image

Oostenrijkse Jabber-tap leidde tot aanhouding Nederlandse crimineel

woensdag 30 augustus 2017, 10:01 door Redactie, 3 reacties

Een tap van een Jabber-account door de Oostenrijkse autoriteiten leidde tot de aanhouding van een Nederlandse crimineel, zo laat het Openbaar Ministerie in de nieuwste editie van het eigen relatiemagazine Opportuun weten (pdf). De man maakte onderdeel uit van een internationale bende die via malware bijna 500.000 euro van tenminste 288 Nederlandse bankrekeningen wist te stelen, waaronder het Voedselloket in Almere.

De malware die de man ontwikkelde maakte gebruik van webinjects om de banksite van slachtoffers aan te passen. Op deze manier wist hij allerlei gegevens voor internetbankieren te onderscheppen, die vervolgens werden gebruikt voor het plegen van fraude. Toen bleek dat de malware zich ook op een grote Nederlandse bank richtte raakte de Nederlandse autoriteiten bij het onderzoek betrokken. Informatie uit Oostenrijk zorgde voor een doorbraak in het onderzoek.

"Zonder Oostenrijkse tap had de Nederlandse tak van de internationale bende ongestoord door kunnen gaan", laat zaaksofficier Manon Ridderbeks nu weten. De Oostenrijkse politie bleek al vanaf 2012 een Jabber-chataccount te tappen om zo gesprekken over banking malware te onderscheppen. Een van de personen met wie dit account communiceerde liet weten dat hij een rekening van het Voedselloket in Almere had geplunderd. Volgens Ridderbeks duurde het niet lang voordat deze persoon was geïdentificeerd. Het bleek om een Nederlandse man te gaan, die vervolgens door de Nederlandse politie werd getapt.

Het Openbaar Ministerie wilde de man in 2014 wegens grootschalige internetfraude aanhouden, maar hierdoor zou informatie over de Oostenrijkse tap van het Jabber-account op straat komen te liggen. De internationale bende had het namelijk ook op banken in andere landen voorzien en de onderzoeken hiernaar zouden zo in gevaar kunnen komen. Daarom werd er besloten een afzonderlijke onderzoek naar de Voedselloket-affaire in stellen en de Nederlandse man alleen voor fraude van het Voedselloket aan te houden.

Later dat jaar werd de man opnieuw aangehouden, toen tijdens het onderzoek naar de internationale bende. Ook drie andere Nederlandse verdachten werden toen opgepakt. De hoofdverdachte werd uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf en een half jaar. Zijn handlanger kreeg een goed jaar minder, terwijl twee "meelopers" tot 24 en 30 maanden werden veroordeeld, waarvan een klein deel voorwaardelijk.

Reacties (3)
30-08-2017, 11:12 door Anoniem
Wel vreemd, ondanks dat de man voor verschillende vergrijpen, over een aantal jaren veroordeeld is, gedaagd, krijgt hij maar 5 jaar?
Dat is minder lang dan dat hij de overtredingen heeft begaan.
30-08-2017, 12:13 door Anoniem
Door Anoniem: Wel vreemd, ondanks dat de man voor verschillende vergrijpen, over een aantal jaren veroordeeld is, gedaagd, krijgt hij maar 5 jaar?
Dat is minder lang dan dat hij de overtredingen heeft begaan.

Je leest het verkeerd, dit is zijn eerste veroordeling (geen strafblad) en kreeg hij 5,5 jaar, ik vind dat een te grote straf.

Er staat letterlijk dat het OM bij zijn eerste aanhouding het schorsingsverzoek van de verdachte niet weigerde omdat zij het onderzoek in andere landen niet in gevaar wouden brengen EN ER STAAT dat het OM wist dat verdachte door zou gaan met criminele activiteiten dus lieten ze hem maar vrij naar buiten lopen.

Dus als het OM wist dat verdachte door zou gaan met criminele activiteiten, waarom lieten ze hem dan gaan? Waarom bieden ze niet meteen hulp aan in eerste instantie? Nee, ze laten hem meer criminele activeiten doen om zo een hogere straf te kunnen eisen.

Er staat dat de officier de man zag veranderen in een totaal andere persoon bij zijn 2de aanhouding, de man veranderde in een killie emotieloze jongen. Het is een voorbeeld dat het systeem failed. Als het OM de eerste schorsingsverzoek niet had geweigerd en hulp had aangeboden was er nog veel potentie voor deze jongen. Helaas.
03-09-2017, 10:33 door Anoniem
Begint er steeds meer op te lijken dat de grootste boeven bij de politie werken en de grootste gekken bij justitie en de politiek .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.