakkelijker.
31-07-2017, 12:43 door Anoniem
Maar hoe zal het ons hier vergaan? Bekend is dat het CDA niet onwelwillig staat tegen eenzelfde ontwikkeling hier t.a.v. tor & tails. Ook hier alleen maar wat telefoonnummer accounts en geen mailadres accounts meer op termijn?

Reden voor de Russische boycot lijkt dat men geen anonimiserende narcostaat wil worden. Wel A.A geen A.N.

Ondertussen zijn surveillance krachten, ook hier, bij voortduring, op zoek naar nieuwe exploits: https://lists.torproject.org/pipermail/tor-talk/2016-November/042639.html

"When the going gets narrow, keep your eye on the sparrow", zingt men in een bekende song. Maar al te waar!
Weten we wat hier al subtiel gebeurt t.a.v. de 30.000 Nederlandse torgebruikers?

Hoe staat het eigenlijk met proxies straks voor de steeds 'doorzichtiger' burger?
31-07-2017, 13:07 door Anoniem
En als je nou thuis een vpn-server hebt draaien, omdat als je in het buitenland bent, je via die vpn verbinding bijvoorbeeld je nederlandse Netflix wilt kijken? Wordt dat ook afgestraft?
31-07-2017, 13:19 door Briolet
Door Anoniem: …als het aan de Roverheid ligt...

Het gebruik van hey woord Roverheid getuigt weer eens van een compleet asociale insteek van anoniem, die blijkbaar niets voor de zwakken in deze samenleving overheeft.
31-07-2017, 13:31 door Anoniem
Het gaat (volgens Reuters) om een verbod op VPN's in combinatie met in Rusland verboden websites.
Zo aan het verhaal te lezen mag je dus wel een VPN gebruiken, mits de website maar niet op het verbodslijstje staat.
Tenzij iemand mij het tegendeel kan aantonen natuurlijk.
31-07-2017, 14:09 door Anoniem
Ik denk dat als TOR wil voorkomen dat ze her en der verboden worden, ze moeten zorgen voor zelfregulering.
Anonimiteit leuk, maar als het vooral gebruikt wordt als dekmantel voor criminaliteit dan maak je het jezelf moeilijk
als anonimiseringsdienst.
Men zal iets moeten doen om het illegale gebruik terug te dringen of op zijn minst de schijn ophouden dat men dat doet.
Blijven roepen "bij ons is alles vrij en bij ons mag alles" dat is de nagel aan de doodskist.
31-07-2017, 14:13 door Anoniem
Door Anoniem: En als je nou thuis een vpn-server hebt draaien, omdat als je in het buitenland bent, je via die vpn verbinding bijvoorbeeld je nederlandse Netflix wilt kijken? Wordt dat ook afgestraft?
Ja, dat kan. Maar je kan het nog iets slimmer doen: gebruik een iets andere overlay netwerk.
https://privacytoolsio.github.io/privacytools.io/#network
31-07-2017, 14:39 door MathFox
Door Anoniem: Indien men het niet kan detecteren met DPI, dan detecteert men het toch op basis van de bekende TOR nodes waarmee mensen communiceren. Daar helpt PT helemaal niet tegen. DPI is niet perse nodig om TOR te kunnen detecteren/blokkeren. Het maakt het enkel gemakkelijker.
Het TOR project heeft ook een lijst van niet-publieke bridges waaruit een TOR-gebruiker een handvol kan aanvragen om dan via die bridge met het netwerk te verbinden; de kans dat een overheid de adressen van al deze bridges heeft is minimaal omdat ze maar mondjesmaat uitgedeeld worden.
31-07-2017, 14:47 door Anoniem
Door Anoniem: Over 5 tot 10 jaar ook in NL als het aan de Roverheid ligt...
Op 't moment raden meerdere organen van de NL overheid effectief VPN's aan:
https://www.security.nl/posting/438731/Overheid+adviseert+VPN+bij+open+wifi-netwerken
https://www.hivos.org/focal-area/internet-freedom?snid=26893

Hetzelfde geldt voor DE:
https://www.security.nl/posting/520815/Duitse+overheid+waarschuwt+vakantiegangers+voor+open+wifi

Toegegeven, ik ben ook niet blij met wat er bij tijd en wijlen wordt bekokstoofd. Het gelijkstellen van het Russische en Chinese rechtssysteem met dat van Nederland lijkt me toch een brug te ver. Uiteraard moeten we er wel allemaal op toezien dat dat ook het geval blijft.

Ja, dat is zo conservatief in de meest letterlijke zijn van het woord :-)
31-07-2017, 16:52 door Anoniem
Tja in Rusland gaat ook alles te ver.
31-07-2017, 17:23 door Anoniem
Van het Russische front deze bijdrage van Moscow Times:
The internet has long been a wild horse the Kremlin struggled to tame. Authorities first understood the scale of the problem during the 2011-12 Bolotnaya protests, which were organized and coordinated online.

A crackdown of sorts ensued as the authorities attempted to wrest back control. In short succession, they introduced new injunctions, restrictions, and new draconian legislation.

But the actions made little difference because Russian internet users learned to adapt. They learned to navigate online obstacles imposed by the government by using secure virtual private networks (VPNs) and other anonymizing software. They moved their correspondence to encrypted messengers that can’t be easily monitored. They used social networking sites that refused to store users’ personal data on Russian servers. Protesters still coordinate demonstrations through social media and online messenger apps.

The authorities, however, are determined to catch up. This month, Russia’s lower chamber of parliament is considering two bills that would restrict the internet even further.

One would heavily restrict the use of VPN services and anonymizing software. The other aims to wipe out anonymity in messengers by forcing them to tie user accounts with cell phone numbers and people’s identities.

But even if introduced, there is no guarantee the new laws will work.
“[Authorities] don’t have the means to control the internet,” Anton Merkurov, an independent IT analyst, told The Moscow Times. “Hence the incompetent, unimplementable laws.”

Dus, het Kremlin kan wel hier en daar iets willen ombuigen, maar de mogelijkheden van het internet zijn daarvoor te groot. En er gaat geen dag voorbij of er komt wel een nieuwe service uit die helemaal geen gebruik maakt van "servers" (die de Russen willen aanpakken) zoals het BRIAR-project. https://briarproject.org/index.html

Artikel van Moscow Times is hier te lezen:
https://themoscowtimes.com/articles/russias-big-brother-is-trying-to-watch-you-but-is-annoyed-you-wont-let-him-58248
02-08-2017, 11:23 door Anoniem
Ah en het gebruik van TOR is daarmee ook van de baan?

Ben benieuwd hoe ze dat gaan handhaven. Het zou voor TOR een voortijdig einde kunnen betekenen (ook in andere landen - als een detectiepatroon openbaar zou worden) of juist een nieuwe cryptowars kunnen stimuleren.

We zullen het wel zien
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.