image

Hoofd Duitse politie wil hogere straffen voor cybercrime

maandag 7 augustus 2017, 10:15 door Redactie, 4 reacties

Het hoofd van de Duitse politie Holger Münch heeft opgeroepen tot hogere straffen voor cybercrime. Volgens de president van het Bundeskriminalamt (BKA) moet de huidige wetgeving worden aangepast om illegale online marktplaatsen en andere 'criminele cyberstructuren' aan te pakken.

In een interview met de Duitse krant Die Welt laat Münch weten dat professionele hackers grote schade kunnen aanrichten. "Ze vormen een bedreiging voor de veiligheid en economie. Dat moet ook in de straf terugkomen." De politietopman wijst vooral naar de beheerders van botnets, die voor allerlei vormen van cybercrime worden ingezet. De huidige wetgeving zou het volgens Münch lastig maken om dit soort criminelen aan te pakken.

De uitspraken van de politietopman volgen op de veroordeling in Duitsland van een Brit die met een Mirai-botnet ongeveer 1 miljoen routers van Deutsche Telekom aanviel. Door de aanval kregen ongeveer 1,2 miljoen klanten van de telecomprovider met allerlei storingen en problemen te maken die na een aantal dagen werden opgelost. De Brit werd uiteindelijk veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf.

Reacties (4)
07-08-2017, 11:17 door Anoniem
Een miljoen routers, zo hey.... over schaal gesproken.
Er zijn mensen veroordeelt voor het hacken van 1 thuis/bedrijfs router.

Daar komt hij dus goed mee weg.
07-08-2017, 12:34 door Anoniem
Er zou ook iets tegenover moeten staan: betere bescherming van white-hat hackers.
07-08-2017, 21:36 door Anoniem
Heel goed,zou men in NL ook moeten doen.De straffen hier zijn een lachertje voor die gasten,als er al gestraft wordt. Hacken is hacken,wat ook de reden daarvan/daarvoor is,of het nu is om de overheid te straffen,of een pedo te ontmaskeren,of een andere reden,hacken is hacken en dus STRAFBAAR.Wel is het zo dat een white hat hacker vanwege zijn/haar zgn. "nobele" motieven minder straf zou (moeten)kunnen krijgen dan een black hat hacker,die doet het zuiver voor de poen en/of de kick.
09-08-2017, 14:59 door Anoniem
Door Anoniem: Heel goed,zou men in NL ook moeten doen.De straffen hier zijn een lachertje voor die gasten,als er al gestraft wordt. Hacken is hacken,wat ook de reden daarvan/daarvoor is,of het nu is om de overheid te straffen,of een pedo te ontmaskeren,of een andere reden,hacken is hacken en dus STRAFBAAR.Wel is het zo dat een white hat hacker vanwege zijn/haar zgn. "nobele" motieven minder straf zou (moeten)kunnen krijgen dan een black hat hacker,die doet het zuiver voor de poen en/of de kick.

Ik ben het met je eens dat illegaal hacken met het doel voor eigen gewin bestraft moet worden.

Wel is het zo dat een white hat hacker vanwege zijn/haar zgn. "nobele" motieven minder straf zou (moeten)kunnen krijgen dan een black hat hacker

Hier ben ik het niet mee eens. Ja, je hebt gelijk dat hacken door white hat hackers ook een overtreding is van art. 138a sr en dat ze daarmee vervolgd kunnen worden. Maar zonder de white hat hackers hebben we maar twee manieren over om onze security te kunnen verbeteren:

1. Bedrijven die pentesters en beveiligingsonderzoekers kunnen betalen om hun software/hardware/netwerk te testen.
2. Black hat hackers die hacken voor eigen gewin en waarvan een beveiligingsonderzoeker de methode heeft uitgezocht.

Er is niks mis met manier 1, dit gebeurd nu ook al en kan ik alleen maar aanmoedigen.
Manier 2 vind helaas ook plaats waardoor mensen slachtoffer worden. Gelukkig wordt er altijd hard gewerkt om de kwetsbaarheden te vinden en te dichten. Dit wordt o.a. ook gedaan door white hat hackers.

Valt je iets op aan deze twee punten? iets wat ontbreekt misschien?
Alleen bedrijven die kunnen betalen zullen testen laten uitvoeren. De rest kan het niet betalen wat pentesten zijn niet de goedkoopste onderzoeken.

White hat hackers hacken voor verschillende redenen maar nooit om slachtoffers te maken. Daarnaast hacken zij van alles, dus ook software/hardware/netwerken van bedrijven die geen pentest kunnen betalen. Wat een white hat hacker de term "white hat" geeft is dat zij dit altijd melden zodat het bedrijf zijn kwetsbaarheden kan dichten.

White hat hackers vormen een belangrijk onderdeel in een wereld dat steeds meer afhankelijk wordt van IT.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.