image

Privacytoezichthouders gaan meer samenwerken bij handhaving

donderdag 28 september 2017, 14:14 door Redactie, 0 reacties

Privacytoezichthouders wereldwijd gaan nauwer met elkaar samenwerken bij handhaving, zo hebben de toezichthouders deze week tijdens een internationale conferentie afgesproken. Op initiatief van de Autoriteit Persoonsgegevens en de Britse Information Commissioner’s Office is een bestaande internationale overeenkomst over handhavingssamenwerking zo aangepast dat het voor toezichthouders mogelijk wordt om zelf te bepalen welke gegevens zij internationaal willen delen.

Het is de verwachting dat hierdoor meer toezichthouders tot deze overeenkomst zullen toetreden waardoor er effectiever samengewerkt kan worden. Daarnaast zijn de privacytoezichthouders het eens geworden over een aantal uitgangspunten om samenwerking te vergemakkelijken. Het mogelijk maken van samenwerking in nationale wetgeving en het wegnemen van belemmeringen staan hierin centraal. Afgesproken is dat de uitgangspunten aan wetgevers wereldwijd zullen worden voorgelegd.

Tijdens de conferentie is verder afgesproken dat de Autoriteit Persoonsgegevens samen met haar Britse en Canadese collega's onderzoek gaat doen naar de haalbaarheid van een internationaal kaderverdrag zodat ook overheden zich committeren aan samenwerking bij handhaving. Europese privacytoezichthouders hebben op basis van Europese regelgeving al mogelijkheden om bij handhaving onderling informatie uit te wisselen. Deze mogelijkheden worden met de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) per 25 mei 2018 verder uitgebreid.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.