image

Amazon staakt verkoop Blu-smartphones wegens privacyzorgen

dinsdag 1 augustus 2017, 09:47 door Redactie, 4 reacties

Webwinkelgigant Amazon heeft besloten om de verkoop van Blu-smartphones tijdelijk te staken nadat onderzoekers hadden aangetoond dat de telefoons allerlei gevoelige persoonlijke informatie van gebruikers naar servers in China sturen, zonder medeweten of toestemming van gebruikers.

Eind vorig jaar waarschuwde securitybedrijf Kryptowire dat goedkope Androidtelefoons met firmware van het Chinese Adups data naar servers in China terugstuurden. De Adups-firmware werd onder andere in telefoons van de Amerikaanse smartphonefabrikant Blu aangetroffen. In een verklaring stelde Adups dat de gegevens werden teruggestuurd om ervoor te zorgen dat de juiste updates naar het juiste toestel worden gestuurd. Daarnaast biedt de firmware een spamfilter dat naar de inhoud kijkt en of de afzender in het adresboek van de gebruiker voorkomt.

Deze functie zou onbedoeld aan de firmware van de Blu-smartphones zijn toegevoegd en werd vervolgens uitgeschakeld. Blu besloot daarnaast de firmware-updater van Adups te vervangen door die van Google. Tijdens de Black Hat-conferentie lieten onderzoekers van Kryptowire zien dat de Adups-firmware, ook die op verschillende Blu-telefoons, data verzamelt en terugstuurt. In een verklaring stelt Blu dat alle ophef die na de presentatie ontstond onterecht is, aangezien er geen gegevens worden verstuurd die de veiligheid of privacy van gebruikers gevaar laten lopen.

Amazon heeft echter besloten om de verkoop van Blu-smartphones tijdelijk te staken. "Omdat de veiligheid en privacy van onze klanten van het grootste belang is, is de verkoop van alle Blu-smartphones op Amazon.com gestaakt totdat het probleem is verholpen", aldus Amazon tegenover Cnet. Sommige Blu-telefoons zijn nog wel via de webwinkel te vinden. Het gaat in dit geval om modellen die door derde partijen worden verkocht en waarbij Amazon alleen de transactie verwerkt, aldus Android Police.

Reacties (4)
01-08-2017, 10:43 door Anoniem
Zijn er ook fabrikanten in China die dit soort zaken *niet* in hun Android telefoons verstoppen ? Is er uberhaupt regelgeving in China, om dit soort zaken tegen te gaan (of omgekeerd, is dit juist in opdracht van de regering) ?
01-08-2017, 11:23 door Anoniem
Door Anoniem: Zijn er ook fabrikanten in China die dit soort zaken *niet* in hun Android telefoons verstoppen ? Is er uberhaupt regelgeving in China, om dit soort zaken tegen te gaan (of omgekeerd, is dit juist in opdracht van de regering) ?
Ach..Samsung stuurt ook bakken met data terug... is het een Chinees probleem of is het groter?
01-08-2017, 13:26 door SPer
Zodra je een smartphone neemt ligt alles te grabbel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me niet zo ongerust zou maken over wat de Chinese overheid van me weet dan wel het gene wat de Nederlandse overheid van me wil weten .....
01-08-2017, 14:05 door Anoniem
Door SPer: Zodra je een smartphone neemt ligt alles te grabbel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me niet zo ongerust zou maken over wat de Chinese overheid van me weet dan wel het gene wat de Nederlandse overheid van me wil weten .....
Ze zouden het kunnen delen met de Nederlandse overheid of inlichtingendiensten voor geld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.