image

SP wil opheldering van kabinet over camera's in reclameborden

woensdag 6 september 2017, 14:51 door Redactie, 10 reacties

De SP heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het nieuws dat reclameborden op NS-stations camera's bevatten die het kijkgedrag van voorbijgangers meten. Het gaat dan om de hoeveelheid mensen die naar een reclame kijken, het geslacht, schatting van leeftijd en kijkduur.

SP-Kamerleden Hijink en Lacin willen nu weten hoeveel van deze reclameborden er in Nederland worden gebruikt en wat voor soort gegevens ze precies verzamelen. Ook vragen de Kamerleden of mensen kunnen voorkomen dat hun beeltenis wordt gekoppeld aan andere gegevens die door apparaten worden uitgezonden. Verder pleiten Hijink en Lacin ervoor dat digitale volgsystemen alleen mogen worden gebruikt met uitdrukkelijke toestemming van gebruikers via een opt-in.

De vragen zijn gericht aan staatssecretarissen Dijkhoff van Veiligheid en Justitie en Dijksma van Infrastructuur en Milieu en minister Dijsselbloem van Financiën. De bewindvoerders is ook gevraagd om een overzicht van bedrijven die data verzamelen en technieken waarmee zij dit doen. Verder moet duidelijk worden waarom de NS zelf niet onderzoekt of de exploitatie van deze reclameborden binnen de grenzen van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) plaatsvindt. De Kamervragen moeten binnen drie weken zijn beantwoord (pdf) .

Reacties (10)
06-09-2017, 17:25 door Anoniem
Ja beste mensen,
een uniforme nikaab is in deze eeuw van kamerabeobachtungs-waanzin misschien nog niet eens zo'n gek idee.
06-09-2017, 21:05 door Anoniem
Volksvertegenwoordigers die te lui zijn om zelf uit te zoeken hoe ondernemers werken en dan duur belastinggeld verspillen door vragen aan een minister te stellen.

Als je wil weten hoeveel borden er worden gebruikt dan vraag je dat aan de eigenaren van die borden, niet aan een minister.
Zelfde gaat op voor wat die borden verzamelen, vraag per soort bord aan de eigenaar.
Je kan voorkomen dat je gegevens niet worden gekoppeld door niet in beeld te komen en geen gegevens achter te laten bij bedrijven die ze willen koppelen. En als je wil weten wie dat willen dan heb je pech want niemand hoeft zo specifiek te melden bij hoe die koppelingen werken. Verder zou de wet preventief moeten werken maar is die nauwelijks controleerbaar en de AP wenst als toezichthouder in 99.99999% van de verwerking van data geen controle uit te voeren of dat wel correct verloopt.
Er is geen register van bedrijven die data verzamelen (wel een verplichting tot registreren van enkele vormen van verwerken van persoonsgegevens). Data verzamelen doet iedereen.
Als volksvertegenwoordigers willen dat specifieke situaties niet mogen dan horen ze daar een wetsvoorstel voor in te dienen. Ergens voor pleiten en dan niets doen, dan wil je het eigenlijk niet.
06-09-2017, 21:18 door Anoniem
Als je wil weten hoeveel borden er worden gebruikt dan vraag je dat aan de eigenaren van die borden, niet aan een minister.
Zelfde gaat op voor wat die borden verzamelen, vraag per soort bord aan de eigenaar.

Je kan voorkomen dat je gegevens niet worden gekoppeld door niet in beeld te komen en geen gegevens achter te laten bij bedrijven die ze willen koppelen. Als die gegevens al te herleiden zijn naar personen. En als je wil weten wie dat koppelen doen of willen dan heb je pech want niemand hoeft zo specifiek te melden bij hoe die koppelingen werken. Dat komt omdat de volksvertegenwoordigers wetten hebben goedgekeurd die dat niet verplichten.

Er is geen register van bedrijven die data verzamelen (wel een verplichting tot registreren van enkele vormen van verwerken van persoonsgegevens). Maar ook dat staat in de wet die de volksvertegenwoordiging heeft goedgekeurd.

