image

Honderden Android-apps met adware in Google Play ontdekt

donderdag 17 augustus 2017, 10:50 door Redactie, 6 reacties

Onderzoekers hebben honderden Android-apps in Google Play ontdekt die adware bevatten die toestellen automatisch op advertenties laat klikken. Daarvoor waarschuwt anti-virusbedrijf Trend Micro. Het zou in totaal om 340 apps gaan, zoals games, bestandsmanagers, qr-scanners en navigatieprogramma's.

Eén van de apps, Aladdin’s Adventure’s World, is tussen de 1 miljoen en 5 miljoen keer gedownload. Zodra de apps geïnstalleerd zijn kunnen die in sommige gevallen om beheerderstoegang vragen. Ook blijken ze Nexus-toestellen te vermijden. Op deze toestellen zal de embedded adware niet worden geactiveerd. Eenmaal actief laat de adware het toestel automatisch op advertenties klikken.

Om meer inkomsten te genereren genereert de adware ook allerlei nepverkeer. Zo verschijnt het in de downloadlinks van andere apps in Google Play of opent een YouTube-videolink in de browser van het toestel. Volgens Trend Micro loopt de batterij door de adware sneller leeg en belast het ook de processor. Na te zijn ingelicht heeft Google een groot deel van de apps verwijderd. Zo'n honderd apps zijn echter nog steeds in de Play Store te vinden, zo stellen de onderzoekers.

Reacties (6)
17-08-2017, 11:11 door Anoniem
Ik vraag me dan altijd of in hoeverre google dit corrigeert.

Ze gaan natuurlijk de advertentie inkomsten blokkeren. Maar in het biedingen-systeem van google wordt natuurlijk ook gecorrumpeerd.
17-08-2017, 11:38 door bollie
Dus op grote schaal blijken apps in Google Play besmet.....nog niet eerder op deze schaal meegemaakt. Google zal nu echt met een antwoord moeten komen om te voorkomen dat aangetast vertrouwen nog verder erodeert....
17-08-2017, 12:13 door Anoniem
@bollie,

De ontwikkelingen vertonen helaas een retrograde beweging dan die naar meer vertrouwen en veiligheid. Meer Google betekent meer aanvalsoppervlak en daardoor meer bedreigingen van privacy en meer adware verspreiding (legaal en illegaal).

Mozilla's firefox gooit al de handdoek in de ring met het overstappen naar de Chrome browser api's en extensies, dus nog meer Google eenvormigheidsgeweld komt er aan, Deze mono-cultuur en nog meer developer conformiteit en meer druk van de Google algoritmen en via SEO aanpassingen van degenen die op de rug van Google "mee zwemmen", maakt de infrastructuur veiligheid er niet beter op,als die dat al ooit was.

Minder en minder tegenbewegingen te bekennen. Een hele ongelukkige ontwikkeling voor de eindgebruiker, waarvan akte.
17-08-2017, 13:08 door Anoniem
Door bollie: Dus op grote schaal blijken apps in Google Play besmet.....nog niet eerder op deze schaal meegemaakt. Google zal nu echt met een antwoord moeten komen om te voorkomen dat aangetast vertrouwen nog verder erodeert....

Als je alleen al zoekt naar "angry birds", kom je maar met moeite de officiele app tegen,. vele paginas met "guides" en cheats,. waarvan de meeste adware zijn.
Dit is echt niet iets nieuws,. de hele google play store is zwaar vervuild met deze onzin.

Een van de hoofdredenen waarom ik toch stiekem blij ven een iphone te hebben.


(Chrome / firefox plugins net zo overigens,. adblocker kan je op zoeken, maar daar staan zo veel variaties,. dat kan nooit goed zijn,. daar moet neppe en adware rommel tussen zitten)
17-08-2017, 22:20 door Anoniem
Klinkt raar maar om deze reden ben ik blij met mijn Windows 10 Lumia telefoon. Een paar Android telefoons zijn na een tijd slecht gaan werken en al die apps vertrouw ik niet. Bedrijven willen te graag dat we Android nemen. Spyware besturingssysteem.
18-08-2017, 10:45 door Anoniem
Water is nat, de zee smaakt zout, sneeuw is wit, Android's security model is een puinhoop....
What else is new.

Het blijft enorm jammer dat MS zijn mobiele platform onder de trein heeft gegooid, een derdre party voor mobiel is zeer welkom.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.