image

Honderden mensen opgelicht via zogenaamde betaal-apps

vrijdag 15 september 2017, 12:32 door Redactie, 3 reacties

Honderden mensen zijn dit jaar slachtoffer geworden van oplichters die via zogenaamde betaal-apps voor goederen 'betaalden'. De politie waarschuwde in juli al voor deze vorm van oplichting, die ook vorig jaar al slachtoffers maakte. Mensen die bijvoorbeeld goederen op Marktplaats aanbieden worden door de oplichters benaderd.

De koper komt bij de verkoper langs en gebruikt de zogenaamde betaal-app om het afgesproken bedrag te betalen. De app op de smartphone van de koper laat zien dat het geld is overgemaakt. In werkelijkheid gaat het om een zogenaamde app en is er helemaal geen geld overgemaakt. Daarbij zeggen de oplichters dat ze bij een andere bank zitten dan het slachtoffer, waardoor het even kan duren voordat het geld op de rekening staat.

De politie laat nu aan RTL weten dat op deze manier honderden mensen zijn opgelicht. Er zijn dit jaar inmiddels 275 aangiftes binnengekomen van slachtoffers die voor meer dan 500 euro werden opgelicht. Het gemiddelde schadebedrag bedraagt 825 euro. De oplichters hebben het met name voorzien op computerapparatuur, smartphones en fotoapparatuur. In maart van dit jaar werden nog een man van 18 en jongen van 15 jaar aangehouden wegens het oplichten van mensen via een zogenaamde betaal-app.

Reacties (3)
15-09-2017, 17:06 door Anoniem
Ze wandelen maar even netjes naar de dichtsbijzijnde flappentapper om vandaar wat geld in mijn hand uit te tellen.
15-09-2017, 18:37 door Briolet
275 aangiftes binnengekomen van slachtoffers die voor meer dan 500 euro werden opgelicht
Daarnaast zijn er natuurlijk ook mensen die voor minder dan 500 euro opgelicht en hopelijk nog veel meer die niet opgelicht zijn doordat ze er niet in trapten.

In alle gevallen hebben de daders en slachtoffers oog-in-oog gestaan. Dat moet toch een goede personen beschrijving opleveren. Zeker de mensen die er niet intrapten moeten toch deze mensen hebben proberen aan te houden of hebben direct 112 gebeld zodat de politie ze kon aanhouden.

Ik schrik er eigenlijk van dat er maar 2 aanhoudingen geweest zijn bij een truc waar de oplichters zich zo bloot moeten geven.
18-09-2017, 08:42 door Anoniem
Door Anoniem: Ze wandelen maar even netjes naar de dichtsbijzijnde flappentapper om vandaar wat geld in mijn hand uit te tellen.
+1
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.