image

Adblock Plus wint hoger beroep tegen Duitse uitgevers

donderdag 17 augustus 2017, 15:34 door Redactie, 6 reacties

De zeer populaire browseruitbreiding Adblock Plus heeft het hoger beroep gewonnen dat de Duitse uitgevers RTL Interactive, ProSiebenSat.1 en Süddeutsche Zeitung elk hadden aangespannen. De uitgevers zijn al lange tijd bezig om adblockers in Duitsland te laten verbieden, maar de rechter oordeelde opnieuw dat het gebruik van dergelijke software legaal is.

Ook hekelden de uitgevers de werkwijze van Adblock Plus, dat aan de ene kant advertenties blokkeert, maar aan de andere kant advertenties die onderdeel van het "Acceptable Ads" initiatief zijn toestaat. Het gaat om advertenties die aan bepaalde voorwaarden doen. Grote uitgevers moeten daarnaast een percentage betalen om de advertenties te laten whitelisten. De uitgevers waren al eerder naar de rechter gestapt, maar trokken daar aan het kortste eind, waarop ze hoger beroep aantekenden.

Uitgever Axel Springer boekte vorig jaar wel een succes tegen de adblocker. De rechter oordeelde dat Adblock Plus advertenties van de Duitse uitgever gratis moet whitelisten. Tegen deze beslissing ging Adblock Plus in beroep en met succes. De rechter heeft nu geoordeeld dat het whitelistprogramma van de browseruitbreiding geen oneerlijke concurrentie is, alsmede het aanbieden van gerelateerde diensten, aangezien de bedrijven niet gedwongen zijn die te accepteren. Verder stelde de rechter dat de uitgevers hun energie beter kunnen besteden aan het vinden van alternatieve businessmodellen.

Adblock Plus is de populairste browseruitbreiding ter wereld met meer dan 100 miljoen gebruikers. Vanwege het risico van besmette advertenties en de gevolgen voor de privacy adviseren experts, burgerrechtenbewegingen en securitybedrijven geregeld het gebruik van een adblocker. Onlangs maakte Google nog bekend dat het volgend jaar een soort van adblocker aan Chrome gaat toevoegen die advertenties zal blokkeren die niet voldoen aan de advertentiestandaarden van de Coalition for Better Ads.

Reacties (6)
17-08-2017, 16:08 door Anoniem
Ga maar een stap veder:

Advertenties kunnen beter helemaal verboden worden voor internet.
Het zijn net virussen. Kosten capaciteit, voegen niets toe, zijn irritant, ongwenst en kunnen je hardware besmetten.


En aangezien de sites die de advertenties tonen, niet verantwoordelijk willen zijn voor de meuk die ze via de advertentienetwerken aan hun bezoekers doorsluizen, kunnen advertenties (op internet) beter verboden worden.
Geef ze anders maar de schuld van KP en T op het internet. Dan moet je eens kijken hoe snel de overheden wetgeving hiertegen willen aannemen.
17-08-2017, 17:31 door Anoniem
Die laatste zin van de voorlaatste alinea: schitterend! Een rechter die in feite bevestigt dat het businessmodel van de huidige manier van adverteren op het internet niet deugt. Prachtig! Kunnen alle websites die mekkeren over adblockers een puntje aan zuigen. Lezen jullie mee, regio15, webwereld en al die andere zeikers?
18-08-2017, 10:28 door Anoniem
Ik heb zelf ook een gloeiene hekel aan advertenties. Zeker advertenties die ineens je hele scherm overnemen (hoi Telegraaf). Aan de andere kant: als adverteren onmogelijk wordt gemaakt, zullen diverse (nieuws)sites die nu voor het overgrote deel nog gratis te lezen zijn, achter een betaalmuur verdwijnen. Tenslotte moeten de inkomsten ergens vandaan gehaald worden. Of dat nou zo wenselijk is, is de vraag natuurlijk.
18-08-2017, 11:24 door Anoniem
Door Anoniem: Aan de andere kant: als adverteren onmogelijk wordt gemaakt, zullen diverse (nieuws)sites die nu voor het overgrote deel nog gratis te lezen zijn, achter een betaalmuur verdwijnen. Tenslotte moeten de inkomsten ergens vandaan gehaald worden. Of dat nou zo wenselijk is, is de vraag natuurlijk.

Die inkomsten worden door de kopers van de geadverteerde producten betaald. Beter is het om direct te betalen, dan kan je ook eisen stellen aan de kwaliteit middels je koopgedrag. Zeker wenselijk dus.
18-08-2017, 23:41 door SomeDuder
Tja... Heb er een dubbel gevoel bij. Ik heb geen probleem met advertenties - ik blokkeer ze thuis met een adblocker en een aangepast hosts-bestand, op kantoor laat ik de proxy (via categorisation) de boel tegenhouden. Nu heeft niet iedereen deze kennis en als dit voldoende is om een website gratis te houden dan ben ik hier alleen maar voorstander van.

Stel je voor, het hele Internet achter een paywall? Dokken voor elke site die je bezoekt? (Over 10-15 jaar zijn we wellicht zo ver en is bovenstaande commentaar heerlijk achterhaald)
21-08-2017, 17:17 door Anoniem
voor elke betaalde site komt wel weer een gratis alternatief , misschien niet zo groot, misschien niet zo goed, maar wel gratis
dus laat ze maar lekker alles achter slot en grendel zetten ....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.