Als volksvertegenwoordigers willen dat specifieke situaties niet mogen dan horen ze daar een wetsvoorstel voor in te dienen. Moet je wel even tijd voor nemen, waar ze kennelijk geen zin in hebben.
06-09-2017, 21:41 door Anoniem
Door Anoniem: Ja beste mensen,
een uniforme nikaab is in deze eeuw van kamerabeobachtungs-waanzin misschien nog niet eens zo'n gek idee.
De Islam is nog niet zo slecht. De nikaab is het enige wat min of meer helpt. De eigenaren van de camera's liegen alles aan elkaar vast.
06-09-2017, 21:47 door eL-Prova
Ik ben benieuwd wat hiervan de impact zal zijn volgend jaar mei. AVG is dan van kracht. Het volgen van mensen mag enkel met toestemming van betrokkene. In geval het "onzichtbaar" plaatsen van camera's voor marketingdoeleinden is dan volgens mij verboden. Of heb ik dit fout?
06-09-2017, 21:59 door Anoniem
Door eL-Prova: Ik ben benieuwd wat hiervan de impact zal zijn volgend jaar mei. AVG is dan van kracht. Het volgen van mensen mag enkel met toestemming van betrokkene. In geval het "onzichtbaar" plaatsen van camera's voor marketingdoeleinden is dan volgens mij verboden. Of heb ik dit fout?
De beelden anoniem verwerken om er bijv. enkel een conclusie uit te trekken (er heeft een mens hier en hier op gelet)
zal nog wel mogen. Of men moet zeggen: "Het is zo vreselijk moeilijk om te controleren of het wel waar is wat ze zeggen over de beeldverwerking, dat we preventief voor alle zekerheid dat soort camera's maar botweg gaan verbieden.
Persoonlijk zou ik dat laatste als burger het beste idee vinden. Maar bedrijven denken er vast anders over.
07-09-2017, 00:18 door Anoniem
Door Anoniem: Volksvertegenwoordigers die te lui zijn om zelf uit te zoeken hoe ondernemers werken en dan duur belastinggeld verspillen door vragen aan een minister te stellen.

Als je het stuk had gelezen had je gezien dat deze volksvertegenwoordigers juist vragen stellen over de reikwijdte van de wetgeving en de bescherming van onze privacy. De technische feitjes zijn maar een klein onderdeel.

Daarbij is het weinig interessant hoe de "ondernemers" daar zelf over denken. De ondernemer van vandaag wordt vervangen door de ondernemer van morgen. De ondernemer van morgen zal de grenzen verder opzoeken.

Het lijkt me logisch dat je voordat je een wetsvoorstel indient, je eerst vragen stelt. Daarmee breng je tevens de discussie op in de kamer op gang. Laat dat nou precies zijn dat ze nu doen.

Een beetje jammer dat je tegen discussie in de kamer bent. Heb je andere belangen of ben je slechts verblindt door je partijvoorkeur?
07-09-2017, 07:39 door Anoniem
zal tijd worden dat er ophef over komt, wat was het? ~1.5 jaar geleden dat deze camera borden op begonnen te duiken, viel mij meteen op dat er een camera inzat

gvb gebeld (want daar kwam ik de borden tegen) zijn niet van ons meneer.
wat privacy stichtingen gemailed geen reactie

en nu springt iedereen erop? dat is eigenlijk te laat. en hoelang laat zal de wetgeving op zich laten wachten over deze inbreuk op privacy?
want ik heb duidelijk geen toestemming gegeven over het filmen van mijn persoon voor monetaire doeleinden
07-09-2017, 15:22 door Anoniem
Door Anoniem: Ja beste mensen,
een uniforme nikaab is in deze eeuw van kamerabeobachtungs-waanzin misschien nog niet eens zo'n gek idee.

Goede oplossing inderdaad en de SP is dol op nikaabjes.
10-09-2017, 10:39 door Anoniem
iedere oplossing dat geen totaalverbod is, is een slippery slope die uiteindelijk vanzelf weer uitkomt bij wat men wilde voorkomen.
Cameras voor reclame mag niet, en boete per geval dat men dit toch deed.[punt->next]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.