image

AccuWeater stuurt gps-gegevens nu naar andere adverteerder

vrijdag 25 augustus 2017, 16:29 door Redactie, 6 reacties

De populaire weer-app AccuWeather die deze week in het nieuws kwam wegens het zonder toestemming doorsturen van wifi-gegevens naar een derde partij, blijkt na excuses en een update nu gps-gegevens naar een andere adverteerder door te sturen. Dat melden onderzoeker Will Strafach en ZDNet.

Strafach ontdekte dat AccuWeater wifi-gegevens doorstuurt, ook al hebben gebruikers de app geen toegang tot hun locatiegegevens gegeven. Met de wifi-gegevens, zoals de naam van het wifi-netwerk, zou het echter mogelijk zijn om de locatie van de gebruiker te bepalen, zij het iets minder nauwkeurig dan bij gps het geval is. AccuWeather maakte excuses en claimde dat de wifi-gegevens werden doorgestuurd zonder dat het hiervan wist. Vervolgens werd er beterschap beloofd.

Gisteren kwam er een update uit die er inderdaad voor zorgt dat wifi-gegevens niet zomaar meer worden doorgestuurd. Wanneer gebruikers van AccuWeather het delen van locatiegegevens hebben ingeschakeld worden de gps-coördinaten en hoogte echter zonder de expliciete toestemming van de gebruiker naar een derde partij doorgestuurd, aldus ZDNet. Gingen de wifi-gegevens naar Reveal Mobile, de gps-data wordt nu naar Nexage gestuurd, dat onderdeel van AOL is.

Nexage gebruikt de locatiegegevens voor het AdMax-advertentieplatform, dat mobiele advertentie-inkomsten moet vergroten. AccuWeather laat echter nergens nadrukkelijk weten dat de locatiegegevens voor advertentiedoeleinden worden gebruikt. De ontwikkelaar van een andere weer-app genaamd Dark Sky publiceerde woensdag een blog waarin wordt duidelijk gemaakt dat er veel vraag is van advertentiebedrijven en 'monetization companies' naar locatiegegevens.

Reacties (6)
25-08-2017, 18:43 door Planeten Paultje
Major train wreck.........
25-08-2017, 23:30 door Anoniem
Je besturingssysteem geeft controle over het delen van gegevens met je app. Wil je dat gegevens niet gedeeld worden dan geef je dat in je besturingssysteem aan, niet in je app. Een app is niet te vertrouwen wat betreft beloftes om gegevens wel of niet te gebruiken.
25-08-2017, 23:48 door Anoniem
Goed, hun geloofwaardigheid is bij deze definitief foetsie. Ze zaten gewoon te liegen en hun excuses zijn niets waard.
26-08-2017, 09:50 door Briolet
Door Anoniem: Wil je dat gegevens niet gedeeld worden dan geef je dat in je besturingssysteem aan, niet in je app.…

Precies.

Maar, want er is altijd een maar, veel mensen willen dat een weer-app, het weer aangeeft op de locatie waar je nu zit. Dan is het heel aanlokkelijk om de app toestemming te geven om de locatie op te vragen i.p.v. steeds zelf in te vullen waar je zit.
26-08-2017, 10:38 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: Wil je dat gegevens niet gedeeld worden dan geef je dat in je besturingssysteem aan, niet in je app.…

Precies.

Maar, want er is altijd een maar, veel mensen willen dat een weer-app, het weer aangeeft op de locatie waar je nu zit. Dan is het heel aanlokkelijk om de app toestemming te geven om de locatie op te vragen i.p.v. steeds zelf in te vullen waar je zit.
AccuWeather stond standaard op mijn Galaxy S5. Dus ik hoef ze niet eens de juiste rechten te geven. Die hebben ze al direct vanuit de fabriek.
27-08-2017, 12:47 door Anoniem
Door Anoniem: Je besturingssysteem geeft controle over het delen van gegevens met je app. Wil je dat gegevens niet gedeeld worden dan geef je dat in je besturingssysteem aan, niet in je app. Een app is niet te vertrouwen wat betreft beloftes om gegevens wel of niet te gebruiken.

Precies, het OS moet gewoon voorkomen dat een APP zonder toestemming GEEN rechten krijgt tot een bepaalde functie.
Zet je delen wél aan dan bij je bij de meeste APPS vogelvrij.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.