image

Amerikaan bestraft voor draaien van bitcoin-miner op werkcomputer

dinsdag 1 augustus 2017, 11:41 door Redactie, 11 reacties

Een Amerikaanse medewerker van het onderwijsdepartement van New York City is bestraft voor het installeren en draaien van een bitcoin-miner op zijn werkcomputer. De man bekende dat hij in maart en april 2014 zijn werkcomputer een aantal weken had gebruikt om bitcoins te delven.

Hij draaide de bitcoin-miningsoftware van zes uur s' avonds tot zes uur 's ochtends. Vanuit zijn eigen huis kon de medewerker de voortgang monitoren. De software werd uiteindelijk door de it-afdeling gevonden en verwijderd. Vanwege het incident moest de medewerker vier dagen betaald verlof inleveren, wat in totaal 611 dollar waard is, zo meldt Coindesk op basis van een document van het City of New York Conflicts of Interest Board (pdf). Verder kreeg de medewerker geen sancties opgelegd.

Het is niet de eerste keer dat de overheidsinstantie, die op het openbare onderwijs in de stad toeziet, met een dergelijk incident te maken kreeg. In 2015 zou een engineer van het onderwijsdepartement ook hebben geprobeerd om een bitcoin-miner op zijn werkcomputer te installeren, maar werd vrijgesproken omdat er geen bewijs was dat de man succesvol bitcoins had gedolven. Begin dit jaar werd een werknemer van het Federal Reserve Board of Directors nog veroordeeld tot het betalen van een boete van 5.000 dollar en kreeg een proefperiode opgelegd nadat hij bitcoin-miningsoftware op een server van de Amerikaanse Centrale Bank draaide.

Reacties (11)
01-08-2017, 17:16 door Anoniem
Er was ooit eens een systeembeheerder bij een Grote Scanner Leverancier In Het Zuiden Des Lands. Die draaide op een paar duizend werkstations de SETI software, om buitenaardse intelligenties te kunnen vinden. Dat ging via de screensaver. Doch als je een paar flinke rekentaken of CAD/CAM sw wilde draaien 's-nachts .... dan runde dat 5 minuten, sprong de screensaver aan, bleven er geen cpucycles voor je eigen sw over... tot de volgende ochtend, kom je binnen, raak je muis aan, screensaver springt uit, je eigen software krijgt weer cpucycles... en dan zie je: 1% progressie geboekt *&&%$%#$$#&#(*(# Boze brieven naar de besturingsleverancier.... tot de aap uit de mouw kwam.... carriere-stap voor de betrokkenen...
01-08-2017, 18:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-08-2017, 19:22 door Anoniem
Door Neb Poorten:
Door Anoniem: Er was ooit eens een systeembeheerder bij een Grote Scanner Leverancier In Het Zuiden Des Lands. Die draaide op een paar duizend werkstations de SETI software, om buitenaardse intelligenties te kunnen vinden. ...

Nu word ik nieuwsgierig. Welk jaar ongeveer was dat?.
omstreeks 1995
01-08-2017, 21:22 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-08-2017, 21:23 door Anoniem
Door Anoniem: Er was ooit eens een systeembeheerder bij een Grote Scanner Leverancier In Het Zuiden Des Lands. Die draaide op een paar duizend werkstations de SETI software, om buitenaardse intelligenties te kunnen vinden. Dat ging via de screensaver. Doch als je een paar flinke rekentaken of CAD/CAM sw wilde draaien 's-nachts .... dan runde dat 5 minuten, sprong de screensaver aan, bleven er geen cpucycles voor je eigen sw over... tot de volgende ochtend, kom je binnen, raak je muis aan, screensaver springt uit, je eigen software krijgt weer cpucycles... en dan zie je: 1% progressie geboekt *&&%$%#$$#&#(*(# Boze brieven naar de besturingsleverancier.... tot de aap uit de mouw kwam.... carriere-stap voor de betrokkenen...

Ging het letterlijk zo ?
Naast het aspect van mensen die hinderlijk spelen met spullen van de zaak leest het alsof er dan ook wel behoorlijk langs elkaar heen gewerkt is bij het aanpakken van het 'performanceprobleem' .

Kijk, dat zo'n beheerder wil meedoen met zo'n project , en lekker hoog scoren met de mooie speeltjes van de zaak is geen nieuw probleem.
Maar gewoonlijk zitten er onder de echte powerusers (rekenaars e.d.) die er last van hadden ook een fors percentage mensen die zo'n systeem ook heel goed snappen, en niet "alleen maar" gebruiken om hun jobs te draaien - die mensen zijn meestal wel in staat om zo'n onverwachte performance dip te diagnosticeren tot een screensaver proces .

