image

Justitie krijgt jaarlijks 26 miljoen extra voor aanpak cybercrime

dinsdag 19 september 2017, 15:33 door Redactie, 7 reacties

Justitie krijgt jaarlijks 26 miljoen euro extra voor de aanpak van cybercrime, zo blijkt uit de Rijksbegroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie die vandaag openbaar is gemaakt (pdf). Het bedrag komt bovenop de jaarlijkse 13 miljoen euro die het kabinet vorig jaar uittrok.

Zo gaat de politie nieuw personeel werven om de capaciteit voor de aanpak van cybercrime op landelijk en regionaal niveau te versterken. Vanwege het grensoverschrijdende karakter van cybercrime wordt volgend jaar gewerkt aan betere directe internationale samenwerking met internetproviders en aan herziening van het internationale kader voor juridische maatregelen in cyberspace, aldus het ministerie. Verder zal ransomware in 2018 extra aandacht krijgen.

Ook is het streven om volgend jaar meer onderzoeken naar cybercrime te starten: 310 reguliere zaken en 50 complexe. Voor dit jaar is het streven om 230 reguliere onderzoeken en 40 complexe onderzoeken uit te voeren. Met het extra geld wordt ook de digitale veiligheidsketen (AIVD, MIVD, Politie en OM) versterkt en het delen van informatie, onder andere met Economische Zaken en het Nationaal Cyber Security Centrum, bevorderd en wordt gebouwd aan een landelijk dekkend netwerk van Computer Emergency Respons Teams.

"Investeren in de digitale weerbaarheid van Nederland is nu en in de toekomst noodzakelijk om de dreiging het hoofd te blijven bieden en de economische kansen van digitalisering te benutten. Het principe van publiek-private samenwerking is daarbij onontbeerlijk", zo laat het ministerie weten. "Daarnaast blijft het cybersecuritylandschap zich ontwikkelen. Zo volgt in 2018 de implementatie van de Netwerk en Informatie Beveiligingsrichtlijn (NIB-richtlijn). Hiermee ontstaat een beveiligingsverplichting voor aanbieders in de vitale infrastructuur en wordt door de betrokken Ministeries een stelsel van toezicht geïntroduceerd." Acht miljoen van de 26 miljoen euro wordt beschikbaar gesteld aan de MIVD voor het aanpakken van cyberspionage en -sabotage.

Reacties (7)
19-09-2017, 16:41 door Anoniem
Maar gelukkig hebben wij niets te verbergen..... :-)
19-09-2017, 17:15 door Anoniem
Ze kunnen beter net als de CIA doen : blowen toestaan voor het cyber personeel van de politie.
19-09-2017, 19:02 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Maar gelukkig hebben wij niets te verbergen..... :-)
en:
Door Anoniem: Ze kunnen beter net als de CIA doen : blowen toestaan voor het cyber personeel van de politie.

Als het bericht was geweest:
'Justitie moet bezuinigen op aanpak cybercrime' waren de reacties nagenoeg hetzelfde, ofwel: van hetzelfde laken een pak.
19-09-2017, 22:44 door SecGuru_OTX
Goede ontwikkeling!
20-09-2017, 06:50 door [Account Verwijderd]
Misschien dat we eindelijk eens al die boeven en gevaarlijke gekken kunnen aanpakken! Perfecte beslissing
20-09-2017, 09:31 door Anoniem
Misschien dat we eindelijk eens al die boeven en gevaarlijke gekken kunnen aanpakken! Perfecte beslissing

Beslissing ? Welke beslissing ? Het demissionaire kabinet heeft immers bar weinig te zeggen over het beleid van de komende jaren.
20-09-2017, 09:34 door Anoniem
Ze kunnen beter net als de CIA doen : blowen toestaan voor het cyber personeel van de politie.

Dat is in de praktijk niet of nauwelijks een probleem in Nederland. Zolang agenten geen aandacht trekken met dit soort zaken, gebeurt er meestal niets. Je moest eens weten wat er wordt afgesnoven op bedrijfsfeestjes van bijvoorbeeld politie of de dienst justitiele inrichtingen. Het testen op drugs gebruik is hier ook niet zo normaal als in de VS.....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.