image

Lagere celstraf voor man die via malware geld van bedrijven stal

dinsdag 5 september 2017, 10:14 door Redactie, 0 reacties

Een Poolse man uit Delft die bedrijfscomputers met malware infecteerde om zo geld te stelen heeft in hoger beroep een lagere gevangenisstraf gekregen. Vorig jaar oktober werd de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden en het het betalen van een schadevergoeding van 37.000 euro.

De man verstuurde e-mailbijlagen die malware op systemen installeerden. Het ging om de njRAT, een Remote Access Trojan waarmee hij volledige controle over de bedrijfssystemen kreeg. Op de computers van zijn slachtoffers paste de man, samen met zijn mededaders, vervolgens via de malware transactiegegevens aan. Zo werden voorbereide betalingsopdrachten naar andere rekeningnummers overgemaakt. "In dit samenwerkingsverband was het de verdachte die er actief voor zorgde dat de benodigde malware werd verkregen en geplaatst", zo laat het hof weten.

Ook beheerde hij het zogenaamde beheerderspaneel, waardoor hij kon zien welke computers en bankrekeningen benaderd konden worden. Deze gegevens deelde hij met zijn medeverdachten, zodat deze de bankgegevens konden manipuleren. Verder stelde hij hij zijn digitale computerkennis beschikbaar. "De verdachte had aldus een zeer gewichtige en onmisbare rol bij het plegen van de feiten, waarbij grote schade is aangericht. Daarnaast deelde hij ook mee in de opbrengst, doordat hij een niet onaanzienlijk percentage kreeg van de totale "opbrengsten".", aldus het hof.

De advocaat van de man ging tegen verschillende tenlasteleggingen in hoger beroep. Voor één van de tenlasteleggingen resulteerde dat in vrijspraak. Het ging om de aanklacht dat alleen de man systemen van bedrijven was binnengedrongen. Volgens het hof kan echter niet "wettig en overtuigend" bewezen worden dat de verdachte deze handelingen zelf heeft gepleegd. "De feitelijk omschreven gedragingen die onder 4 zijn ten laste gelegd zijn echter door de mededader(s) van de verdachte verricht", stelt het hof. In het nieuwe vonnis is de verdachte nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Daarnaast is de schadevergoeding met enkele honderden euro's verlaagd.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.