image

Treinstation Berlijn start proef met gezichtsherkenning

dinsdag 1 augustus 2017, 14:15 door Redactie, 5 reacties

Op het treinstation Berlin Südkreuz wordt de komende zes maanden een proef met gezichtsherkenning gehouden. Een aantal beveiligingscamera's op het station zal automatisch de gezichten van reizigers met die uit een database vergelijken. Het gaat om zo'n 300 reizigers die vrijwillig aan de test meedoen.

Voor de test heeft de Duitse politie drie fabrikanten van verschillende gezichtsherkenningssystemen gekozen. "Onze openbare plekken moeten veilig zijn en videosurveillance is een belangrijk onderdeel van dit proces, door criminele activiteiten af te schrikken en op te lossen", aldus de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière. "Het is belangrijk dat technische vooruitgang niet stopt bij onze veiligheidsdiensten, omdat goed politiewerk meer vereist dan personeel en bevoegdheden, het vereist ook goed materiaal en intelligente technologie."

Er is ook kritiek op de test. Volgens SPD-politicus Christopher Lauer is er een "complete fixatie op zinloze surveillancetechnologie", zo meldt B.Z. Berlin. De databeschermingsautoriteit van Berlijn waarschuwt voor het risico van biometrische gezichtsherkenning. Voorbijgangers kunnen namelijk niet alleen worden geobserveerd, maar ook geïdentificeerd. De Duitse Vereniging van Advocaten (DAV) stelt dat met gezichtsherkenning de grondrechten worden aangetast en er geen wettelijke basis voor deze maatregel is. "Niet alles wat technisch mogelijk is, is iets dat we als maatschappij willen doen", zegt Ulrich Schellenberg, hoofd van de DAV. In het station staat aangegeven waar de camera's staan opgesteld.

Reacties (5)
01-08-2017, 15:09 door Anoniem
Digitale onzichtbare gele banden... Ik krijg hier een hele vieze smaak van in de mond...
01-08-2017, 18:13 door Anoniem
Die vieze smaak blijft en het zuur krijg je later wel.

Alle ambtenarij van het Derde Rijk is na de oorlog fijn blijven zitten en die mentaliteit gaat niet snel weg of ze nu door links of rechts gedragen wordt.

Maar vertel eens eerlijk hoeveel 't"s en "p"s zijn er al door een camera opgebracht? Wanneer hoorden we dat een camera had ingegrepen? Zeker worden camera's daar ook 'verward' ;) net als die hele maatschappij zo langzamerhand.

Wie niet wil leren van het verleden gaat een nare toekomst tegemoet, de geschiedenis herhaalt zich - niet exact gelijk maar wel gelijkaardig.
01-08-2017, 18:38 door Anoniem
Reken maar dat die technologie her en der al in gebruik is. Hier kondigen ze het nog aan. Iemand die zich herinnert dat Schiphol ook bezig is met een stuk of 3000 cameras rondom op te hangen? Ze wilden ook graag doorgaan met individuen over verschillende cameras kunnen volgen, ja. Wellicht via gezichtsherkenning.

Dit dendert gewoon verder, totdat we er als samenleving genoeg van krijgen en het verbieden. Maarja, als het al overal in gebruik is, dan laten we het meestal maar gewoon op z'n beloop, je hebt er toch geen last van dus waar maken we ons druk over, en zo verder.

Die smaak gaat dus nog veel viezer worden, en zuurder, en giftiger. Maarja, alles voor "veiligheid", nietwaar.
02-08-2017, 11:49 door Anoniem
Dat zijn die nieuwe pro-privacy systemen uit Israel waarbij jouw data wordt teruggeleid naar een identifier of datastructuur.

Vraag is (bij misdrijf) hoe je onomstotelijk kunt bewijzen dat persoon X op plaats delict is geweest want bij false positives heb je geen originele data voor human eye close exam.

En een gehackte / geleakte database zou je niet direct kunnen gebruiken als leek, maar zodra je over het algoritme van de software beschikt kun je eventueel gehackte data alsnog gebruiken voor correlatie- en matching doeleinden.

Leuk idee maar privacy is al weg zodra bij deployment.
02-08-2017, 11:53 door Anoniem
Door Anoniem:Ze wilden ook graag doorgaan met individuen over verschillende cameras kunnen volgen, ja. Wellicht via gezichtsherkenning.

Kan al jaren in Rotterdam... Zoek je iemand met een rood tshirtje die in de stad liep vandaag? Klik, klik, enter. Klaar.
Ik heb daar eens een televisieprogramma over gezien

In mijn stad hangen ook camera's.. Toch werd ik vorige week in het centrum onder het oog van de cameras gedrogeerd............

Slaap verder
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.