image

Man verdacht van miljoenenfraude via 8.000 PayPal-accounts

maandag 18 september 2017, 09:59 door Redactie, 6 reacties

In de Verenigde Staten is een 46-jarige man aangeklaagd op verdenking van het plegen van miljoenenfraude via meer dan 8.000 PayPal-accounts. Volgens de aanklager wist de man tussen 2012 en 2017 de identiteitsgegevens van verschillende personen te bemachtigen.

Met de gestolen identiteiten zou de man meer dan 8.000 PayPal-accounts hebben geopend. Vervolgens gebruikte hij deze accounts om zo'n 3,5 miljoen dollar naar hemzelf over te maken via cheques en elektronische transacties naar zo'n 500 bankrekeningen en prepaid debitkaarten waar hij toegang toe had. Bij het onderzoek naar de man waren lokale politie, de FBI, Secret Service, de Amerikaanse Belastingdienst IRS en de Postal Inspection Service betrokken. De man moet in totaal voor 35 aanklachten terechtstaan.

Reacties (6)
18-09-2017, 10:40 door Briolet
Het lijkt me eerder dat PayPal terecht moet staan door financiële account te openen zonder naar de originele identiteitspapieren te kijken.

Die slechte identiteitscontrole is allemaal gemakzucht van PayPal (en andere internetbanken). Ze zullen eerst die 8000 mensen het leven zuur gemaakt hebben door niet direct hun onterecht overgemaakte geld terug te storten.
18-09-2017, 12:43 door PietdeVries
Door Briolet: Het lijkt me eerder dat PayPal terecht moet staan door financiële account te openen zonder naar de originele identiteitspapieren te kijken.Die slechte identiteitscontrole is allemaal gemakzucht van PayPal (en andere internetbanken). Ze zullen eerst die 8000 mensen het leven zuur gemaakt hebben door niet direct hun onterecht overgemaakte geld terug te storten.

Als je nou het stukje eerst leest...

De beste man wist de identiteit van ongeveer 10 personen te bemachtigen. Op naam van die 10 heeft hij in totaal 8000 rekeningen geopend. En ja, dat ging vast niet met de "originele documenten" zoals je aangeeft. Maar zeg zelf, wanneer heb jij voor 't laatst een rekening geopend bij een fysieke bank? Dus echt naar 't kantoor en dan bij de balie dame aangeven dat je wil gaan beleggen bij ze? Ze weet waarschijnlijk niet eens wat ze moet doen...

Dat PayPal het had moeten opvallen dat er per persoon een rekening of 100 werd geopend - dat staat als een paal boven water.
18-09-2017, 13:10 door Briolet - Bijgewerkt: 18-09-2017, 13:11
Door PietdeVries: [Als je nou het stukje eerst leest...

De beste man wist de identiteit van ongeveer 10 personen te bemachtigen.

Hierboven staat alleen "verschillende personen". Ik heb nu de brontekst doorgelezen en daar vind ik ook alleen maar "multiple victims".

Ik vind nergens een getal van het totaal aantal personen. Alleen een paar getallen van een deel van de gevallen. En het lijkt me ook zeer onwaarschijnlijk dat je bij één firma 800 accounts kunt openen op dezelfde identiteit. Zeker als het een periode van 5 jaar beslaat, zou zo'n persoon toch wel als 'verdacht' in hun bestand moeten staan.

In de brontekst zie ik echter wel een tegenstrijdigheid. De titel schrijft dat het 8000 Paypal accounts betreft. In de eerste alinea staat echter "PayPal credit accounts, bank accounts, and prepaid credit and debit card accounts". Dat is bij mij niet eenduidig of dit alles bij Paypal was of dat dit gewoon veel instellingen betrof. Maar dan is de titel niet alleen suggestief, maar ook onterecht beschuldigend richting Paypal.
18-09-2017, 13:13 door Anoniem
Door PietdeVries:...
Maar zeg zelf, wanneer heb jij voor 't laatst een rekening geopend bij een fysieke bank? Dus echt naar 't kantoor en dan bij de balie dame aangeven dat je wil gaan beleggen bij ze? Ze weet waarschijnlijk niet eens wat ze moet doen...
Dat is precies wat je verplicht bent te doen als je bij een Nederlandse bank een rekening opent.
De bank is wettelijk verplicht een kopie van je id-bewijs op te slaan en je moet daarvoor ter identificatie naar het bankkantoor koemn.
18-09-2017, 13:17 door Anoniem
@ Briolet, als je verder leest staat er toch echt: "In total, he allegedly opened over 8,000 fraudulent and unauthorized accounts with PayPal, an online payment company, using the stolen identities."

Dus die 8.000 is alleen voor PayPal-accounts.
18-09-2017, 15:15 door Briolet
Door Anoniem: @ Briolet, als je verder leest staat er toch echt: "In total, he allegedly opened over 8,000 fraudulent and unauthorized accounts with PayPal….

Dat had ik wel gelezen maar ik heb moeite om dit te geloven. Volgens mij klopt die 10 personen die Piet aanhaalt niet, maar het artikel wekt wel de indruk dat het aantal betroffen personen fors minder is dan dat aantal van 8000. ("multiple victims" is bij mij niet direct 8000) Dus zijn er veel accounts per persoon. Dat lijkt me alleen logisch als dat bij verschillende bedrijven is gebeurd.

Het verhaal komt echter niet van een journalist die iets opklopt, maar van de aanklager zelf. Zo'n aanklacht moet eigenlijk wel juist zijn. Als dat echt alles bij Paypal is geopend, dan vraag ik me af hoe het aanmaken van een account bij hun werkt. Wel legitimeren, maar dan het account gewoon openen terwijl er al tig accounts op die naam of dat social security number aanwezig zijn?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.