Ze hebben misschien niet de (admin) rechten om het op te lossen, maar dan blijft het ticket erover gewoon 'intern '.
Verder zit in zo'n organisatie IT toch altijd wel in de loop als er uiteindelijk toch tickets naar software leveranciers gaan - vooral omdat het probleem meestal eerst bij IT is aangemeld .('computer is traag').

Dat in _die_ fase de betrokken beheerder niet gehoord heeft dat er iets speelde, en met een "oh shit" de boel heeft opgelost voordat het met veel escalatie naar de software leveranciers gegaan is wel een beetje dom .

Kijk, dat er weinig coulance meer is als een probleem eenmaal 'buitenom' geëscaleerd is naar een software leverancier (jullie software is traag) , wellicht met een ingevlogen performance analist en dan teruggegeven wordt met "het ligt aan de screensaver die jullie zelf op het platform geinstalleerd hebben" en pas op dat moment blijkt dat Jan de beheerder z'n persoonlijke hobby op de zaak gedraaid had kan dat inderdaad wel een CLM'tje zijn.
[Career Limiting Move] . Des te meer als de IT afdeling al die tijd naar de software heeft lopen wijzen .

Soms gaan dingen op die manier .
Maar goed, in de meeste situaties zou ik verwachten dat zo'n performance impact vrij snel en intern gevonden wordt, en dan blijft m.i. de carriere impact ook wel beperkt tot een stevig gesprek "dat gaan we dus niet meer zo doen" .
02-08-2017, 09:01 door spatieman
aah seti, goede oude tijd, gewoon 10% reserveren voor de taak, probleem opgelost toen, maar ja.
leuk als je een overheids park tot je beschikking hebt, maar dan moet je ook niet klagen als je gepakt wordt.
02-08-2017, 09:35 door Anoniem
Tja, er valt wat te zeggen over het inzetten van rekenkracht voor SETI - het is een nobel doel. Maar het inzetten van rekenkracht voor het mijnen van nepgeld? Daar kan alleen de uitvoerder iets mee verdienen.
02-08-2017, 11:41 door Anoniem
Ik denk niet dat het probleem is dat je software draait om iets nuttigs te doen met de idletijd (hoewel, cpu usage kost ook gewoon meer stroom en dus geld). Het probleem is dat dit soort software vaker geassocieerd wordt met malware of trojans.
02-08-2017, 22:00 door karma4
Door Neb Poorten: [omstreeks 1995
Da's een paar jaar voor mijn tijd daar...[/quote]Met de 3165 heb ik nog een flinke frustratie door slechte compatibiliteit van het zelfde type met kleine "verbeteringen".
Zo'n ondergeschoven kastje als embedded pc met wat specifieke niet windows software. Dat is nooit goed gekomen.

In die zelfde periode kom je nog wel een ps/2-30 tegen met dos.3.3 die zo maar 10+ jaar zijn werk doet als printerserver.
Wat collega's hadden ineens iets anders. Die overwerkklusjes bleken privé bijverdiensten te zijn via gebrande cd's met niet legale inhoud. Anderen hadden een bijverdienste met wat handel in laptops of wat extra's via correctie boekingen.
Het meest onschuldig was het veranderen van iets bij de collega, gewoon om te plagen.
Dan hebben we het niet eens over de cultuur van onwerkbare procedures.
02-08-2017, 23:45 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 02-08-2017, 23:47
[Verwijderd]
03-08-2017, 08:23 door karma4 - Bijgewerkt: 03-08-2017, 21:01
Door Neb Poorten:
Veel Sparc workstations met Solaris en CDE herinner ik me uit die tijd. Maar ik werk in de technische hoek, wat er op kantoren werd gebruikt weet ik niet. Thuis had ik toen een zelfbouw PC met Windows 95 geloof ik.
Ik heb het niet over interne ict met desktops. Multi functionals in lease/ koop constructies bedoeld om kantoorvloeren te voorzien. Daarmee zouden de vele kleinere printers weg kunnen. Bij onderhoud zag je zo'n desktop achtige ding in die grote kast. Gewoon een onderdeel van die multifunctional.
Met het doel zou je uniform gedrag verwachten. Papierbakken aansturing en zelfs bladspiegel verschillen. Je wist dan nooit wat er nou op welk apparaat uit zou komen. Ze werden gezien als nieuwe team printers waar anderen niets mee mochten. Beetje duur en niet het doel. Erger voor bepaald werk moesten die oude printers blijven.
Tegenwoordig is het een pasje er voor maakt niet uit welke printer met follow me.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.