image

Door NSA ontwikkelde encryptie-algoritmen onder vuur

donderdag 21 september 2017, 16:17 door Redactie, 9 reacties

Twee encryptie-algoritmen die de NSA heeft ontwikkeld en tot standaard wil maken liggen onder vuur van internationale experts, waarop de Amerikaanse geheime dienst heeft besloten de lichtgewicht versies van de algoritmen terug te trekken. Dat laat Reuters weten op basis van e-mails en interviews met experts.

Het gaat om twee algoritmen genaamd Simon en Speck (pdf). Al drie jaar probeert de NSA deze algoritmen door de International Organization of Standards (ISO) goedgekeurd te krijgen. De NSA wil dat commerciële bedrijven die aan de overheid leveren de algoritmen gaan gebruiken en de kans daarop is groter als ze door de ISO zijn goedgekeurd. Na de onthullingen van Edward Snowden en de ontdekking dat de NSA een ander encryptie-algoritme, Dual EC DRBG, opzettelijk had verzwakt, zijn cryptografen en experts wantrouwend.

Binnen de ISO is er verdeeldheid over de algoritmen waardoor er al twee keer is gestemd om het goedkeuringsproces te vertragen. Eerder dit jaar publiceerde de NSA voor het eerst documenten over het ontwerp en een samenvatting van pogingen om de algoritmen te kraken. Iets waar afgevaardigden van de goedkeuringscommissie al sinds 2014 op wachten.

Ook hebben de Amerikanen besloten om de 'lichtgewicht' versies van de algoritmen niet in te dienen. Vorige maand kwam de commissie weer bij elkaar, waarbij de stevigste versies van de algoritmen met één stem verschil naar de laatste fase van het goedkeuringsproces doorgingen. Japan, Duitsland en Israel stemden tegen. Volgend jaar februari vindt de laatste stemming plaats.

Reacties (9)
21-09-2017, 17:23 door Anoniem
Dat is hetzelfde als een inbreker die sloten verkoopt.
21-09-2017, 17:39 door Anoniem
Door Anoniem: Dat is hetzelfde als een inbreker die sloten verkoopt.

Idd, doet mij denken aan een partij in Nederland die almaar roept: TRAP ER NIET IN!
21-09-2017, 20:41 door Anoniem
van een afluister toko geloven dat ze softeare maken waar ze zelf niet beter van worden is naiever dan de gemiddelde nedrlander
21-09-2017, 20:50 door Anoniem
Simon en Speck
Zelfs de benamingen zijn al verdacht.
Simon: "hij die hoort"
Speck: een klein vlekje, (herkennings)teken of lichte verkleuring (stelt niet veel voor)
22-09-2017, 08:46 door Anoniem
Wat mij meer verbaast is de verdeeldheid in de ISO over de algoritmen zelf, hetgeen aantoont, dat op een paar landen na (Japan, Duitsland en Israël) men klaarblijkelijk geen enkel probleem heeft met de historische achtergrond van de ontwerpers (NASA) hiervan, die inmiddels toch wereldwijd het predicaat onbetrouwbaar draagt.
22-09-2017, 09:30 door Anoniem
Hoeveel niet angel Saksische landen hebben ( een surplus aan ) goede kennis in huis om hierover te kunnen oordelen, juist dat zijn er maar een paar, waaronder Duitsland Japan en Israël. GB Nieuw zeeland, Canada, Australië spelen uiteraard onder 1 hoedje met de vs
22-09-2017, 09:49 door Anoniem
Ik schrijf toch alles op in Voynich taal. Decrypt dat maar een keer; NSA losers... ;)
22-09-2017, 13:49 door Anoniem
https://arstechnica.com/science/2017/09/the-mysterious-voynich-manuscript-has-finally-been-decoded/
03-10-2017, 20:43 door Anoniem
Ook het veel gebruikte Triple-DES schijnt lek te zijn: na 11 omwentelingen is het resultaat gelijk als na 16 omwentelingen. Vergelijk het met een 'lam gedraaid' deksel van een potje, die sluiting is gewoon lek. Triple-DES wordt veel gebruikt in de financiële wereld.

De makers van het Rhijndael-algoritme, de basis voor AES, van de KU Leuven hebben op verzoek van de VS aanpassingen gedaan in het algoritme, na de eerste inzending voor de wedstrijd om een nieuw algoritme. Wat zouden die aanpassingen zijn geweest? Wat nu te denken van AES?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.