image

Juncker pleit voor oprichting Europees Cybersecurity Agentschap

woensdag 13 september 2017, 12:33 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 13-09-2017, 14:39

Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker heeft tijdens zijn jaarlijkse State of the Union gepleit voor de oprichting van een Europees Cybersecurity Agentschap. Volgens Juncker moeten Europeanen in het digitale tijdperk beter worden beschermd. "Europa is nog steeds niet goed toegerust om met cyberaanvallen om te gaan", zo liet de Europese Commissie-voorzitter weten.

Juncker stelde dat cyberaanvallen gevaarlijker voor de stabiliteit van democratieën en economieën kunnen zijn dan geweren en tanks. Als voorbeeld noemde hij het grote aantal ransomware-aanvallen en beveiligingsincidenten bij Europese bedrijven. "Cyberaanvallen kennen geen grenzen en niemand is immuun. Daarom stelt de Commissie nieuwe middelen voor, waaronder een Europees Cybersecurity Agentschap, om ons tegen dergelijke aanvallen te beschermen", aldus Juncker. Verdere details werden echter niet gegeven.

De EU beschikt al geruime tijd over het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA), dat zich bezighoudt met het beveiligen van informatienetwerken en EU-landen bijstaat en adviseert. Vorig jaar besloot de EU nog om ENISA een belangrijke rol te laten spelen bij de implementatie van nieuwe cybersecurityregels waardoor bedrijven die essentiële diensten aanbieden, zoals zoekmachines, cloudaanbieders, energiemaatschappen en banken, hun bescherming tegen cyberaanvallen moeten opvoeren.

Update

In een uitgebreider document over de State of the Union laat Juncker ook weten dat hij ENISA wil versterken. Het is als prioriteit in de "Roadmap" voor de EU opgenomen (pdf).

Reacties (5)
13-09-2017, 12:56 door Anoniem
Jammer toch, want zo gaan we weer terug naar de situatie van voor de val van de muur, alleen zijn de bordjes nu compleet verhangen - de twee systemen bevinden zich op geheel andere plaatsen.

Zit dit nu in te tikken op een plek in Pommeren achter de vroegere ijzeren gordijnen, waar ik me even bevrijd voel van de beklemming thuis. Juncker vindt dat we het hier verkeerd doen, net als in Engeland.

Wil Juncker ons weer beschermen met terugkeer van dezelfde schizofrene situatie: onder de noemer: "Wij zijn goed, zij zijn slecht!"?

Alles ten koste van informatie vrijheid en globale informatie uitwisseling. Ten dienste van wat? Raad er maar naar.

Deze direct onverkozene zoekt het wat mij betreft, want dit alles is alleen maar mijn persoonlijke visie, maar uit in zijn geliefd Luxemburg, belastingparadijs bij uitstek net als in ons geliefd Nederland.
13-09-2017, 13:02 door Anoniem
er zijn al een paar voorstel namen:
- big brother
- skynet
- pre-crime unit.
etc
13-09-2017, 14:04 door Anoniem
ENISA doet NIETS behalve papers produceren. Ambtenaren-dingetje voor mensen die in Grekenland willen wonen. Waardeloze geldverslinder!
13-09-2017, 14:28 door Anoniem
Juncker wil ENISA heroprichten ?
17-09-2017, 11:24 door Anoniem
Kennelijk ontgaat Juncker opnieuw de signalen dat er geen behoefte is aan een autoritaire EU-superstaat. Zoiets werkt bovendien niet in cyberspace waar er geen hiërarchische machtsstructuur bestaat. Alles op ICT-vlak wordt bij consensus besloten. Dat er daarbij bewust onveiligheid niet gepareerd wordt hoort bij het cynisme van het machtsspel van de wereldmachten. Daarvoor geldt dat Juncker te klein is voor het tafellaken omdat de EU geen machtsfactor is omdat de machtsbasis ontbreekt: een bevolking die de EU omarmt als machthebber. Daar dragen dit soort grote woorden van Juncker al helemaal niet toe bij. Het wekt geen vertrouwen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.