image

Kasparov noemt angst voor intelligente machines onterecht

dinsdag 1 augustus 2017, 12:22 door Redactie, 7 reacties

De angst die mensen voor intelligente machines hebben omdat die hun baan of leven zouden overnemen is onterecht, zo stelt schaaklegende Garry Kasparov. Vorige week pleitte de voormalige wereldkampioen schaken al voor het omarmen van kunstmatige intelligentie.

In een interview over hetzelfde onderwerp gaat Kasparov opnieuw in op de angsten die sommige mensen voor intelligente machines hebben. De schaaklegende erkent dat machines in de toekomst banen zullen overnemen, maar dat er ook nieuwe banen zullen verschijnen. "Door de evolutie van technologie zullen er nieuwe banen verschijnen, vaak veel gespecialiseerder dan wat we op dit moment hebben."

Kasparov is niet bang dat mensen de controle zullen verliezen over de machines die ze creëren. "Machines kunnen patronen herkennen en grote hoeveelheden data analyseren. Om dat te kunnen moeten ze algoritmes gevoed krijgen die door mensen zijn ontwikkeld. Er is nog steeds een gat tussen echte intelligentie en wat machines kunnen bereiken." Kasparov verloor zijn laatste wedstrijd tegen de IBM-supercomputer Deep Blue, die twaalf miljoen posities kon berekenen. Toch wil dit niet zeggen dat de machine intelligent was, aldus de schaaklegende.

Hij is dan ook niet bang voor een dystopische toekomst waarbij intelligente machines de wereldmacht overnemen. "Dat is niets meer dan goed verhaal voor Hollywood", merkt Kasparov op. De voormalig schaakkampioen wijst naar andere technologieën waar critici voor waarschuwden. "Maar we zijn er nog steeds. Het is onderdeel van onze geschiedenis dat machines werk overnemen dat eerst door mensen werd gedaan. Maar kunstmatige intelligentie kan ons nooit passeren. Machines hebben geen passie, ze dromen niet en kunnen daarom niet creatief zijn. Literatuur, muziek en kunst kunnen niet in algoritmen worden onderverdeeld."

Reacties (7)
01-08-2017, 12:54 door Anoniem
Verloren van Deep Blue en dan gelijk denken dat meer expert is.... Garry, houd het nou maar bij schaken....

TheYOSH
01-08-2017, 13:25 door Anoniem
Hierover was toch al een draad: https://www.security.nl/posting/525961/Kasparov%3A+We+moeten+kunstmatige+intelligentie+omarmen
01-08-2017, 14:13 door Anoniem
"Maar kunstmatige intelligentie kan ons nooit passeren. Machines hebben geen passie, ze dromen niet en kunnen daarom niet creatief zijn. Literatuur, muziek en kunst kunnen niet in algoritmen worden onderverdeeld."

Een van de meest simpele denkbeelden is dat een AI apparaat gaat bedenken dat de wereld beter af is zonder mensen (inderdaad het onderwerp in een aantal Hollywood films). Dat is op grond van feitelijkheden niet zo'n onverwachte conclusie, de mens maakt daadwerkelijk veel kapot door onduurzaam materiaalgebruik, vervuiling van de bodem en de atmosfeer.

De overige aardbewoners, dieren, planten en ander biologisch leven doen het veel beter omdat ze zich niet ongebreideld vermenigvuldigen. Ze leven in natuurlijk gereguleerde en gebalanceerde systemen die aantallen beperken en meerdere soorten ondersteunen.

Onbeteugeld kan AI behoorlijk rechtlijnig en normloos redeneren, en precies dat maakt het gevaarlijk.
01-08-2017, 17:22 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-08-2017, 17:22
[Verwijderd]
01-08-2017, 22:20 door [Account Verwijderd]
Door Neb Poorten:
Door Anoniem: Verloren van Deep Blue en dan gelijk denken dat meer expert is.... Garry, houd het nou maar bij schaken....

TheYOSH

Het is een hele slimme vent met een goed inzicht. Ik citeer de wiki:

Begin jaren tachtig had Kasparov al dusdanige schaakinzichten en baanbrekende ideeën dat hij een grote bijdrage heeft kunnen leveren aan het gemeengoed worden van schaakcomputers.
.

Dat klopt helemaal maar het doet niets af aan het idee dat je een aspect van de menselijke intelligentie genaamd sociaal bewustzijn nooit naar machines zou moeten migreren en daar beslissingsbevoegdheid of medebeslissingsbevoegdheid op intermenselijk vlak aan zou moeten toekennen. Op zijn minst resulteert dat in een sociopaat en in het ergste geval een gevaar voor het menselijk welzijn omdat een AI niet in staat is tot dat wat het menselijk brein zo volstrekt uniek maakt:

gevoel voor humor en empathie.

Volgens mij is dat unieke aspect reden tot het feit dat AI altijd science fiction zal blijven, maar wat de dag van morgen brengt weet natuurlijk niemand met absolute zekerheid.

Zodoende:

In dat andere draadje https://www.security.nl/posting/525961/Kasparov%3A+We+moeten+kunstmatige+intelligentie+omarmen schreef ik al veel korter mijn mening in deze over Kasparov, maar om voor mij onverklaarbare reden werd deze reactie niet slechts verwijderd maar - bizar - zelfs helemaal weggecensureerd. Desondanks plaats ik hem opnieuw in de hoop dat vrije meningsuiting onaantastbaar is in Nederland:

Kasparov: We moeten kunstmatige intelligentie omarmen

"Ga toch schaken"

(vrij naar een statement van de E.N.F.B* uit de jaren '80)

*Echte Nederlandse Fietsers Bond
02-08-2017, 02:26 door Anoniem
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/28804872/__Robot_Facebook_op_hol__.html ...
02-08-2017, 07:30 door karma4 - Bijgewerkt: 02-08-2017, 19:08
Door Aha:
.... het doet niets af aan het idee dat je een aspect van de menselijke intelligentie genaamd sociaal bewustzijn nooit naar machines zou moeten migreren en daar beslissingsbevoegdheid of medebeslissingsbevoegdheid op intermenselijk vlak aan zou moeten toekennen. Op zijn minst resulteert dat in een sociopaat en in het ergste geval een gevaar voor het menselijk welzijn omdat een AI niet in staat is tot dat wat het menselijk brein zo volstrekt uniek maakt:

gevoel voor humor en empathie.

Volgens mij is dat unieke aspect reden tot het feit dat AI altijd science fiction zal blijven, maar wat de dag van morgen brengt weet natuurlijk niemand met absolute zekerheid.

Zodoende:

Daar heb je de kern waar het om gaat met AI. Je moet het op een manier gebruiken zoals al die huishoudelijke apparaten het leven veranderd hebben. Ooit moest alles met de hand gedaan worden waarbij velen op de boerderij moesten werken omdat er anders geen voedsel was. Zie hoe dat veranderd is.
Met ai slimme wasmachine die meet hoe vuil iets nog is en daar op reageert. Dat is wat anders dan iets slim noemen om het aan Internet te hangen.
AI kan dom ingezet worden en nutiige voor ons. Dat is nu net het werk waar we mee bezig mogen zijn.
Gaarne ook goed nadenken over informatieveiligheid.

Best grappig in dat kader over welke fabrikant het nu gaat of wat de exacte details met invullingen is, voor het uiteindelijk niets uitmaakt voor het te bereiken doel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.